Home » , » Συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ... αδιέξοδα

Συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ... αδιέξοδα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 | 11:56 μ.μ.

Πηγή: Δημήτρης Γρηγορόπουλος - "Πριν"

■ ΟΡΓΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ

Ο κύβος ερρίφθη! Η αμαρτωλή συγκυβέρνηση εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων, αδιεξόδων, εξευτελιστικών υποχωρήσεων, επιλογών απ’ το κακό στο χειρότερο, κατέληξε στην επίσπευση των προεδρικών εκλογών, με πολύ πιθανή την προσφυγή σε εκλογές για το κοινοβούλιο και την αναπόφευκτη ήττα της.

Οι λεονταρισμοί των Σαμαρά-Βενιζέλου ότι «παρά τις πιέσεις και την ανεύθυνη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στον προβλεπόμενο απ' το σύνταγμα χρόνο» κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.
Η κυβέρνηση πειθαναγκάστηκε να συρθεί σε μια κακή λύση, που στις συγκεκριμένες συνθήκες πάντως είναι η καλύτερη δυνατή γι' αυτήν. Δέσμια σε μια διάτρητη πλέον επικοινωνιακή πολιτική η κυβέρνηση κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Θεωρεί επιτυχία της ότι απέφυγε να εφαρμόσει τα γενοκτονικά μέτρα που είχε συμφωνήσει με την τρόικα και τη δίμηνη παράταση των διαπραγματεύσεων, που της επιτρέπει μιαν ευχέρεια κινήσεων.
Στο αφήγημα που εκφωνεί προβάλλεται ως υπεύθυνη εθνική δύναμη, που αντέστη σθεναρά στις αφόρητες πιέσεις της τρόικας και δεν φόρτωσε νέα αβάσταχτα βάρη στις πλάτες του λαού, ενώ επιχειρεί ν’ αποκαθηλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ μεταθέτοντας σ’ αυτόν την ευθύνη για την πολιτική αστάθεια και κρίση, που τρέφει την αδιαλλαξία της τρόικας και της γερμανοκρατούμενης ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, η επιλογή των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν αναγκαίο κακό, η λιγότερο κακή επιλογή γι' αυτούς στις συγκεκριμένες συνθήκες. Αν εφάρμοζαν τα συμφωνημένα με την τρόικα μέτρα, θα έχαναν και τις λίγες πιθανότητες που έχουν να εκλέξουν πρόεδρο της αρεσκείας τους, στις εθνικές δε εκλογές θα υφίσταντο συντριπτική ήττα απ’ τον αγανακτισμένο λαό. Τώρα, με τον ελιγμό της επίσπευσης των προεδρικών εκλογών διατηρούν κάποιες ελπίδες εκλογής προέδρου και αποφυγής των πρόωρων εκλογών, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας προσδοκούν ότι χωρίς το όνειδος των νέων μέτρων θα υποστούν μια αξιοπρεπή και ανατάξιμη ήττα.

Η περιρρέουσα πάντως ατμόσφαιρα είναι καταθλιπτική για την κυβέρνηση. Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή και ελληνική ολιγαρχία αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους απ’ τη χρεοκοπημένη κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει ο Στ. Ψυχάρης, εκδότης του Βήματος: «Αν οι ξένοι βοηθήσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα του για την επίσπευση των εκλογών (σ.σ.: όπερ και εγένετο), θα το κάνουν επειδή θα έχουν εξασφαλισμένο το μέλλον» (Βήμα 7/12). Έντονα δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση είναι και οι κορυφαίοι όμιλοι της ελληνικής ολιγαρχίας.
Το μαρτυρεί η παρέμβαση Ψυχάρη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η οργή των πετρελαιάδων για την υπερφορολόγηση των καυσίμων, των εφοπλιστών για την ολοκληρωτική παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSGO, κατασκευαστικών και άλλων ομίλων για την παραχώρηση με προνομιακούς όρους των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας (Ελληνικό, αεροδρόμια κ.α) στα ξένα μονοπώλια).
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger