ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ "για χάρη της ενότητας της Ε.Ε." ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ (;;;) ΟΤΙ ΤΙΣ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ!
Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η εξαιρετικά πιεστική και εξίσου μεγαλομανής προσπάθεια της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και του νέου ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά -μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης προσωπικότητας- να παρουσιάσει ως μεγάλη εθνική επιτυχία-κυβερνητική-προσωπική το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης της Ε.Ε.
Όμως το κείμενο με τίτλο "Με αφορμή τον Ν. Κοτζιά: Ας μη βαφτίζουμε το κρέας ψάρι. Δεν έφτασε ακόμα η Σαρακοστή" που δημοσιεύτηκε στο σαιτ antapocrisis.αποκαλύπτει τις κυβερνητικές και μηντιακές μεθοδεύσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης και διαμόρφωσης μιας ψευδούς εικόνας για τον πραγματικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά!
Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η εξαιρετικά πιεστική και εξίσου μεγαλομανής προσπάθεια της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και του νέου ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά -μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης προσωπικότητας- να παρουσιάσει ως μεγάλη εθνική επιτυχία-κυβερνητική-προσωπική το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης της Ε.Ε.
Όμως το κείμενο με τίτλο "Με αφορμή τον Ν. Κοτζιά: Ας μη βαφτίζουμε το κρέας ψάρι. Δεν έφτασε ακόμα η Σαρακοστή" που δημοσιεύτηκε στο σαιτ antapocrisis.αποκαλύπτει τις κυβερνητικές και μηντιακές μεθοδεύσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης και διαμόρφωσης μιας ψευδούς εικόνας για τον πραγματικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά!
Διαβάζουμε λοιπόν:
Εδώ και ένα εικοσιτετράωρο διθυραμβικά δημοσιεύματα για μια τεράστια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας κατέκλυσαν το διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, ο νέος ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, αντιστάθηκε σθεναρά σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και για πρώτη φορά η ελληνική διπλωματία διαπραγματεύτηκε.
Σύμφωνα με κείμενο καρμπόν που δημοσιεύεται σε δεκάδες σελίδες, αποτελεί επομένως επίσημη θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «το τροποποιημένο κείμενο αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων της Αθήνας. Όπως για παράδειγμα, καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους - η δε ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία είναι μόνο ως προς την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών - διεγράφη η αναφορά στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 27/1 που εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της Ελλάδας, αφαιρέθηκε η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης από την Ε.Ε. ρωσικής προπαγάνδας, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και προσετέθη αναφορά σε προστασία δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας. Επίσης, αφαιρέθηκε αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο».
Όλα τα παραπάνω θα ήταν εντυπωσιακά, αν τα αντίστοιχα ξένα ΜΜΕ δεν αναφέρουν τα ακριβώς ανάποδα. Καταρχήν πληροφορούμαστε ότιοι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας παρατάθηκαν για ένα εξάμηνο, απόφαση την οποία κουκουλώνουν εντέχνως οι διαρροές του ελληνικού ΥΠΕΞ πίσω από την τεράστια …επιτυχία της μη παράτασης για ένα χρόνο.
Η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει επί λέξη την παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο από όπου διακρίνεται ένα μότο που στο μέλλον μάλλον θα το ακούμε να επαναλαμβάνεται:
«Παρά τις γενικές αντιρρήσεις μας επί του κειμένου, θα το αποδεχτούμε, για διαφύλαξη της ενότητας της ΕΕ, αν και η έκφραση διαφορετικών απόψεων είναι μέρος των ευρωπαϊκών αξιών».
Οι γενικές αντιρρήσεις επί του κειμένου δεν είναι άλλες από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, στις οποίες τελικά συναίνεσε η ελληνική διπλωματία.
Αν και το ελληνικό ΥΠΕΞ παρουσιάζει ότι χάρη στην πίεση της Ελλάδας αποφεύχθηκαν οι περαιτέρω κυρώσεις, η Wall Street Journal αναφέρει ότι γενικά «οι Υπουργοί δεν έδειξαν όρεξη για επιπλέον μέτρα». Το Reuters αναφέρει ότι «η ΕΕ κέρδισε την ελληνική υποστήριξη στο να παραταθούν οι κυρώσεις, ενώ πήρε παράταση η απόφαση για νέες». Στο επόμενο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 9/2 θα εξεταστούν νέα ονόματα που τυχόν θα υποστούν κυρώσεις. Οι New York Times αναφέρουν ότι «η Ελλάδα υποχώρησε και ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων επί της Ρωσίας». Και όλα τα παραπάνω έγιναν την Πέμπτη 29/01/2015, μετά τη λήξη της Συνόδου, ενώ την Τετάρτη, το κλίμα ήταν διαφορετικό. Ο Guardian ανέφερε μία μέρα πριν τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να διαταράξει τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ μετά τη διαφωνία με την κοινή δήλωση». Τελικά, τέλος καλό, όλα καλά. Ανακούφιση και ομοφωνία.
Στην Ελλάδα η αποτίμηση της Συνόδου ήταν διαφορετική: Η Εφημερίδα των Συντακτών βλέπει «Ρωγμές στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας». Το left.gr μιλά για «επιτυχία της Ελληνικής διπλωματίας στη Σύνοδο των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ: Ομοφωνία στο τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για τη Ρωσία». Ενώ το φιλοΧρυσαυγίτικο defencenet μας πληροφορεί ότι «Με βέτο της κυβέρνησης η Ελλάδα μπλόκαρε τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».
Φυσικά αποτελεί λεπτομέρεια ότι δεν υπήρξε βέτο, ότι ο Γ. Βαρουφάκης ήδη από την Τετάρτη στο Reuters ανέφερε ότι παρερμηνεύτηκαν οι προθέσεις της Ελλάδας για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Στην ίδια είδηση αποδίδονται επί λέξει στον Γ. Βαρουφάκη τα εξής:
«Το πρόβλημα ήταν ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ και η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ρωτήθηκαν». Και συνεχίζει: «Επομένως είναι καθαρό ότι το ζήτημα δεν είναι αν η νέα κυβέρνηση συμφωνεί ή όχι με νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Το ζήτημα είναι αν η άποψή μας μπορεί να θεωρείται δεδομένη, χωρίς καν να μας ρωτάνε για αυτή».
Αν και οι μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο προσφέρουν πληθώρα πηγών και μπορεί ο καθένας να ξεχωρίσει τη μυθολογία από την πραγματικότητα, δεκάδες ιστοσελίδες προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ και χιλιάδες αναφορές στα social media στη χώρα μας κάνουν αναφορά σε «επιτυχία», «μεγάλη επιτυχία», «τεράστια επιτυχία», ανεβάζοντας κάποια επίπεδα τον χατζηαβατισμό.
Είναι κατανοητή η δίψα να ζήσουμε μια διαφορετική κατάσταση από την καταστροφική επέλαση του μνημονιακού καθεστώτος εξάρτησης και υποτέλειας. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι να αντιστρέφεται η πραγματικότητα, υπάρχει δρόμος.
Είναι επίσης κατανοητή η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να απειλήσει με βέτο στην πρώτη Σύνοδο που πήρε μέρος. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι επίκειται η μεγάλη και ουσιαστική «σύγκρουση» για το θέμα του χρέους. Χρειάζεται όμως ειλικρίνεια και εντιμότητα. Και οι μέθοδοι της παραποίησης της πραγματικότητας καλό είναι να μη χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή. Η έντιμη και καθαρή στάση των αριστερών απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο λαό, επιβάλει να μη βαφτίζουμε το κρέας ψάρι.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
+ σχόλια + 6 σχόλια
«Οι Έλληνες αποποιούνται τη σκληρή ευρωπαϊκή ρητορική ως προς τη Ρωσία και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων», γράφει το έγκυρο οικονομικό φύλλο RBK (RosBusinessConsulting), σημειώνοντας ότι στον λογαριασμό της στο twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να αναφερθεί στις διαφωνίες που προέκυψαν με την ελληνική κυβέρνηση.
http://ekdohi.gr/μόσχα-μάθημα-δημοκρατίας-από-την-ελλά/
Άϊντε ΚΟΜΠΛΕΞΑΡΕΣ
Οποιος αμφιβάλλει για την στάση για την στάση ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιά σχετικά με την στάση της χώρας μας,ας διαβάσει την επιστολή της Ρώσικης αρκούδας προς την Ελλάδα.
Τα υπόλοιπα είναι για ανθρωπάκια ραγιάδες,μαθημένα στον γκαισκυλισμό και στην μιζέρια.
Το να βρίζεις είναι το πιο εύκολο και φθηνό.
Δεν απαντά όμως στο ζήτημα της συναίνεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην χρονική επέκταση των κυρώσεων.
Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε κριτική στον Σαμαρά γιατί δέχτηκε τις κυρώσεις, όπως κάνει τώρα ο Κοτζιάς.
Και μην ξεχνάς ότι την τακτική άλλα να συμφωνείς έξω και άλλα να λες μέσα την ακολούθησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.
Με αοριστολογιες και χωρις καμια ουσιωδη αλλαγη στο βασικο κειμενο ειναι η συμφωνια που υπογραφηκε Μην κομποζεται οτι χαριν της ελληνικης παρεμβασης αλλαξαν οι κυρωσεις εναντιον της Ρωσιας Οι ονομασιες των κυρωσεων καθως και οι χρονοι επιβολης αυτων αλλαξαν τιποτε αλλο Τετοιες συμφωνιες η απελθουσα κυβερνηση υπεγραφε καθημερινα το ιδιο κανεται καισεις Απο ψεματα εχουμε
μπουχτισει Φτανει πια Για τη ναζιστικη συμμορια του Κιεβου τσιμουδια Τρεξατε ομως να καταγειλεται τους" αυτονομιστες και
τους φιλoρωσους" που που υπερασπιζονται κατω απο πολυ δυσμενεις συνθηκες την πατριδα τους απ τους ναζι ταγματαλητες
εγκαθετους των αμερικανων και της ΕΕ που ττους εγκατεστησαν εκει πραξικοπηματικα melito
Για να δούμε τι λένε και οι ίδιοι οι Ρώσοι. Άλλωστε αυτοί είναι οι αμέσως ενδιαφερόμενοι ή όχι; Το έχουμε ξαναγράψει. Είναι σύνηθες δυστυχώς το φαινόμενο να μαζεύονται δύο άτομα, να επιλέγουν ένα βαρύγδουπο όνομα και να βομβαρδίζουν με ανακοινώσεις το Διαδίκτυο, κάνοντας περισσότερη φασαρία από ολόκληρες οργανώσεις. Δεν είναι κομπλεξισμός αυτό που κάνουν, είναι τρικυμία εν κρανίω
Η Ελλάδα χρειάστηκε να αντέξει όχι μόνο κάποια πίεση αλλά «της έστριψαν το χέρι λόγω της θέσης της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι από την Αθήνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η Αθήνα κατόρθωσε να μην επιτρέψει την επιβολή ενός νέου κύματος κυρώσεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει ένας διάλογος με τη Ρωσία» και όπως σημειώνεται «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας άρχισαν ευθέως να συνδέουν το ζήτημα των χρεών της με τη θέση της για τη Ρωσία».
«Η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα στην εποικοδομητική συζήτηση της πολιτικής της ΕΕ ως προς τη Ρωσία και την ουκρανική κρίση. Μάλιστα η Ελλάδα τηρεί με αυστηρότητα και ορισμένες αρχές, όπως για παράδειγμα το τεκμήριο της αθωότητος. Μέτρα πρέπει να ληφθούν μόνον μετά την ολόπλευρη διερεύνηση των όσων έχουν γίνει στην Ουκρανία. Αυτός είναι απλός πραγματισμός, διότι απώλειες από τις κυρώσεις υφίστανται όχι μόνο οι Ρώσοι, αλλά και οι χώρες της ΕΕ», ανέφεραν στο ΡΙΑ-Νόβοστι οι διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο και κατέληξαν στην εκτίμηση ότι «το βασικό είναι ότι κατέστη δυνατό να μην επιτραπεί ένα τρίτο κύμα κυρώσεων, ότι δεν πέρασε η γραμμή των γερακιών στην ΕΕ» και ότι το Μάρτιο θα συζητηθεί το ζήτημα της ανανέωσης ή όχι των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν ένα χρόνο πριν.
Πολλά ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι μπορεί η Αθήνα να μην απέτρεψε τη συνέχιση των κυρώσεων, που είναι σήμερα σε ισχύ, όμως εμπόδισαν την επιβολή νέων.
Από τη στιγμή «της πολιτικής ανανέωσης είναι προφανές ότι από την Αθήνα εκπέμπεται σωφροσύνη», αναφέρει ο διεθνολόγος αναλυτής Μιχαήλ Σέινκμαν με σχόλιό του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
Στην ίδια έρευνα ο υφηγητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Αλεξάντρ Τεβντόι-Μπουρμούλι περιέγραψε την υπόθεση «πρωτίστως ως μια άποψη για παζάρεμα», θυμίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση της Αθήνας, επεσήμανε πάντως ότι «το ελληνικό καρύδι αποδείχθηκε σκληρό για τα δόντια κάποιων», καθώς «ο επικεφαλής του ελληνικού ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς με το εγκάρδιο χαμόγελό του τώρα θα εμφανίζεται στους νυχτερινούς εφιάλτες τους».
Ο παραπάνω υβριστής και γνώστης της ρωσικής πραγματικότητας έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό:
μπερδεύει το αποτέλεσμα της συνόδου με της διαχείριση του. Το κείμενο είναι εξαιρετικά αναλυτικό, προσφέροντας τη δυνατότητα γνωριμίας του αναγνώστη με τα επίδικα αυτής, τις αντιθέσεις που προέκυψαν, τους βαθύτερους λόγους που η κάθε δύναμη έδρασε.
Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Κοτζιάς συνέχισε την πολιτική Σαμαρά -με επιμέρους διαφοροποιήσεις- ενώ ο ρωσικός ιμπεριαλισμός σαφώς αναζητά δρόμους για να βγει από την απομόνωση, να γεφυρώσει το χάσμα με τις δυτικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενος είτε τις διαφοροποιήσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ, είτε μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει ταχθεί μονόπλευρα με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ όσον αφορά την Ουκρανία και επιχειρεί με αντιφατικούς χειρισμούς άνοιγμα στην Ρωσία.
Όμως μιλάμε για ένα κόμμα που ασκεί κρατική πολιτική στη βάση της εξυπηρέτησης των αστικών συμφερόντων.
Για αυτό και ο Καμμένος δηλώνει ότι θα συνεχίσει την πολιτική Καραμανλή, που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως εκπρόσωπος των εργατικών συμφερόντων.
Μην καταλήγουμε επομένως και εμείς φιλορώσοι απολογητές...
Ας αφήσουμε αυτό το ρόλο στους επίσημους παράγοντες, εκτός κινήματος...
Δημοσίευση σχολίου