Home » , » Γερμανία, ΕΕ, ΔΝΤ "λιώνουν" την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Γερμανία, ΕΕ, ΔΝΤ "λιώνουν" την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 | 8:52 μ.μ.

 Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ - "Επίκαιρα"

Νέα πολιτική μαχαιριά στο στήθος της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από τη γερμανική Δεξιά. Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε οικονομικά θέματα, Ντέτλεφ Ζάιφ, δήλωσε στο Βήμα πως είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα αποκλείεται να αποχωρήσει πρόωρα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει τον Μάρτιο του 2016. «Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από κανέναν εταίρο!» δήλωσε ξερά. Ο ίδιος άνθρωπος κατάφερε και το δεύτερο πολιτικό πλήγμα στον ομοϊδεάτη του Αντώνη Σαμαρά. «Δεν θα είναι καταστροφή» ο σχηματισμός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διακήρυξε. «Το Βερολίνο θα διαπραγματευτεί με μια αριστερή κυβέρνηση!» πρόσθεσε.

Αυτή κι αν είναι πολιτική μαχαιριά! Όταν ακόμη κι ο υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων της γερμανικής Δεξιάς διαλαλεί δημοσίως ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί καταστροφή τη συγκρότηση κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και διευκρινίζει ότι θα διαπραγματευτεί μαζί της, ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι πλέον έχουν ξεγράψει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες και προετοιμάζονται για την κατάσταση που θα επακολουθήσει.

Αυτό σηματοδοτεί, άλλωστε, και η σπουδή του Χριστιανοδημοκράτη Ζάιφ να καθορίσει εκ των προτέρων -από τώρα- το πλαίσιο εντός του οποίου η Γερμανία επιτρέπει να κινηθεί μια υποθετική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον, λέγοντας στον ανταποκριτή του Βήματος: «Υπάρχουν όμως και "κόκκινες γραμμές", όπως η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η εξόφληση των δανείων. Αυτές δεν επιτρέπεται να υπερπηδηθούν!».

Ούτε καν στους... Πράσινους της γερμανικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί πλέον να βρει έλεος η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. «Η τρόικα στη σημερινή της μορφή ίσως καταργηθεί, αλλά η εποπτεία της EKΤ και των Βρυξελλών δεν θα είναι λιγότερο αυστηρή!» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων σε οικονομιθέματα, Γκέρχαρτ Σλικ. Ούτε καν ο εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του κόμματος Αριστερά της Γερμανίας, ονόματι Ρόλαντ Κλάους, έδειξε το παραμικρό αίσθημα οίκτου για την κυβέρνηση της Αθήνας και την πολιτική της. Το σημαντικό είναι ότι δεν της άσκησε κριτική από αριστερά, πράγμα που θα ήταν φυσιολογικό, αλλά από δεξιά (!) - κάτι που πρέπει να προκαλέσει ανησυχία μεγάλη στον ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει στην εξουσία.« Αν ξαναμπούν οι Έλληνες σε κίνδυνο, κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι δανειστές - κι αυτό, φυσικά, δεν μπορούν να το επιτρέψουν!» υπογράμμισε.

Το «κούρεμα» χάθηκε!

Μέχρι και το καλοκαίρι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε «γανώσει» τ' αυτιά των Ελλήνων με το υποτιθέμενο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, στο οποίο θα προχωρούσαν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δανειστές και εταίροι, αν η Ελλάδα πετύχαινε εκείνο το διαβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα».

Με αλλεπάλληλες κομπίνες και «φεσώνοντας» όλους στους οποίους χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο για οποιαδήποτε συνδιαλλαγή μαζί του, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα εικονικό εν πολλοίς «πρωτογενές πλεόνασμα», το οποίο αποδέχτηκε η ΕΕ.

Ξαφνικά όμως εξαφανίστηκε εντελώς από τα κυβερνητικά, υπουργικά (και πρωθυπουργικά βεβαίως, βεβαίως!) χείλη η οποιαδήποτε αναφορά στο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους! Ούτε φωνή ούτε ακρόαση περί «κουρέματος» εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, βγήκαν οι Γερμανοί και είπαν ότι να ξεχάσουν οι Έλληνες τα περί «κουρέματος» του χρέους. Είχαν, μάλιστα, την απύθμενη θρασύτητα να δηλώσουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πλέον... βιώσιμο! Ήμασταν χρεοκοπημένοι δηλαδή το 2009, που το δημόσιο χρέος της χώρας μας ανερχόταν στο 115% του ΑΕΠ (ή, έστω, στο 129% του ΑΕΠ με τις λαθροχειρίες και τις στατιστικές απάτες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου), αλλά έχουμε πλέον σωθεί τώρα που το δημόσιο χρέος έχει απογειωθεί στο... 175% του ΑΕΠ μας!
Πόσο ηλίθιους μας θεωρούν οι Γερμαναράδες!

Σκλήρυνε τη στάση της η Ευρωζώνη

Η αθέτηση των υποσχέσεων της ΕΕ έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού. Είναι απερίγραπτα γελοίο το θέαμα της κυβέρνησης που βγήκε στο «αντάρτικο» εναντίον της ΕΕ με λάβαρο τις... 100 δόσεις! Διεκδικεί, δηλαδή, να καθορίζει αυτή, η κυβέρνηση κι όχι οι δανειστές της, όχι φυσικά την οικονομική πολιτική που θα ασκεί, αλλά τον... αριθμό των δόσεων που θα καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι βάσει των φόρων που ουσιαστικά μας επιβάλλουν οι Γερμανοί!

Πρέπει κι η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να υποκριθεί ότι κάτι κάνει, ότι σε κάτι αντιστέκεται, αν θέλει να διατηρεί τουλάχιστον τυπικές ελπίδες επανεκλογής, με δεδομένη την απέχθεια που τρέφει κατά της πολιτικής της η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, αν δώσουμε κάποια βάση στις δημοσκοπήσεις.

Το θεμελιώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έγκειται ακριβώς στο γεγονός πως πλέον όλοι είναι βέβαιοι ότι αν γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η συντριβή των δύο κυβερνητικών κομμάτων είναι αναπότρεπτη.

Αυτό υποχρεώνει την ΕΕ σε επανεξέταση της στάσης της. Αν σε πέντε μήνες το πολύ υπάρχει αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, στόχος της θα είναι ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο εγκλωβισμός του στην άσκηση της ίδιας πολιτικής που ασκεί και η σημερινή κυβέρνηση, που πίνει νερό στο όνομα του Μνημονίου.

Αν συμφωνήσει λοιπόν σε «κούρεμα», π.χ., του ελληνικού δημόσιου χρέους, αυτό προφανώς, αν γίνει τώρα, ευνοεί την υποτιθέμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Γερμανοί κι η ΕΕ στερούνται ενός πολύ σοβαρού όπλου εκβιασμού της μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άρα γιατί να το κάνουν;

Αυτό που συναισθάνεται η κυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι Γερμανοί τοποθετούν στην πρώτη θέση των καθηκόντων τους, τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, όχι την εφαρμογή της πολιτικής τους στην Ελλάδα, αλλά το πώς θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εγκλωβισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρξει, στην εξυπηρέτηση της πολιτικής του Δ' Ράιχ.

Εναρμονιζόμενη όμως με τον στόχο αυτό η γερμανική πολιτική αφήνει εντελώς αβοήθητη και πολιτικά έκθετη την παρούσα ελληνική κυβέρνηση, αν δεν την υπονομεύει κιόλας! Όχι φυσικά από αντιπάθεια ή περιφρόνηση προς τις υπηρεσίες που παρέχει στους Γερμανούς, αλλά επειδή αντικειμενικά προέχει ο στόχος του εγκλωβισμού της επόμενης κυβέρνησης κι όχι η βοήθεια προς την πιστή στο Βερολίνο κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, η οποία όμως πνέει τα λοίσθια και ενδέχεται να εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο του 2015. Μέχρι τον Φεβρουάριο αυτή θα είναι η γραμμή της Γερμανίας και της ΕΕ. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ό,τι πετύχουν μόνοι τους

Αυτή η γερμανική γραμμή προκαλεί διάσταση συμφερόντων ανάμεσα στο Βερολίνο και το Μέγαρο Μαξίμου για τρεις περίπου μήνες - μέχρι να κριθεί, δηλαδή, αν θα πάμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές γύρω στα μέσα Φεβρουάριου.

Οι Γερμανοί επικυρίαρχοι έχοντας ξεγράψει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, θα απαιτούν από αυτή να πάρει τα πιο αντιλαϊκά μέτρα, τα πιο αντιδημοφιλή, αφού τελειώνει ο βίος της.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να ασκήσουν τόσο κανιβαλική πολιτική εναντίον του ελληνικού λαού. Οι βουλευτές και τα στελέχη ιδίως των δύο κυβερνητικών κομμάτων που δεν βαρύνονται προσωπικά με μνημονιακά εγκλήματα, όπως οι περισσότεροι υπουργοί, γνωρίζουν ότι κάτι υποτυπωδώς «αντιστασιακό» πρέπει να κάνουν αν θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα.

Ειδικά προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές και στελέχη ελπίζουν να τους επιτρέψουν κάποια στιγμή οι περιστάσεις να προσκολληθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει, αν έχουν ήδη καταντήσει κατάπτυστοι στα μάτια του ελληνικού λαού.

Αλλά και στη ΝΔ οι δελφίνοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος και της παράταξης της Δεξιάς μετά την καρατόμηση του Αντώνη Σαμαρά, αν αυτός χάσει τις εκλογές, δεν έχουν ελπίδα επικράτησης αν εμφανίζονται απλώς ως πιο συνεπείς... γερμανοτσολιάδες!

Αυτές οι επισημάνσεις δεν γίνονται μόνο για τη μετεκλογική περίοδο, αν, φυσικά, υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο. Μπορεί να παρατηρήσουμε απρόσμενα πολιτικά γεγονότα ακόμη και τους επόμενους τρεις μήνες, με τους βουλευτές να προβαίνουν σε απροσδόκητες ενέργειες, ορμώμενοι ακριβώς από την ανάγκη να πλασαριστούν στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, που πιθανότατα δεν θα θυμίζει απολύτως τίποτα από το σημερινό. Ίδωμεν... 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger