Home » , , » Μεταλλάξεις: Ενα μικρό ιστορικό αφήγημα - Με αφορμή την ανατίναξη των γραφείων της δωσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ που έγινε σαν σήμερα το 1942 από την οργάνωση ΠΕΑΝ

Μεταλλάξεις: Ενα μικρό ιστορικό αφήγημα - Με αφορμή την ανατίναξη των γραφείων της δωσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ που έγινε σαν σήμερα το 1942 από την οργάνωση ΠΕΑΝ

Από giorgis , Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 | 4:15 π.μ.

Του Γ. Γ.

Το ημερολόγιο μας λέει ότι σαν σήμερα στις 20/09/1942 στην κατεχόμενη από τις δυνάμεις του άξονα Ελλάδα, μέλη της ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων) ανατινάζουν τα γραφεία της δωσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) στην Αθήνα.

Επειδή είναι σχετικά άγνωστο ποια ήταν η μετεξέλιξη της ΠΕΑΝ πώς δηλαδή ξεκίνησε, με τι σκοπούς και αρχές και πού κατέληξε (δεν φανταζόμαστε ασυναίσθητα να κάνετε καμιά σύγκριση με την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ;) ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή έχοντας σαν οδηγό μας μια έκδοση του «Ριζοσπάστη» του 1944 που είχε τίτλο «Εγκληματίες και προδότες».

Αρχικά να θυμίσουμε ποια ήταν η ΕΣΠΟ: Η ΕΣΠΟ με τους παλιούς πράκτορες των Γερμανών γιατρούς Τσόλκα και Στεροδήμο τον Τριαντόπουλο, Γαβαλά, Βελόπουλο κ. ά. σαν αρχηγούς κατορθώνει να τραβήξει στις γραμμές της και στην υπηρεσία των Ιταλών και Γερμανών μερικές εκατοντάδες από αλήτες στις συνοικίες. Οι καταχτητές μεταχειρίζονται τα όργανα αυτά για να κάνουν συλλήψεις και να χτυπούν το αναπτυσσόμενο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα.
Ο Ταγ/χης Βελόπουλος μαζί με το γιο του εργάζονται ακούραστα για να στρατολογούν χαφιέδες για λογισμό της Γκεστάπο και ιδιαίτερα στρατολογούν αλήτες που  ντύνονται με Γερμανικές στολές και εκπαιδεύονται στρατιωτικά. Τα μέλη της ΕΣΠΟ προπαγανδίζουν στις συνοικίες και ψαρεύουν εργάτες για τη Γερμανία. (Πηγή)

Ερχόμαστε τώρα στην Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων:
Η ΠΕΑΝ φτιάχτηκε από τον Περίκο το 1942 σε συνεργασία με τον αρχηγό του Ενωτικού κόμματος Π. Κανελλόπουλο Είχε σαν πρόγραμμά της να χτυπήσει τον κατακτητή. Στράφηκε από την αρχή εναντίον των οργάνων του καταχτητή και έχει στο ενεργητικό της την ανατίναξη της φασιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ και μερικά άλλα μικροσαμποτάζ. Οι αρχηγοί της Περίκος και Σκούρας πιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τούς καταχτητές.

Οι διάδοχοί τους στην αρχηγία της οργάνωσης όχι μόνον δεν συνέχισαν το δρόμο που χάραξαν oι αρχηγοί τους αλλά τράβηξαν τελείως αντίθετο δρόμο. Καμιά πράξη κατά του καταχτητή. Ολη η οργάνωση για το χτύπημα του ΕΑΜ. Συνασπίστηκε με τη X, με τον EΔΕΣ και με την Εθνική Δράση της όποιας κατάντησε η  πληρωμένη Νεολαία της. Για τη δράση της πήραν ο Μπαγλανέας και οι άλλοι αρχηγίσκοι 180 εκατομμύρια το Φλεβάρη.

Σε σχετικές συζητήσεις μελών της οργάνωσης για τις ιδεολογικές αυτές ασυνέπειες, για την προσκόλλησή της στην Τεταρτοαυγουστιανή Εθνική δράση ο Μπαγλανέας δήλωνε ξετσίπωτα τα εξής: «Δεν βαριέσαι τη δουλειά μας να κάνουμε. Ολα τα άλλα είναι κουροφέξαλα». Συνεπής στις δηλώσεις του αυτές τράβηξε για την αναζήτηση λιρών και κατέφυγε στη γνωστή πηγή από την Ηπειρο (σ.σ, εννοεί τον ΕΔΕΣ) άπ’ όπου χρηματοδοτείται προσωπικά με 15 λίρες το μήνα. 

Οι συναρχηγοί του εδώ υπογράφουν σύμφωνο για Αστικοδημοκρατικό μέτωπο και εισπράττουν 10 λίρες το μήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται και στον ΠΑΣ απ’ όπου χρηματοδοτούνται και αποτελούν την Νεολαία της Ε.Δ. και όλου του ΠΑΣ. (Ο  Πανελλήνιος Απελευθερωτικός Συνασπισμός ήταν ένας συνασπισμός οργανώσεων που περιλάμβανε την Εθνική Δράση, την Αγωνιζομένη Ελλάδα, την Τρίαινα, την Ιερή Φάλαγγα, την ΠΕΑΝ, την X, το Εθνικό Κομιτάτο, τα Ε.Ε.Ε. και δύο τρεις άλλες χωρίς σημασία οργανώσεις, που είχε σαν μοναδικό σκοπό την δράση του ενάντια στο ΕΑΜ. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
20 Σεπτεμβρίου 2017 στις 1:19 μ.μ.

Προφανώς Η ΠΕΑΝ δεν ήταν αυτοί που ξεκίνησε αφού την ηγετική της ομάδα την ξεκλήρησαν οι Γερμανοι.Ο Αρχηγός της Περρίκος ήταν απότακτος από την αεροπορια λόγω δημοκρατικών αντιλήψεων.Όσο για το χτύπημα της Εσπο ήταν η πρώτη ενοπλη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Ελλάδα κ μια υπέροχη " προβοκάτσια" αφού χύνωντας το πρώτο αίμα κ αγριεύοντας τους ναζι κατέστησε πιο εύκολη κ το βγάλσιμο στο κλαρί του κκε που ταλαντεύονταν μεταξύ ανταρτικου(Αρης) κ αγώνα των εργατών στις πόλεις με απεργείες κλπ.Η δεύτερη μορφή πάλης προυποθέτει ένα είδος fair play από τον αντίπαλο.Και αυτό μετα την ανατίναξη της Εσπο είχε χαθεί.Η Αριστερά πάντως λ το κκε πάντα συνεργάζονταν κ εκτιμούσε κ μετέπειτα παλαιούς πεανίτε όπως τον φίλια τον μαγκάκη τον πεπονή οι οποίοι ήταν κ αντιδικτατορικόι αγωνιστές κ δεν τους θεωρούσε αντιδραστικούς.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger