Home » , , » 16 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γράψα

16 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γράψα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 | 8:06 π.μ.

Μας εμφανίζουν σαν φανατικούς αιρετικούς κάποιας «ιδεολογικής καθαρότητας» και μας χρεώνουν μια δογματική προσκόλληση σε ένα παλιό, καλό ΚΚΕ, της δεκαετίας του ‘30. Λάθος πόρτα χτύπησαν. Εμείς μένουμε πιστοί κυρίως στο μέλλον, σε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα στο ύψος των αναγκών της δεκαετίας του ‘90. Από την πολυκύμαντη ιστορία του ΚΚΕ κρατάμε  και εμπνεόμαστε από τις καλύτερες εκτινάξεις του που άνοιξαν νέους ορίζοντες στο λαϊκό μας κίνημα, στον ελληνικό πολιτισμό, τις νέες γενιές. Αλλά και θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να τινάξει το αριστερό κίνημα από πάνω του τη σκόνη που κουβαλάει: τα στοιχεία του συμβιβασμού με τον παλιό κόσμο, τη διάλυση των ταξικών στόχων σε εθνικοενωτικές σούπες, την ατολμία τις στιγμές που παίζονται τα πάντα, τη θεωρητική φτώχεια και τις αντιδημοκρατικές πραχτικές.

Ασφαλώς ούτε εμείς είμαστε αναμάρτητοι. Ούτε έχουμε απαλλαγεί από όλα αυτά, ούτε και είναι εύκολο. Τουλάχιστον, όμως, προσπαθούμε. Η διαφορά μας με την ηγεσία του ΚΚΕ δεν είναι αν χρειάζεται ανανέωση ή όχι η ΚΝΕ. Είναι το τι είδους ανανέωση θέλουμε.

Δυστυχώς, νομίζουμε ότι κρατάνε ό,τι πρέπει να απορρίψουν και απορρίπτουν ότι πρέπει να κρατήσουν. Η ΚΝΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τη διάσπαση και το κυνήγι των μαγισσών.
..........
Δίνουμε το ραντεβού μας με το καινούργιο, κρατώντας ότι πιο πολύτιμο απ΄ την παράδοσή μας! Σε αυτό το δρόμο, θά ΄ναι μαζί μας ο Μπελογιάννης, κι ο Μαλτέζος και η Βασιλακοπούλου. Θα είναι μαζί μας και τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της σύγχρονης εργατικής και σπουδάζουσας νεολαίας.

Κάναμε όλοι μαζί το πρώτο βήμα, χειραφετηθήκαμε από τον αστικό κόσμο και ταχθήκαμε στην ίδια πλευρά του λόφου, στην Αριστερά! Θα κάνουμε μαζί και τα υπόλοιπα, τα πιο δύσκολα: για να χειραφετηθεί η Αριστερά από ότι την καθηλώνει και την εμποδίζει να φτάσει στο τέλος, μέχρι να γίνουν πράξη τα σύγχρονα οράματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Γράψα στη συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σπόρτινγκ στις 4 Οκτώβρη του 1989, την πρώτη μαζική συγκέντρωση της ΚΝΕ μετά τη διάσπαση.
_____________________

Σαν σήμερα στις 12 Γενάρη του 2000 έφυγε απ’ την ζωή, μόλις στα 47 του χρόνια ο ασυμβίβαστος αγωνιστής της κομμουνιστικής αριστεράς, Γιώργος Γράψας. Απ’ τα μαθητικά του χρόνια είχε ενταχθεί στο αντιδικτατορικό κίνημα. Ηταν χαρακτηριστική περίπτωση στελέχους που προερχόταν από τον εργατικό χώρο, συνδυάζοντας την ταξική του προέλευση, θέση και αντίληψη, με την κριτική σκέψη και την ευρύτητα πνεύματος.

Γραμματέας του Κ.Σ της ΚΝΕ τον Σεπτέμβρη του 1989, με την φράση του   «Φυσικά και δεν θα υπακούσω!», αναφερόμενος στην απόφαση του ΚΚΕ (που συμμετείχε τότε στον Συνασπισμό) για συγκυβέρνηση με την δεξιά,  περνάει στην ιστορία της Αριστεράς.

Ο Γ. Γράψας ήταν ένας από τους ιδρυτές του ΝΑΡ.

Το κλίμα της εποχής στην οποία διαχώρισε την σχέση του με το ΚΚΕ ο Γιώργος Γράψας περιγράφει σε άρθρο του στο περιοδικό "Επίκαιρα" ο Γιώργος Δελαστίκ.

Σφαγή σε ΚΚΕ και ΚΝΕ

Το χρονικό αυτής της πολιτικής εξέλιξης μας περιγράφει σε κείμενο του στα "Επίκαιρα" ο Γιώργος Δελαστίκ:

Ο σχηματισμός κυβέρνησης ΝΔ - ΚΚΕ προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις του ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Κάππος αρνείται να ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησηςΤζαννετάκη. Ψηφίζει λευκό και δίνει στη δημοσιότητα δήλωσή του στις 5 Ιουλίου 1989, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Είμαι αντίθετος στη συνεργασία του Συνασπισμού με τη ΝΔ... Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για το ΚΚΕ... Βεβαίως, είμαι κατά της συνεργασίας του Συνασπισμού και με το Π ΑΣΟΚ».

Δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του ΚΚΕ διαφοροποιούνται με δημόσια δήλωσή τους από την πολιτική της ηγεσίας του εκείνο τον Ιούλιο του 1989 (Κώστας Μπατίκας και Νίκος Κοτζιάς).Την ισχυρότερη αντίδραση όμως ο Χ. Φλωράκης τη συναντά από την ΚΝ Ε. 

Με επικεφαλής τον γραμματέα της, Γιώργο Γράψα, η συντριπτική πλειοψηφία του Κεντρικού Συμβουλίου της αντιτάσσεται σθεναρά στη γραμμή συνεργασίας με τη Δεξιά. Η ρήξη ΚΚΕ - ΚΝΕ επισημοποιείται το βράδύ της 16ης Σεπτεμβρίου 1989, με την ομιλία του Γ. Γράψα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στο Άλσος Βέί'κου, ενώπιον 40.000 μελών και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Κ.Ε. του ΚΚΕ αποφασίζει στο όνομα της κυβερνητικής συνεργασίας της με τη ΝΔ να θυσιάσει την... ΚΝΕ! Παραβιάζοντας ωμά κάθε καταστατική διαδικασία, αποφασίζει την καθαίρεση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, τον διορισμό στη θέση τους εγκαθέτων της κομματικής ηγεσίας και τη νομιμοποίηση του «πραξικοπήματος» μέσω έκτακτου συνεδρίου-παρωδία της νεολαίας. «Φυσικά και δεν θα υπακούσω!» δηλώνει ο Γιώργος Γράψας, αναφερόμενος στην απόφαση αυτή. Πολλές χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ και κυρίως της ΚΝΕ απ' όλη την Ελλάδα αποχωρούν ή διαγράφονται.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 10 σχόλια

Ανώνυμος
12 Ιανουαρίου 2016 στις 5:15 μ.μ.

Μέσα στο 2016 έρχεται ο 1ος τόμος της Ιστορίας 1919 1949 και θα ακολουθήσει ο 3ος 1968 1991 που θα περιλαμβάνει και την Πολιτική Αποκατάσταση του σ.ΚΑΠΠΟΥ που πολυ έγκαιρα πήρε χαμπάρι το 1992 τον Τυχοδιωκτικό ρόλο του ΝΑΡ και ήρθε πάλι δίπλα στο ΚΚΕ οταν ξεκαθάρισε με τους Οπορτουνιστές. Ελεγε πάντα οτι ο Αντισταλινισμός είναι ντροπαλός Αντικομμουνισμός. Καλό ταξίδι Σύντροφε Κώστα το ΚΚΕ που τόσο αγάπησες ειναι εδώ έχουμε πετάξει την Οπορτουνιστική χολέρα. Συνεχίζουμε αταλάντευτα μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Ανώνυμος
12 Ιανουαρίου 2016 στις 9:03 μ.μ.

5.15
ρε εισαι ηλιθιος; για το Γραψα μιλαμε που αντισταθηκε στη βρομια του περισσου το 1990 με τις 2 συγκυβερνησεις με τη δεξια.Δουλειες του φλωρακη του πονηρου

Ανώνυμος
12 Ιανουαρίου 2016 στις 11:14 μ.μ.

9:03
μην δίνεις σημασία για τον Γράψα μιλάει ο 5.15.
Αλλά έτσι μια ζωή οι κουκουέδες. Γράφουν ελλειπτικά και διφορούμενα.

12 Ιανουαρίου 2016 στις 11:40 μ.μ.

Καραγκιόζη.......με την δεξιά!!!! συγκυβέρνησε ο Συνασπισμός . Το ΚΚΕ τότε στο εσωτερικό του ταραζοτανε με την σύγκρουση των φίλων σου ( Αλαβάνος , Λαφαζανης κλπ οπορτουνας) και στις συνεπείς κομμουνιστικές δυνάμεις ( Αλέκα, κλπ). Η ομάδα Γραψα , πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις......έγινε συνεταιράκια με την ομάδα Αλαβάνου-Λαφαζανης που τότε συνεργάστηκαν ´´ με την δεξιά. Σου λένε τίποτα τα ονόματα ......Γκοτζιας , Βαλαβανη κλπ;;;;;;
Καραγκιοζάκο.
Jim

Ανώνυμος
13 Ιανουαρίου 2016 στις 10:41 π.μ.

11.40 Τα γνωρίζει όλα αυτά αλλα τσούζει και πονάει αφάνταστα η 25χρονη πορεία του ΚΚΕ για αυτό Σκούζουνε

Ανώνυμος
13 Ιανουαρίου 2016 στις 2:00 μ.μ.

11.40 Το ξέρει οτι ήτανε Οσυνασπισμός δλαδή το Εσωτερικό και η Συμμορία του Φαράκου που το 1991 έκανε την Γενική έφοδο για την διάλυση του ΚΚΕ. Οπως ξέρει οτι το ΝΑΡ είναι ουρά της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ που σφάζει τον λαό. Για αυτό και προσπαθεί να πετάξει αλλού την μπάλα. Ο σ.ΚΑΠΠΟΣ απο το 1992 τους έφτυσε στο πρόσωπο και ήρθε πάλι δίπλα στο ΚΚΕ. Στην αρχή της ανάρτηση τα λεει όλα. Δεν θέλουμε ΚΚΕ σαν τους Μπολσεβίκους. Μιλάμε για ΑΛΗΤΕΙΑ

Ανώνυμος
13 Ιανουαρίου 2016 στις 2:58 μ.μ.

Ν.Κοτζιάς ιδρυτικό Στέλεχος του ΝΑΡ ΥΠΕΞ στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που σφάζει τον λαό με το 3ο ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Στην Τουρκία χόρευε με τους Δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Νεα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο. Ν.Βαλαβάνη Ιδρυτικό Στέλεχος του ΝΑΡ πληρώστε λέει το Ενφια που θα καταργούσε είναι Πατριωτικό μας καθήκον. Στελέχη του ΝΑΡ δήμαρχοι και δημοτικοι σύμβουλοι με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ.

Ανώνυμος
13 Ιανουαρίου 2016 στις 7:46 μ.μ.

Συμμαχια Φλωρακη -Γοντικα οι συνεργασιες κκε δεξιας κακομοιρηδες κκεδες.Θυματακια της παπαρηγα και λοιπων τεμπεληδων επαγγελματιων κομμουνιστων.Μαυρη σελιδα του ψευτοκκε το 89-90.ξεφτιλες ανθρωποι του περισσου

Ανώνυμος
13 Ιανουαρίου 2016 στις 10:25 μ.μ.

Αν το καλο παρατηρησεις πσντως.....''ολα τα ωρα στην πιστα''!! Μπραβο ρε παιδια!! Ημουν νεα και γερασα,και ακομα μεταξυ σας,τρωγεστε......εχει γουστο και τα εγγονια μου να ειναι ο ενα εσωτερικος, οπορτουνας,και ο αλλος μεγας επαναστατης!!!!ΝΑΡ ΦΑΠ δεν παιζει κανενα ρολο.....εσεις θα σκοτωνεστε ετσι για την τιμη των οπλων!Γιατι δεν λιγοστευετε ρε.....τι διαολο !!!

24 Δεκεμβρίου 2016 στις 2:50 π.μ.

Αυτά :) όλη την ημέρα θα σκοτώνεστε μεταξύ σάς!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger