Home » , » Κυβερνήσεις Ισπανίας - Πορτογαλίας εναντίον Ελλάδας (Βίντεο)

Κυβερνήσεις Ισπανίας - Πορτογαλίας εναντίον Ελλάδας (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 | 8:27 μ.μ.

Τα αυτονόητα είπε ο Τσίπρας στην Κ.Ε του κόμματος του μιλώντας για τον ρόλο που έπαιξαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας στο σχέδιο ανατροπής της νεοεκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και οι δυο αυτές χώρες οδηγούνται σε εκλογές σε λίγους μήνες και για τις δικές τους σκοπιμότητες θα ήθελαν να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση.

Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις «βρεθήκαμε απέναντι σε ένα άξονα δυνάμεων με φανερή πολιτική σκοπιμότητα με πρωτεργάτες τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που για ευνόητους πολιτικούς λόγους επιχειρούσαν μέχρι τέλους να οδηγήσουν όλη την διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό ρίσκο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αυτή η αποστροφή του πρωθυπουργού ήταν η αιτία ώστε οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Λεπτομέρειες γ’ αυτή την εξέλιξη παρακολουθούμε στο βίντεο που παραθέτουμε.

Αντί για δικό μας σχόλιο προτιμάμε να παραθέσουμε απόσπασμα από κείμενο  που υπογράφει  ο Μιχάλης Ψύλος και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα»
 
«Κατ’ αρχάς θέλω να δηλώσω ότι δεν τρέφω καμιά συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ». Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο της στην πορτογαλική εφημερίδα Publico η Τερέζα ντε Σόουζα, μια από τις πιο σημαντικές δημοσιογραφικές πένες στην Πορτογαλία. «Αλλά αν τα πράγματα πάνε καλά τις επόμενες εβδομάδες, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει μεγάλη χρησιμότητα για την Ευρώπη. Ο πολιτικός αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης θα είναι μεγάλος στις κυβερνήσεις και της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Και οι δύο αυτές κυβερνήσεις θα βρεθούν σε πολύ μειονεκτική θέση στις εκλογές, αν πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», σημειώνει η δημοσιογράφος, θέτοντας και το μεγάλο διακύβευμα: αν ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ταπεινωθεί», σε λίγους μήνες ο ευρωπαϊκός Νότος θα έχει αλλάξει ριζικά, καθώς τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία διεξάγονται εκλογές το φθινόπωρο, οι δεξιές κυβερνήσεις θα σαρωθούν και στην εξουσία θα ανεβούν πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη γερμανική πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.
Αυτό είναι γνωστό στο ευρύ κοινό σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, καθώς οι θέσεις του Podemos είναι πολύ κοντά σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μεγάλο βαθμό όμως το ίδιο ισχύει και στην Πορτογαλία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει αποτινάξει το φιλομνημονιακό του παρελθόν, καταδικάζοντας και, μάλιστα, με σκληρό τρόπο την πολιτική της λιτότητας. 
Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζοζέ  Γκαλάμπα κατέκρινε πολύ έντονα τη δεξιά υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία  Λουίς  Αλμπουκέρκ, γιατί στη διάρκεια της τελευταίας κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup «ενδιαφέρθηκε περισσότερο να υπερασπιστεί την πολιτική της λιτότητας αντί τα εθνικά συμφέροντα της Πορτογαλίας». Όπως αποκάλυψε, άλλωστε, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας πίεσε προσωπικά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι σκληρός και να μην ενδώσει στα αιτήματα της Ελλάδας.
«Η πορτογαλική κυβέρνηση, αντί να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της Ευρώπης, έχει καταντήσει να υπερασπίζεται απλώς το δικό της συμφέρον τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα ο μεγάλος χαμένος να είναι ο πορτογαλικός λαός», τόνισε ο σοσιαλιστής βουλευτής και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ασχολήθηκε περισσότερο με την επιβολή λιτότητας στους  Έλληνες, αντί να συνειδητοποιήσει ότι μια θετική διαπραγμάτευση για τους  Έλληνες θα είχε ευνοϊκό αντίκτυπο και για την Πορτογαλία και για την Ευρώπη». 
Όπως εξηγεί και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, Χερόνιμο ντε Σόουζα, «η δεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι πάντα ευθυγραμμισμένη με τις χειρότερες ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και την υποταγή στη Γερμανία»...
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2015 στις 12:59 π.μ.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Σύριζα ήταν προεκλογικά τόσο σίγουρος ότι η νότια και πτωχευμένη Ευρώπη θα ήταν μαζί του και θα μπορούσε να "συνασπιστεί" ενάντια στην βόρεια ανεπτυγμένη και ηγεμονική Γερμανία?
Γιατί τώρα ο Τσίπρας λέει αυτά που λέει, που καλός τα λέει, αλλά δεν καταλαβαίνω το γιατί, οι κυβερνήσεις αυτές πλην της Ιταλίας είναι δεξιές? είναι! ακόμα και η κυβέρνηση της Ιταλίας που είναι ένα ας πούμε κεντροαριστερό κόμμα τύπου ΔΗΜΑΡ, έδειξαν από τις 26 και μετά ότι δεν ήθελαν να τα χαλάσουν με την ηγεμονία της Γερμανίας, αυτή είναι η πολιτική τους, αυτή είναι η γραμμή τους, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν εκλογές και να αλλάξει ίσως η κατάσταση και εκεί πχ Ισπανία Podemos.
Μπορείς όμως να κάνεις πολιτική βασιζόμενος με εικασίες? τύπου, ενιαίο μέτωπο με τις νότιες χώρες του μνημονίου? πιστεύω πως όχι, ήταν μέγα λάθος, αν η πολιτική στρατηγική του Σύριζα για την έξοδο από τα μνημόνια ήταν μόνο αυτό και με την πιθανότητα ότι δεν με πετάνε έξω γιατί θα υπάρξει ένα ντόμινο που θα καταστρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πάλι, μέγα λάθος!.
Οι στρατηγικές δεν κρίνονται στο πόδι δεν δουλεύονται με προχειρότητα και χωρίς επισφαλή όρους, αν ο Τσίπρας στόχευε μόνο σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι επί τις ουσίας δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο και πήγαινε στα τυφλά.

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2015 στις 9:21 μ.μ.

η διεθνοποιηση του προβληματος ηταν το προβλημα και το οποιο το πετυχε ο τσιπρας

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger