Home » » Στα μαλακά πέφτουν τα «δικά τους» παιδιά

Στα μαλακά πέφτουν τα «δικά τους» παιδιά

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 | 8:04 μ.μ.

Πηγή: Ντάνι Βέργου - "Εφημερίδα των Συντακτών"

Δύο περιπτώσεις γιατρών (ο «ψυχίατρος της Χρυσής Αυγής» και ο χειρουργός με το φακελάκι των 500 ευρώ), που πιάστηκαν να παρανομούν και «τιμωρήθηκαν» με πειθαρχικές ποινές-χάδια, καταδεικνύουν το καθεστώς πολιτικών παρεμβάσεων και παραγοντισμού στην Υγεία.
         
Η παραοικονομία και ο παραγοντισμός στην Υγεία είναι σύμφυτα του σημερινού -και χθεσινού- πλαισίου αστικής νομιμότητας. Ενα πλαίσιο που εμπορευματοποιεί την Υγεία, δέχεται την επιχειρηματική δράση με τα απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, με τις αμοιβές να επιβαρύνουν τους ασθενείς κ.ο.κ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι παραβάτες πέφτουν… στα μαλακά.

Είτε το πειθαρχικό δίκαιο των γιατρών είναι «χαλαρό» είτε δεν εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως. Σε κάθε περίπτωση οι ποινές των παρανομούντων γιατρών ήταν και είναι μικρές. Γιατί όμως ενοχοποιούνται οι γιατροί και όχι το σύστημα -το κράτος- που δημιουργεί το εμπόριο ή τις πελατειακές σχέσεις; Οι γιατροί δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας στον χώρο της υγείας, καπιταλιστικής οικονομίας (με εγγενή την παραοικονομία), παρεμβάσεων πολιτικών και επικράτησης κομματικών παραγόντων.

Ετσι, το θέμα που έθεσαν βουλευτές με ερωτήσεις τους στη Βουλή για τις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων Ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η απάντηση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για ανάγκη αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων δείχνουν ότι κοιτούν το δέντρο και όχι το δάσος.

Τρανταχτά παραδείγματα

Οι δύο περιπτώσεις γιατρών που έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ είναι κορυφαία παραδείγματα της παραοικονομίας και του παραγοντισμού -αποτελέσματα της νομιμοποίησης του καθεστώτος. Στον μεν… ψυχίατρο της Χρυσής Αυγής, με πολιτική παρέμβαση που σχετίζεται με την ιδεολογία, επιτράπηκε να επιστρέψει στη θέση του. Στον δε χειρουργό που πιάστηκε να χρηματίζεται, επιβλήθηκε μια μικρή κι ανώδυνη ποινή -ως άνθρωπο του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, τα παραδείγματα που συζητήθηκαν στη Βουλή αφορούν:

1 Τον διευθυντή ψυχίατρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί», που συνδέθηκε με τη χορήγηση βεβαιώσεων για άδειες οπλοφορίας σε μέλη της Χρυσής Αυγής και βεβαιώσεων για να παίρνουν αναβολές στα δικαστήρια, ο οποίος επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά του, όπως κατέδειξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ο κ. Βορίδης στην απάντησή του περιορίζεται στην περιγραφή του χρονικού μιας προαναγγελθείσης απαλλαγής.

2 Τον χειρουργό από τη Θεσσαλονίκη που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι 500 ευρώ τον Μάρτιο του 2004, ο οποίος -ενώ καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη- έλαβε από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ ποινή παύσης ενός έτους, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη δουλειά του, αφού συμψηφίστηκε η ποινή με την αργία στην οποία είχε τεθεί λόγω της σύλληψής του, όπως επισήμανε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας, παρουσιάζοντας στοιχεία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το τεράστιο μέγεθος της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας και την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου. Αρκεί, βεβαίως, αυτό να εφαρμόζεται…
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger