Home » , » Βενιζέλος: "Να μην δώσουμε τις 50 έδρες στον Σύριζα"

Βενιζέλος: "Να μην δώσουμε τις 50 έδρες στον Σύριζα"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 | 7:08 μ.μ.

Του Γιώργου Δελαστίκ - "Επίκαιρα"

Ωμος, κυνικός, στις καλύτερες στιγμές του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος: να καταργήσουμε το μπόνους των 50 εδρών που δίνει στο πρώτο κόμμα ο εκλογικός νόμος επειδή αυτή τη φορά θα τις πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ (!) ήταν η ουσία της πρότασής του. Τι κι αν αυτό τον καλπονοθευτικό νόμο τον έφτιαξε το... ίδιο το ΠΑΣΟΚ με τον διαβόητο «νόμο Σκανδαλίδη», που έδινε μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα; Τι κι αν τον ίδιο νόμο, ακριβώς επειδή είναι καλπονοθευτικός, τον διατήρησε η ΝΔ, αυξάνοντας, μάλιστα, τις 40 έδρες μπόνους σε 50 με τον «νόμο Παυλόπουλου»;Το ζήτημα είναι τώρα να μην επωφεληθεί του καλπονοθευτικού νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ!

«Ποιος είπε ότι έχει λήξει το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου;» είπε την προηγούμενη Κυριακή ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι δυνατόν μέσω του μπόνους των 50 εδρών να σχηματίζεται μια "τεχνητή" [Σ.Σ.: κοινοβουλευτική] πλειοψηφία ενός κόμματος με 25% ή 30%», δήλωσε με θράσος χιλίων πιθήκων ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος, δηλαδή, που έφτιαξε αυτό τον ληστρικό νόμο, Δημήτρης Καρύδης.

Καλπονοθεία μόνο από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!

Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι... μόνο η ΝΔ και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ «δικαιούνται» να επωφελούνται από τους καλπονοθευτικούς νόμους που ψηφίζουν αυτά τα δύο κόμματα και κανένα άλλο κόμμα δεν έχει δικαίωμα να επωφελείται της καλπονοθείας! Αν ποτέ -όπως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ- κάποιο άλλο κόμμα μπορεί συμπτωματικά να επωφεληθεί κάποιου δικού τους καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, τότε καταργείται «δημοκρατικότητα» ο εν λόγω καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος! θριαμβεύει η δημοκρατία! Η πολιτική σκοπιμότητα της πρότασης Βενιζέλου είναι εξόφθαλμη: να μην πάρει τις 50 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορέσει έτσι να σχηματίσει κυβέρνηση!

Λέει, φυσικά, συνειδητά ψέματα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ όταν αναφέρεται σε «τεχνητή πλειοψηφία» στη Βουλή «ενός κόμματος με 25% ή 30%». Ακόμη και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, πρέπει να πάρει γύρω στο 37% ένα κόμμα για να έχει 151 βουλευτές. Προφανώς το 37% δεν έχει καμιά σχέση με το 25% ή 30%, αλλά αυτό ουδεμία σημασία έχει για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πασχίζει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί έστω και μία μέρα περισσότερο στην εξουσία και αδιαφορεί παντελώς για κάθε δημοκρατική αλήθεια, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε ψέμα θα του παρέτεινε
κατάτι τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας.

Περνάει η κατάργηση, αν...

Εδώ χρειάζεται προσοχή. Μεγάλη προσοχή. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα μόνο και μόνο επειδή αυτή τη φορά θα πάρει τις 50 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, φυσικά, την άνευ ορίων πολιτική ανηθικότητα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως κατά κανέναν τρόπο δεν κάνει τον ισχύοντα καλπονοθευτικό νόμο λιγότερο καλπονοθευτικό! Το ζητούμενο δεν είναι, δηλαδή, να διασφαλιστεί η ισοτιμία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην... καλπονοθεία! Αυτό που επί της ουσίας γίνεται με τον εκλογικό νόμο που ισχύει είναι ότι, ενώ η Βουλή έχει 300 έδρες, τα κόμματα μοιράζονται σχεδόν αναλογικά τις... 250, αφού οι 50 έδρες πάνε υποχρεωτικά στο πρώτο κόμμα, έστω κι αν αυτό έχει μία ψήφο διαφορά από το δεύτερο! Με μία ψήφο... 50 έδρες! Είναι να τρελαίνεται κανείς!

Οι 50 επιπλέον έδρες σε σύνολο 300, ακόμη και σε σύστημα απόλυτης απλής αναλογικής, αντιστοιχούν σε ποσοστό ψήφων... 16,67%! Ένα ποσοστό, δηλαδή, που σήμερα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ υπερβαίνουν, με τα υπόλοιπα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ) να μην το φτάνουν ούτε κατά διάνοια - χώρια που τα τέσσερα από αυτά δεν έχουν ούτε καν το μισό από το ποσοστό αυτό!

Ολα τα κόμματα έχουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να απαιτήσουν να μοιράζονται όσο το δυνατόν πιο αναλογικά και τις 300 έδρες της Βουλής και όχι μόνο τις 250, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Ανεξάρτητα από τις δόλιες, τις φθονερές ή τις τίμιες προθέσεις κάθε κόμματος, είναι απολύτως δημοκρατικό να υπερψηφίσουν στη Βουλή την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Υπερασπίζονται έτσι τα κομματικά τους δικαιώματα και το δημοκρατικό τους δικαίωμα να παίρνουν τις έδρες που αναλογούν στις ψήφους τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπερψηφίσουν «με χέρια και με πόδια» την κατάργηση των 50 εδρών μπόνους που πρότεινε ο Βενιζέλος, υπό μία
θεμελιώδη προϋπόθεση: αυτές οι 50 έδρες να μοιραστούν σε όλα τα κόμματα!

Μόνο με απλή αναλογική

Αν όντως μοιραστούν σε όλα τα κόμματα οι 50 έδρες, το σύστημα γίνεται σχεδόν απολύτως αναλογικό - έστω για όσα κόμματα υπερβούν το 3%. Τότε η υπερψήφισή του στη Βουλή είναι απολύτως σίγουρη και, μάλιστα, με πάνω από 200 ψήφους είτε ο ΣΥΡΙΖΑ το ψηφίσει είτε όχι!

Αυτό σημαίνει ότι, βάσει του άρθρου 54 παράγραφος Ί του Συντάγματος, θα ισχύσει από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν και όχι από τις επόμενες, όπως εσφαλμένα νομίζει πολύς κόσμος που αγνοεί αυτή τη συνταγματική διάταξη. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τις
επιπλέον 50 έδρες αν η κυβέρνηση προωθήσει την απλή αναλογική.

Ο Βενιζέλος όμως ουδέποτε μίλησε για απλή αναλογική. Μόνο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών μίλησε! Δεν προσδιόρισε πού θα πάνε οι 50 έδρες. Προφανώς απεργάζεται εκλογικά συστήματα... βουλιμικού τύπου, τα οποία να ξαναδίνουν τις 50 έδρες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ!

Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να υπερψηφιστεί οποιοσδήποτε σατανικός εκλογικός νόμος με πάνω από 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει αμέσως, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις 50 έδρες και θα επωφεληθεί κι αυτός του ισχύοντος καλπονοθευτικού νόμου. Ο νόμος που θα ψηφίσουν τότε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μην εφαρμοστεί ποτέ. Δεν αποκλείεται καθόλου μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως αν συναντήσει μεγάλες δυσκολίες, να υπερψηφίσει με πάνω από 200 βουλευτές την
απλή αναλογική, καταργώντας, μάλιστα, και το όριο του 3%. Αυτές όμως είναι μελλοντολογικές υποθέσεις μηδαμινής πολιτικής αξίας σήμερα...

Περιορισμένες δυνατότητες

Πολύ σύντομα, σε ελάχιστους μήνες, θα δούμε προς τα πού θα πάνε τα πράγματα.
Το βέβαιο από τώρα είναι, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται σε θέση σχετικής ισχύος ώστε να μπορέσει να επιβάλει όρους αναφορικά με τον εκλογικό νόμο. Ο λόγος είναι απλούστατος: έχει μόνο 71 βουλευτές! Του λείπουν, δηλαδή, 30 βουλευτές ως τους 101, που αποτελούν το μίνιμουμ για να σταματήσει την εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες εκλογές, τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που θα έχει αποφασίσει η Βουλή.

Τους βουλευτές αυτούς, αν η κυβέρνηση τελικά προωθήσει την απλή αναλογική, αποκλείεται να τους μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο! Για να μην πούμε ότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτούν να αυτοεξευτελιστούν ψηφίζοντας εναντίον της απλής αναλογικής, η οποία αποτελεί αναφορικά με την καθιέρωσή της «πάγια θέση» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ολόκληρης της πάσης φύσεως και αποχρώσεως Αριστερός.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρελαύνουν στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και λένε ότι για να συναινέσει το κόμμα τους στην υπερψήφιση της απλής αναλογικής πρέπει αυτή να καθιερωθεί στο Σύνταγμα, ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να κάνει εκλογές, ότι πρέπει να γίνουν εκλογές με αυτό τον εκλογικό νόμο για να πληρώσουν οι ένοχοι που τον έφτιαξαν και διάφορα άλλα.

Όλα αυτά που λένε όμως είναι λόγια του αέρα, χωρίς καμιά απολύτως πρακτική σημασία. Με μόνο 71 βουλευτές δεν μπορούν να εμποδίσουν κανέναν κυβερνητικό εκλογικό νόμο που αποσκοπεί στη συσπείρωση όλων των κομμάτων στη βάση της απλής αναλογικής!

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν σε λίγους μήνες να είναι κυβέρνηση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να επιβάλει κανέναν, απολύτως κανένα, όρο στα καταρρέοντα ερείπια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ! Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Μακρύς ο δρόμος

Η ανενδοίαστα κομματικά ιδιοτελής πρόταση του Βενιζέλου να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τις 50 έδρες για να μην φτιάξει κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει ως υπόμνηση στο αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο δρόμος του προς την εξουσία είναι ακόμη πολύ μακρύς. Δύσκολη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χρονικά μπορεί να απέχει λιγότερο από έξι μήνες. Από πλευράς εμποδίων όμως ο δρόμος είναι μακρύς.

Μεγάλο λάθος κάνουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αυταπατώνται ότι η κυβέρνηση θα πέσει στα χέρια τους σαν ώριμο φρούτο.

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει περιέλθει σε μέγιστη ανυποληψία. Καταρρέει, αυτό είναι βέβαιο. Αυτό όμως δεν αρκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσει λυσσαλέα αντίσταση μέχρι να φτιάξει κυβέρνηση - κι αυτό ελάχιστα στελέχη του φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
25 Σεπτεμβρίου 2014 στις 7:47 μ.μ.

Γιατι ρε παιδια τοσος πανικος φοβαστε μη χασετε την αστικη κουταλα εσεις δεν λεγατε παντα για την απλη αναλογικη τωρα τη παθατε κολοπιλαλα

Ανώνυμος
25 Σεπτεμβρίου 2014 στις 7:50 μ.μ.

Ο ΔΕΛΑΣΤΙΚ κανει προβα το υπουργικο κουστουμι και φοβαται μη το χασει ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger