Home » , , » … «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» και άλλα … παραμύθια

… «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» και άλλα … παραμύθια

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 | 12:45 μ.μ.

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

… «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». Αυτό είναι το σύνθημα της επικοινωνιακής εκστρατείας της συγκυβέρνησης με το οποίο κηρύσοουν το «τέλος της λιτότητας»  μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Και όμως η επιδιωκόμενη συμφωνία σημαίνει «νέα μέτρα» στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 4,2-4,5 δις ευρώ, συνέχιση της μνημονιακής βαρβαρότητας και της ραγδαίας φτωχοποίησης μέχρι την … επόμενη διαπραγμάτευση.  Έτσι οι ψευδαισθήσεις ανακυκλώνονται, η κυβέρνηση θριαμβολογεί, με ευφημισμούς και σχήματα λόγου που αλλοιώνουν την πραγματικότητα, ενώ το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δείχνει τον μονόδρομο ενός δουλικού συμβιβασμού ότι, δηλαδή, ο λαός είναι καταδικασμένος να καταδυναστεύεται από τα ξένα αφεντικά και τη ντόπια ολιγαρχία.

Αυτές οι πολιτικές δεν έχουν σχέση με κανενός είδους ρεαλισμό, αλλά με την ενίσχυση ενός νεοαποικιακού καθεστώτος υποτέλειας. Σχετικά με το θέμα του χρέους, σε πρόσφατη Έκθεση του, το ΔΝΤ προβλέπει την εκτίναξή του στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060 και κατά συνέπεια προτείνει επέκταση των περιόδων χάριτος και λήξεων έως το 2040 και το 2070 αντιστοίχως!

Η «κυβερνώσα Αριστερά» που επαληθεύει την άποψη Ανιέλι ότι υπάρχει ένα είδος «Αριστεράς» πιο χρήσιμο για τους ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο, από τη Δεξιά επαίρεται που οι δυνάστες μας αναγνωρίζουν «τις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας» και εκλιπαρούν μια συμφωνία με επίκεντρο τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, ισοπέδωση εναπομείναντων εργασιακών δικαιωμάτων, ομαδικές απολύσεις, επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, στύψιμο των μικροεπαγγελματιών και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, δραστικές περικοπές στις δαπάνες για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Όλα αυτά θα καλυφθούν με περίβλημα τα «αντισταθμιστικά μέτρα» και το σύνθημα «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». που θα λειτουργήσει για την εξαπάτηση του λαού, αλλά και ως είδος … βαζελίνης. Άλλωστε ο υψηλός φίλος της συγκυβέρνησης,  επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ήταν κατηγορηματικός:  «Εγώ δεν είπα ούτε ένα ευρώ λιτότητα». Και όλα αυτά ενώ μέχρι χθες διαβάζαμε την πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι «δε θα υπάρξουν νέα μέτρα…», και την υπόσχεση «όχι προνομοθέτηση μέτρων».

Το 2019 θα είναι ο χειρότερη χρονιά  για μισθωτούς και – κυρίως- συνταξιούχους με την περικοπή του αφορολόγητου. Ειδικά οι συνταξιούχοι θα χτυπηθούν διπλά αφού όσοι έχουν (μικτά) μηνιαία εισοδήματα 1.200 - 1.300 ευρώ από συντάξεις θα δουν και το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά έως και 30%. Τα αντισταθμιστικά μέτρα δε θα εφαρμοστούν αν δεν πληρωθούν τα νέα μέτρα το 2019 και δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ και τότε θα συζητηθεί, τι θα μπορεί να δοθεί. Από την άλλη όλες σχεδόν οι βασικές υποδομές της χώρας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ κλπ.), έχουν εκχωρηθεί –με ευθύνη του πολιτικού συστήματος - για 99 χρόνια στο «Υπερταμείο» των ξένων.

*Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης», αρθρογράφος στο «ΕΘΝΟΣ» και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger