Home » » Sigmund Freud, ο άθεος Εβραίος, γιατρός, που έζησε τόσο ριζοσπαστικά και προκλητικά, (6/5/1856-23/9/1939)

Sigmund Freud, ο άθεος Εβραίος, γιατρός, που έζησε τόσο ριζοσπαστικά και προκλητικά, (6/5/1856-23/9/1939)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 | 3:24 μ.μ.

Της Αλέκας Ζορμπαλά

Sigmund Freud (6/5/1856-23/9/1939), ο άνθρωπος, που άλλαξε τον κόσμο των ανθρώπων, την θεώρηση για τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων.

Ο ανήσυχος, από τα πρώτα επαγγελματικά του χρόνια γιατρός, που σε πείσμα και σε αντιπαλότητα με το σύνολο σχεδόν της ιατρικής κοινότητας της εποχής του, ήρθε σε σύγκρουση με καθιερωμένες και αποδεκτές επιστημονικές παραδοχές και εισήγαγε «καινά δαιμόνια», που συγκλόνισαν με την ριζοσπαστικότητά τους, προκάλεσαν την κοινωνία, αλλά και λατρεύτηκαν από τους ασθενείς.

• καθιέρωσε τον Υπνωτισμό, ως καθαρτική-θεραπευτική μέθοδο, τον οποίο όμως απαρνήθηκε στην πορεία, χάρη της ψυχαναλυτικής μεθόδου και έτσι

• θεμελίωσε την Ψυχανάλυση

• προσέδωσε πρωταρχικό ρόλο στους σεξουαλικούς παράγοντες και στην επίδρασή τους στις νευρώσεις, αναφερόμενος ειδικότερα στην παιδική σεξουαλικότητα

• «ανακάλυψε» το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα

• Προσδιόρισε την έννοια του ασυνείδητου

• Εισήγαγε τις έννοιες «άμυνα», «απώθηση», ως εσωτερικούς μηχανισμούς του ανθρώπου

• Μπήκε στον άγνωστο κόσμο των ονείρων και των μηχανισμών τους, με την Ερμηνεία των Ονείρων

• Υπερασπίστηκε την χρήση της κοκαϊνης για θεραπευτικούς σκοπούς με το έργο του «περί Κοκαίνης»

• Μίλησε για την Υστερία, και όχι μόνο των γυναικών, όπως εντέχνως έχει καθιερωθεί, αλλά και για την Υστερία των ανδρών και, και ων ουκ έστι αριθμός…

Sigmund Freud, ο άθεος Εβραίος, που έζησε τόσο ριζοσπαστικά και προκλητικά, όσο και οι επιστημονικές του απόψεις και θεωρίες, όντας ο ίδιος εθισμένος χρήστης της κοκαϊνης, δημιουργώντας σεξουαλικές σχέσεις με τις ασθενείς του, έχοντας ερωμένη την αδελφή της γυναίκας του, ζώντας μέσα στο ίδιο σπίτι (σχετ. το βιβλίο «Η ερωμένη του Φρόϋντ» των Κάρεν Μακ και Τζένιφερ Κάουφμαν, εκδόσεις Πατάκη).

Πέθανε από καρκίνο στο Λονδίνο και αποτεφρώθηκε, η δε τέφρα του τοποθετήθηκε σε αρχαία ελληνική υδρία, από την μεγάλη συλλογή αρχαίων που διέθετε, όντας λάτρης του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Το έργο του, ως ψυχική ερμηνεία και θεραπεία, συνεχίζει να αμφισβητείται, ως μη επιστημονικό, ακόμα και μέχρι σήμερα.

Το Εγώ, το Εκείνο και το Υπερεγώ μας σήμερα τον χαιρετούν…
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
23 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8:22 μ.μ.

Αλέκα μην λες τα μισα.
Ο Φροιντ ειναι ενας εχθρος των φεμινιστριων τουλαχιστον αρκετων.
Ο φθόνος του πέους, που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι το κορίτσι υποφέρει επειδή δεν έχει αρσενικό όργανο είναι ένα δεδομένο που μιμητικά επαναλαμβάνεται ιδιαίτερα σε όλα τα γραπτά του Φρόυντ που αναφέρονται στην παιδική σεξουαλικότητα του κοριτσιού.

Η μεγαλύτερη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που κι εγώ δεν έχω κατορθώσει να απαντήσω μετά από τριάντα χρόνια έρευνας, είναι: «τι θέλει μια γυναίκα;»
Φροιντ.
Ανατρεξτε σε βιβλια και θα δειτε διαφορα.
Θα παρακαλουσα να προσεχουμε τι γραφουμε.

Ανώνυμος
24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 12:15 π.μ.

H προτελευταία φράση του κειμένου ( Το έργο του, ως ψυχική ερμηνεία και θεραπεία, συνεχίζει να αμφισβητείται ως μη επιστημονικό, ακόμα και μέχρι σήμερα) απαντά στο σχόλιο του Ανώνυμου.

Αλέκα Ζορμπαλά

Ανώνυμος
24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 2:55 π.μ.

Εγω παλιν,θα πω,να χαιρεται που πεθανε! Γιατι αν ζουσε σημερα,ετσι κι'ολας με την αγαπη που μας ειχε ως εθνος......εε θα ειχε σκισει ολες τις περγαμηνες του,θα ερχοταν εδω,να μας εξατασει απο κοντα,και θα ειχε δουλειες με φουντες!! Αν δε,γνωριζοταν και με τον Καστοριαδη; Ουου....ουτε να το σκευτομαι θελω!! Φτανουν οσα τραβαμε ολοι μας!! Νισαφι!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger