Home » , » Ο Τ. Κατιντσάρος για τον θάνατο του Ι. Ισιδωρόπουλου την Πρωτομαγιά του ’76 και τα γεγονότα που ακολούθησαν (Ηχητικό)

Ο Τ. Κατιντσάρος για τον θάνατο του Ι. Ισιδωρόπουλου την Πρωτομαγιά του ’76 και τα γεγονότα που ακολούθησαν (Ηχητικό)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 | 5:52 μ.μ.

Πάνε 39 χρόνια από τότε. Ο νεαρός 16χρονος μαθητής Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος, μέλος της Κ.Ο. Μαχητής, κολλούσε αφίσες για την –απαγορευμένη από την κυβέρνηση Καραμανλή- συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του ’76 στην πλατεία Κοτζιά που οργάνωναν συνδικαλιστές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς της εποχής. Η επίσημη αριστερά συγκεντρώθηκε στο Πεδίο του Άρεως.

Πλακώσανε οι μπάτσοι, τον κυνήγησαν να τον συλλάβουν και στην προσπάθειά του να διαφύγει από τους διώκτες του παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Άφησε την τελευταία του πνοή την άλλη μέρα στο νοσοκομείο.

Συγκλονιστική ήταν η κηδεία του Σιδέρη. Έγινε στα Σούρμενα μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικότητας.

Τρεις μέρες μετά η Κ.Ο. Μαχητής οργάνωσε μεγάλη μαχητική  διαδήλωση και πορεία στη βουλή. Η πορεία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή που είχε παρατάξει τις αύρες. Μπροστά στη μαχητικότητα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα: «Κάτω η Νέα Τρομοκρατία», «Σιδέρη ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα», «Έπεσε για την Κοτζιά, την Πρωτομαγιά», οι αύρες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Το δέντρο του αγώνα, του αγώνα που συνεχίζεται, το πότισε βέβαια και το αίμα πολλών άλλων αγωνιστών στα επόμενα χρόνια. Το ίδιο άλλωστε βράδυ, όπως είναι γνωστό, έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ο Αλέκος Παναγούλης σε τροχαίο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της Χαραυγής.

Στο παρακάτω ηχητικό μπορείτε να ακούσετε την συγκλονιστική αφήγηση του σ. Τάσου Κατιντσάρου στην συνέντευξη που έδωσε στον διαδικτυακό ραδιοσταθμό μας στη σειρά των εκπομπών «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο» για το θάνατο του Ισίδωρου (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλου, και τα όσα πολιτικά γεγονότα ακολούθησαν. (Ολόκληρη την συγκεκριμένη εκπομπή μπορείτε να ακούσετε εδώ).

Υ.Γ. Την συνέντευξη του Τ. Κατιντάρου την πήρε ο σ. kokkiniotis και μεταδόθηκε από τον δοαδικτυακό μας ρ/σ ενώ το κείμενο είναι από την ιστοσελίδα μας.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger