Home » , » Σαν σήμερα 27/3/1946 κάλεσμα του ΕΑΜ προς το λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη

Σαν σήμερα 27/3/1946 κάλεσμα του ΕΑΜ προς το λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 | 1:13 π.μ.

«Ο πρωθυπουργός κ. Σοφούλης έχει αναλάβει να παίξει ένα πολύ θλιβερό ρόλο. Να "νομιμοποιήσει" μ' ένα εκλογικό πραξικόπημα την εγκαθίδρυση του μοναρχικού φασισμού στην εξουσία. Αυτή την αποστολή του έταξαν οι Αγγλοι "Δημοκράτες". Αυτός σαν αρχηγός "Δημοκρατικής Κυβέρνησης" να κάνει τέτοιες εκλογές, που θα δώσουν την νίκη στη δοσίλογη μοναρχική μειοψηφία».

Ριζοσπάστης 3 Μάρτη 1946

Σαν σήμερα 27/3/1946 δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ με την οποία καλεί το λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη.
Γι' αυτή την ιστορική χρονική περίοδο από περασμένη ανάρτηση μας αντιγράφουμε:

... Γνωστές οι διώξεις που γνώρισε στη συνέχεια ο κόσμος της Αριστεράς, καθώς εύκολα μπορούσε να διαπιστωθεί αν ψήφισε ή όχι. Πολλές απόψεις έχουν ακουστεί γύρω από την ορθότητα ή μη της απόφασης εκείνης για αποχή, μιας απόφασης δύσκολης και εν πολλοίς ‘υποχρεωτικής’ λόγω των συνθηκών βίας και τρομοκρατίας που επικρατούσαν. Συνθηκών που είχαν επιβάλει οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές και η μοναρχοφασιστική δεξιά.

Με την ασφάλεια των πολλών δεκαετιών που μας χωρίζουν από τότε, έχουμε όλοι την πολυτέλεια να σχολιάζουμε την ορθότητα επιλογών που έγιναν μέσα στη δίνη των γεγονότων, μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης. Αν και βέβαια είναι θεμιτή κάθε άποψη, χρειάζεται κατά τη γνώμη μας η απαραίτητη οριοθέτηση από όσους, στο όνομα των διώξεων που γνώρισαν κατόπιν οι αγωνιστές της εποχής που τήρησαν τη γραμμή του κόμματος και ‘στιγματίστηκαν’ από το κράτος του δοσιλογισμού, φθάνουν να ‘αποδίδουν’ τα εγκλήματα του μοναρχοφασισμού στο ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την απόφαση της αποχής. Δεν μας λένε βέβαια ότι ήταν τέτοιο το κλίμα, που ακόμα και αστοί πολιτικοί του κέντρου τάχθηκαν υπέρ της στάσης της αποχής. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger