Home » , » Ο αναχωρητής καλλιτέχνης, ο φόβος και ο ορθός λόγος.

Ο αναχωρητής καλλιτέχνης, ο φόβος και ο ορθός λόγος.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 | 10:49 μ.μ.

Του Κωστή Μουδάτσου

Οι λαϊκοί ηγέτες είναι εκείνοι που εμπνέουν να αντιμετωπίσομε και να ξεπεράσομε τους φόβους μας.

Οι φριχτοί ηγέτες εκμεταλλεύονται το φόβο για να αποκομίσουν οικονομικά, πολιτικά οφέλη , ψήφους, κυβέρνηση, δύναμη κι εξουσία.

Ο Νους του αναχωρητή καλλιτέχνη γυρεύει τη λύτρωση στις σπηλιές και στα όρη της πιο άγριας φύσης. Μέσα στο ξεροβόρι και στα κρούσταλα μπορεί να νοιώσει μακριά από τα κύματα της πλάνης και του παραλόγου. Με λόγια αγέλαστα, ακαλλώπιστα και αμύριστα αλλά και με μαινόμενη τη γλώσσα , η φωνή του, θα ακουστεί χωρίς να λέει, χωρίς να κρύβει!

Η πολιτική διοίκηση πρέπει να βασίζεται στην ανανεούμενη δημοκρατία που είναι πανανθρώπινο ιδανικό . Ξεπερνώντας σύνορα και κράτη αποκτά οικουμενικές διαστάσεις.

Οι νέες δημοκρατικές ιδέες χαρίζουν ελπίδα στους καταφρονεμένους λαούς που έχουν κάθε λόγο να νοιώθουν συντετριμμένοι από την άθλια μοίρα που τους επέβαλαν τα αυταρχικά καθεστώτα της εποχής μας.

Ο φόβος είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός! 

Ο ορθός λόγος πολεμά τον φόβο αλλά πολλές φορές πνίγεται από το καλλιεργούμενο αίσθημα φόβου, σοκ και δέους. Επειδή στα χρόνια του σκοταδισμού φοβόντουσαν τις μάγισσες έκαιγαν τις γυναίκες! Ο φόβος στριμώχνει το λογικό και την ικανότητα σκέψης και πράξης. Η επιτυχία εξαρτάται από την αντιμετώπιση του φόβου και του άγνωστου. Εάν στο δημόσιο χώρο κυριαρχήσει ο φόβος υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να οδηγηθούν προς κατευθύνσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γινόταν αποδεκτές. Όταν ο φόβος εξελιχτεί σε ανεξέλεγκτη δύναμη είναι ικανός να διαλύσει μια κοινωνία και να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της και τον κοινωνικό ιστό. Έτσι οι πολίτες γίνονται πειθήνια όργανα , υπάκουοι και φοβισμένοι, άσκεφτοι. Οι νέοι πιθηκάνθρωποι του τσιμεντένιου δάσους!

Οι λαϊκοί ηγέτες είναι εκείνοι που εμπνέουν να αντιμετωπίσομε και να ξεπεράσομε τους φόβους μας.

Οι φριχτοί ηγέτες εκμεταλλεύονται το φόβο για να αποκομίσουν οικονομικά, πολιτικά οφέλη , ψήφους, κυβέρνηση, δύναμη κι εξουσία.

Η διαφορά μεταξύ λαϊκού και φριχτού ηγέτη είναι χαώδης! 

Ο λαϊκός ηγέτης ακόμη και μέσα σε κινδύνους η εκβιασμούς με απειλές κατοχυρώνει την ελευθερία της χώρας. Δείχνει ότι το μόνο που πρέπει να φοβούμαστε είναι ο φόβος. Ενισχύει τον ορθό λόγο και το δημόσιο διάλογο.

Οι φριχτοί κυβερνήτες έσπειραν φόβους, δέος και σοκ με σκοπό να χειραγωγήσουν τους πολίτες και την κοινή γνώμη για να προωθήσουν πολιτικά σχέδια και ανόσια συμφέροντα. Η χώρα έγινε τόσο ευάλωτη και έτσι με μεγάλη ευκολία εξυπηρετήθηκαν συγκεκριμένοι οικονομικοί και πολιτικοί σκοποί η σκόπιμες επιλογές.

Τα ΜΜΕ δεν έπαιξαν το ρόλο τους! Υποταγμένα στα συμφέροντα αντί να γίνουν το ανοσοποιητικό σύστημα της κοινωνίας έκαναν κακής ποιότητας προπαγάνδα.

Ο δημόσιος χώρος έμεινε κλειστός στην ζωντανή και ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών στο πρόσφατο παρελθόν.

Η αποκατάσταση του υγιούς πολιτικού διαλόγου στην κοινωνία θα δώσει δυνατότητες στον ορθό λόγο να αντιπαρατεθεί με το φόβο και την τρομοκρατία της σκέψης!

Σε μια δημοκρατική κοινωνία οι πολίτες αντιδρούν στα προβλήματα. Τα αντιμετωπίζουν, τα συζητούν και με οδηγό τον ορθό λόγο καταλήγουν σε συλλογικές αποφάσεις.

Βέβαια η επιστήμη έχει ερευνήσει το λογικό και το συναισθηματικό μέρος του ανθρώπινου νου και τους τρόπους που λειτουργούν. Τα ΜΜΕ παίζουν τεράστιο ρόλο στην διαμόρφωση συνειδησιακών καταστάσεων. Η επαναληπτικότητα , η αναγωγή του μοναδικού σε πιθανού και ο αποπροσανατολισμός είναι τρεις μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να εκμεταλλευτούν τους φόβους της κοινωνίας, να στρεβλώσουν το δημόσιο διάλογο, να παρακάμψουν τον ορθό λόγο επενδύοντας στο φόβο και στις αγωνίες του κοινού.

Από την άλλη όμως η πρωτοφανής τρομοκράτηση και οι τραυματικές εμπειρίες , οι έντονες και ζωηρές εικόνες οδηγούν και σε τραυματική υποκατάσταση. Τα θύματα των νεοναζί , οι ανεξέλεγκτοι ξυλοδαρμοί, η ανελέητη φορολογία, η πλιατσικολογία, η ανεργία, η φίμωση αντίθετων φωνών συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του μέσου πολίτη σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ελευθερίας και δικαιωμάτων. Οι εικόνες φρίκης από τα πεινασμένα παιδιά συμβάλουν στην μεταστροφή του δημόσιου αισθήματος.

Αλλοίμονο στην κοινωνία που θα αρνηθεί το ορθό λόγο και τη λογική. Θα μοιάζει με πλοίο ακυβέρνητο μέσα στις καταιγίδες.

Ο κόσμος έχει αντιφάσεις και ρίσκα ωστόσο ο δημόσιος διάλογος ,ο ορθός λόγος και η βούληση των πολιτών μπορεί να παραδίνει τη χώρα από τη μια γενιά στην άλλη σαν χώρα ελευθεριών και δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι τεράστια ζημιά εάν τις αποφάσεις τις λαμβάνουν ειδήμονες και σωτήρες που στη συνέχεια θα προσπαθούν να πείσουν το λαό για να κερδίσουν την συναίνεση μέσω της τυχοδιωκτικής προπαγάνδας!

Οι δυνατότητες δημιουργίας λαϊκής συναίνεσης σε συνδυασμό με την πρόοδο της ψυχολογίας και τις εξελίξεις στα ΜΜΕ οδηγούν την Δημοκρατία σε κρίσιμη καμπή.

Η απευθείας επαφή με το λαό βοηθά στην παράκαμψη των παραδοσιακών μεσαζόντων και των άλλων διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Οι ιδέες και ο δημόσιος διάλογος δεν πρέπει να νομιμοποιούν την εξουσία κι ούτε να μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Οι τύποι του καναπέ καταναλώνουν τηλεόραση, ειδήσεις, πληροφορίες χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν ή να συμμετέχουν σε δημόσιο διάλογο . Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ορθό λόγο σαν εργαλείο. Οι σύγχρονες τεχνολογίες ελέγχονται πια από ελάχιστες εταιρείες που διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και την τεχνογνωσία. Αυτές ανήκουν σε ομίλους που ενδιαφέρονται για τιμές μετοχών και το χρήμα και δεν είναι στα ενδιαφέροντα τους οι πολίτες και η καλή, αντικειμενική πληροφόρηση. Η οικονομική ισχύς παράγει πολιτική ισχύ που χρησιμοποιείται για την αύξηση του πλούτου στα χέρια των ολίγων προνομιούχων.

Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Ο δημόσιος διάλογος, η συζήτηση για τις επιλογές και ο ορθός λόγος πρέπει να ξαναβρούν την αίγλη τους. Οι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες πρέπει να ανακτήσουν τη θέση τους στην δημοκρατία αλλά και τις ικανότητες για συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο , στις συλλογικές αποφάσεις, στο δημόσιο χώρο και να απαιτούν λογοδοσία. Είναι το κλειδί η σχέση πολίτη και δημόσιου διαλόγου.

Οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν μεγαλύτερη αξία όταν έχουν ισχύ και εξουσία τόσο στις δύσκολες εποχές όσο και στις εποχές ομαλότητας. Ο ορθός λόγος είναι ο αληθινός άρχοντας της Δημοκρατίας και έτσι η κυβέρνηση του λαού, από το λαό και για το λαό δεν θα χαθεί στις συμπληγάδες. Η Δημοκρατία είναι πανανθρώπινο αγαθό και ξεπερνά τα όρια και τα σύνορα γιατί έχει αποκτήσει οικουμενικές διαστάσεις. Γι αυτό ας ξεπεράσομε την απομονωτική ισχύ των μύθων και ας φτιάξομε κοινωνίες που θα εξαφανίσουν τη δυστυχία και την ηγεμονία των όποιων συμφερόντων. Ας γκρεμίσομε τους φράχτες και ας διευρύνομε στενές ιδέες σε οικουμενικές ιδέες. Άλλωστε η ελληνικότητα και το φως του πολιτισμού μας είναι οικουμενικό.

Ας πούμε στους συστημικούς καλλιεργητές του φόβου "plaudite amici!", χειροκροτάτε φίλοι, η κωμωδία τελείωσε ! όπως έληγαν οι παραστάσεις της commedia dell' arte.

Γνώθι σαυτόν! 

Έτσι θα μάθομε να οργανώνομε το χάος , το έξω και το μέσα χάος, στρέφοντας τη σκέψη μας προς τους εαυτούς μας, τις πραγματικές ανάγκες αφήνοντας τις φαινομενικές να σβήνουν. Με μόχθο και με κόπο αλλά και σκληρό αγώνα θα ξαναγίνομε κύριοι του εαυτού μας και όχι απλοί παραφορτωμένοι κληρονόμοι. Έτσι θα βρούμε το δρόμο μας, την αρμονία ζωής και σκέψης, παρουσίας και θέλησης.

Πρώτη δημοσίευση εδώ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger