Home » , » 5 Μάρτη 1943. Ο λαός δείχνει την δύναμη του στο κατακτητή και στην δωσιλογική κυβέρνηση

5 Μάρτη 1943. Ο λαός δείχνει την δύναμη του στο κατακτητή και στην δωσιλογική κυβέρνηση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 | 12:46 μ.μ.

Σαν σήμερα στις 5 Μάρτη του 1943 πραγματοποιήθηκε τεράστια μαχητική διαδήλωση που απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση, που κατ' εντολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής είχε σχεδιάσει η προδοτική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου.

Επιδίωξη της δωσίλογης κυβέρνησης τότε που υλοποιώντας τις εντολές του κατακτητή ήταν χιλιάδες έλληνες μαζί με τα  8 εκατομμύρια που είχαν επιστρατευτεί στην υπόλοιπη κατακτημένη Ευρώπη να αντικαθιστούσαν ισάριθμους Γερμανούς στα γερμανικά εργοστάσια.

Με πρωτοβουλία του ΕΑΜ πάνω από 200.000 κόσμου κατέκλυσε το χώρο από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια, κατέλαβε το Υπουργείο Εργασίας, όπου και κατέστρεψε τους καταλόγους που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για τους έλληνες που θα έστελνε στα κάτεργα της Γερμανίας. Αψηφώντας τα φονικά πυρά των Ιταλο-Γερμανών που σκότωσαν 13 και τραυμάτισαν 134 διαδηλωτές ο λαός έδειξε την δύναμη του.  

Οι κατακτητές τα έχασαν κυριολεκτικά. Εντρομοι απέσυραν το διάταγμα της επιστράτευσης και έδιωξαν τον Λογοθετόπουλο από την πρωθυπουργία για να διορίσουν τον Ράλλη. Η μαρτυρική Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που κατάφερε να νικήσει τον κατακτητή και να ματαιώσει την πολιτική επιστράτευση. Οπως αργότερα θα κατάφερνε να ματαιώσει και την επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία και Θράκη, παρατάσσοντας το μεγαλύτερο αντιστασιακό κίνημα στην Ευρώπη.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
6 Μαρτίου 2015 στις 12:10 π.μ.

Από μόνη της οργανώθηκε η διαδήλωση αυτή που είχε νεκρούς; Καλά το Λίβανο, την Καζέρτα και τη Βάρκιζα τα έκανε το ΚΚΕ (μόνο του πάντοτε), τον Άρη τον "έφαγε" πάλι το ΚΚΕ, τη διαδήλωση αυτή ποιός την οργάνωσε; Μήπως ο Μπαρτζώτας και ο Πλουμπίδης;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger