Home » » ''Ματωμένος Μάης του ΄36", τιμητική προβολή στην ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ στις 5/5

''Ματωμένος Μάης του ΄36", τιμητική προβολή στην ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ στις 5/5

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 2 Μαΐου 2015 | 3:07 μ.μ.

«ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΜΑΗΣ ΤΟΥ ‘36»
του
ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ

ΤΡΙΤΗ 5/5 ΣΤΙΣ 20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Με αφορμή την επέτειο των εργατικών κινητοποιήσεων τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη και τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών, που πνίγηκε στο αίμα από την κυβέρνηση Μεταξά, ο κινηματογράφος Αλκυονίς new star art cinema, προβάλλει την Τρίτη 5/5 στις 20:00 την ταινία ο «Ματωμένος Μάης του ‘36» του Τάσου Ψαρρά, για να τιμήσει την μνήμη αυτών που χάθηκαν σε αυτές τις αιματηρές συγκρούσεις.

Οι ημέρες του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τα γεγονότα που οδήγησαν στις αιματηρές συγκρούσεις των καπνεργατών με τον στρατό, περιγράφονται σ' αυτήν την ταινία με γλαφυρό τρόπο.

Πρωταγωνιστεί ο λαός, και η αφήγηση δεν επιμένει στη δραματικότητα ή στις υπερβολές. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η χώρα οδηγήθηκε, μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο, στη δικτατορία του Μεταξά, στις 4 Αυγούστου του 1936.

Ο Γιάννης  Ρίτσος εμπνεύσθηκε από μία φωτογραφία που είδε στον Ριζοσπάστη, με μία μάνα να θρηνεί τον νεκρό γιο της κι έγραψε την περίφημη ποιητική του σύνθεση Επιτάφιος, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

“Μέρα μαγιού μου μίσεψες, μέρα μαγιού σε χάνω,
άνοιξη γιέ π’ αγάπαγες κι’ ανέβαινες επάνω”.

Γιάννης Ρίτσος, Επιτάφιος
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger