Home » » Οι διαγραφές φοιτητών μας αφορούν όλους!

Οι διαγραφές φοιτητών μας αφορούν όλους!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 | 6:20 μ.μ.


Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ)

Για μια ακόμη φορά εν μέσω θέρους, αποφασίζονται δραματικές επεμβάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Αποφασίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας και τους Πρυτάνεις οι διαγραφές χιλιάδων φοιτητών να ξεκινήσουν στις 31 Αυγούστου!

Με μια κυνική στάση υποτέλειας στις επιταγές των μνημονίων και ταυτόχρονη επίδειξη αυταρχισμού απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα ο Υπουργός Παιδείας απειλεί να προχωρήσει στη διαγραφή 180.000 φοιτητών στις 31 Αυγούστου, χωρίς καν να αναμένει την λήξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου! Μετά τις «εξαγγελίες» του Υπουργού, και με την συναίνεση πλέον και των πρυτάνεων, αποφασίστηκε να δοθεί η «τελική λύση» στο θέμα των αποκαλούμενων «λιμναζόντων» φοιτητών. Τις παλαιότερες ανεύθυνες και ψηφοθηρικής έμπνευσης ψευτο-παροχές προς τους φοιτητές, που ήταν χωρίς ουσιαστικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, θα ακολουθήσει τώρα το «φοιτητικό ολοκαύτωμα».

Με την διαγραφή χιλιάδων φοιτητών στα τέλη Αυγούστου ανοίγει ο δρόμος για επιπρόσθετες διαγραφές τον Φλεβάρη (με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης και πρυτάνεων για αναβολή διαγραφής όσων φοιτητών συμμετέχουν σε εξετάσεις τα 2 τελευταία χρόνια). Ανοίγει στη συνέχεια ο δρόμος για διαγραφές φοιτητών που θα έχουν συμπληρώσει τα ν+2 έτη σπουδών! Θύματα αυτού του μέτρου θα είναι πρώτα απ' όλα οι εργαζόμενοι και οι απασχολούμενοι φοιτητές που μέσα σε συνθήκες κοινωνικής βαρβαρότητας αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Από την αρχή της μεταπολίτευσης σχεδιάζονται και εξαγγέλλονται οι διαγραφές των φοιτητών, με υποτιθέμενο στόχο το «ξεκαθάρισμα των φοιτητικών καταλόγων» και την οικονομική ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και των ιδρυμάτων από τους λεγόμενους ανενεργούς φοιτητές. Ωστόσο ο κύριος στόχο όλων αυτών των σχεδίων (από την εποχή του Ν. 815, μέχρι του Ν. Γιαννάκου) είναι ο εκφοβισμός και η πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος στις επιταγές ενός αυταρχικού πανεπιστημιακού συστήματος.

Η επιχειρούμενη πειθάρχηση δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές, απευθύνονται σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα και αφορά το εάν και κατά πόσο τα πανεπιστήμια θα μπορούν να είναι ζωντανοί χώροι δημοκρατικής ανταλλαγής ιδεών, χώροι που γεννούν κινήματα και αντιστάσεις, που παράγουν ριζοσπαστισμό και διεκδικήσεις, που λειτουργούν σαν εργαστήρια πολιτικής και ιδεολογικής αναζήτησης. Αυτό είναι το διακύβευμα, και αφορά τη δημοκρατία!

Μπροστά σε αυτήν τη σοβαρή απειλή, καλούμε την πρυτανεία και τους κοσμήτορες σε συντονισμό με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας αλλά και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, να αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο των διαγραφών. Οι αγωνιζόμενες δυνάμεις μέσα στο πανεπιστήμιο, διδάσκοντες, φοιτητές, εργαζόμενοι, και οι Σύλλογοί τους, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
26 Αυγούστου 2014
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger