Home » , » Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 | 8:06 μ.μ.

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για καλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες. Την πρώτη γεύση την πήραμε το πρωί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος όταν είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι εξετάζεται να υποβληθεί πρόταση μομφής  για την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτό είναι φαίνεται ήδη ειλημμένη κυβερνητική απόφαση αφού με προηγούμενες δηλώσεις της η πρόεδρος της βουλής έχει κάνει καθαρό ότι δεν είναι στις προθέσεις της να παραιτηθεί.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση αφού είναι υποχρεωμένη να περάσει άμεσα προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους «εταίρους». Σύμφωνα με το σκεπτικό της ηγετικής ομάδας του κόμματος της Κουμουνδούρου η Ζ. Κωνσταντοπούλου θα επιδίωκε από την θέση της να φρενάρει τις διαδικασίες, οπότε την διέξοδο της πρότασης της μομφής.
Η πρόεδρος της βουλής είναι υποχρεωμένη, βάσει του κανονισμού της βουλής να απέχει από κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία για τρεις μέρες μέχρι να συζητηθεί η πρόταση μομφής της στη βουλή. Μένει να δούμε αν αυτή η πρόταση που χρειάζεται τις υπογραφές 50 βουλευτών θα προέρθει μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ή σε συνεργασία και με άλλα κόμματα. Υπάρχει και το σενάριο ότι η πρόεδρος της βουλής θα συναντηθεί με τον Α. Τσίπρα και θα αναθεωρήσει τις μέχρι τώρα εκφρασμένες απόψεις της.

Το ποιο ουσιαστικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι οι δεκάδες βουλευτές -υπολογίζονται πάντω από τριάντα, απ’ όλες τις «φυλές» του κυβερνητικού κόμματος- που αντιδρούν στο νέο μνημόνιο. Και το ζητούμενο είναι ο τρόπος που θα εκφραστούν αυτοί. Κάποιοι εισηγούνται να σεβαστούν τον «Κώδικα Δεοντολογίας» που έχουν υπογράψει πριν τις εκλογές και να παραιτηθούν από βουλευτές. Η αντίθεση πρόταση είναι να διαφοροποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματίσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα, επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι ο «Κώδικας Δεοντολογίας» δεν έχει καμιά Συνταγματική και νομική ισχύ ενώ τον υπέγραψαν βασιζόμενοι στις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες σήμερα απεμπολή. Αρα, σύμφωνα με τους ίδιους δεν μπαίνει ηθικό δίλημμα.

Η τελευταία εξέλιξη είναι η παραίτηση του Νίκου Χουντή από την βουλευτική του έδρα –νομίζουμε ότι τον διαδέχεται ο δημοσιογράφος της Αυγής Γ. Κυρίτσης-. Δεν ξέρουμε πώς πρέπει να κρίνουμε αυτή του την κίνηση με δεδομένο ότι είναι ο πρώτος επιλαχόν στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ και όταν σε μερικές μέρες παραιτηθεί –όπως έχει ανακοινώσει ο Μανόλης Γλέζος, καταλαμβάνει την έδρα του στο ευρωκοινοβούλειο. Αν παραιτήθηκε για λόγους αρχής από βουλευτής το θεωρούμε αδιανόητο να τον δούμε ευρωβουλευτή. Θα δείξει όμως. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger