Home » , , » Χο Τσι Μινχ: Ενας μεγάλος επαναστάτης

Χο Τσι Μινχ: Ενας μεγάλος επαναστάτης

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 | 11:09 π.μ.

Σαν σήμερα στις 2 Σεπτέμβρη του 1969 αφήνει την τελευταία του πνοή ο ηγέτης του βιετναμέζικου Κ.Κ. και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ.
Μια από τις πιο λαμπρές μορφές στην ιστορία του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Γεννημένος το 1890, έγινε ναυτεργάτης και εργαζόμενος σε διάφορες δουλειές στο Παρίσι, σε μια εποχή που η πατρίδα του βρισκόταν υπό την κατοχή των γάλλων αποικιοκρατών, συνδέθηκε με το Κ.Κ. Γαλλίας.

Επιστρέφοντας στο Βιετνάμ, συμμετείχε στον αγώνα κατά των Ιαπώνων εισβολέων και αναδείχθηκε στην ηγεσία του Κ.Κ. Ινδοκίνας και κατόπιν του Κ.Κ. Βιετνάμ. Το 1945 πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του ένοπλου κινήματος των Βιετμίνχ, για την απελευθέρωση από τη γαλλική αποικιοκρατία.

Μετά την ήττα των Γάλλων αποικιοκρατών, το 1954, αναδείχθηκε ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, που περιλάμβανε το βόρειο τμήμα της χώρας. Η ενεργητική υποστήριξη του αντάρτικου των Βιετκόνγκ στο υπό αμερικάνικο έλεγχο Νότιο Βιετνάμ, είχε ως συνέπεια την απροκάλυπτη αμερικανική παρέμβαση και τη γενίκευση του πολέμου με άγριους βομβαρδισμούς των πόλεων και των χωριών του Βόρειου Βιετνάμ.

Κρατώντας ισορροπίες μεταξύ ΕΣΣΔ και Κίνας, μετά τη ρήξη των σχέσεών τους, ο Χο Τσι Μινχ ήταν σαφώς τοποθετημένος κατά της σοβιετικής πολιτικής της ειρηνικής συνύπαρξης με τον ιμπεριαλισμό. Η νίκη του βιετναμικού λαού ήρθε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη ηγέτη του.

Πηγή: Η ιστοσελίδα μας
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger