Home » , , » Panama papers: Γιατί κρύβουν του Ελληνες στο σκάνδαλο του αιώνα

Panama papers: Γιατί κρύβουν του Ελληνες στο σκάνδαλο του αιώνα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 9 Απριλίου 2016 | 5:54 μ.μ.

Άσχετα από την σκοπιμότητα που επέβαλε την αποκάλυψη της υπόθεσης των «Panama Papers» και αν ισχύει –που μάλλον έτσι είναι- ότι οφείλεται στην αντιπαράθεση μερίδων του διεθνούς κεφαλαίου, πρέπει να επαναλάβουμε ότι η απόκρυψη εισοδημάτων μέσω των φορολογικών "παραδείσων" είναι μια διαχρονική πραγματικότητα. Οπως σημείωνε ο συγγραφέας G. Zucman στο βιβλίο του "Ο κρυμμένος  πλούτος των εθνών" το αστρονομικό ποσό των πλουτοκρατών που βρίσκεται σε "φορολογική ασυλία" ανέρχεται σε 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και αντιστοιχεί στο 8% του παγκόσμιου πλούτου. Αν αυτό φορολογείτο  με ένα συντελεστή π.χ 10% θα αρκούσε για να εξαλείψει την πείνα απ' τον πλανήτη.

Οπως και να 'χει όμως οι τελευταίες αποκαλύψεις και ειδικά σε ότι ισχύει για την κομπραδόρικη παρασιτική αστική τάξη της χώρας μας και την εμπλοκή της σ’ αυτή την ιστορία, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Σε αυτή την κατεύθυνση παρουσιάζουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο που υπογράφει ο Γιάννης Ντάσκας και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Επίκαιρα».
Φωτίζει μια άγνωστη πλευρά αυτής της υπόθεσης. Εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να θεωρήσουμε δεδομένα τα όσα ισχυρίζεται ο αστός δημοσιογράφος:

Panama papers: Γιατί κρύβουν του Ελληνες στο σκάνδαλο του αιώνα

Η σύνδεση με τη «λίστα Λαγκάρντ»

Για αρχή τα δεδομένα, τα οποία είναι ουκ ολίγα. Έχουμε και λέμε: Η τεράστια φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή μέσω των offshore. Μόλις αυτή την εβδομάδα ο Μπαρόκ Ομπάμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλει εταιρείες-κολοσσούς (Pfizer, Allergan, Apple, Microsoft κ.λπ.) για φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή μέσω χωρών που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι. Μόνο από αυτές τις εταιρείες οι φόροι που χάθηκαν είναι της τάξης των 90 δις δολαρίων. Στο κόλπο μετέχουν και τραπεζικά ιδρύματα, όπως αποκαλύφθηκε από το σκάνδαλο του Παναμά. Η διαβόητη γερμανική αρχιτράπεζα Deutsche Bank και άλλα τριάντα ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger