Home » » Υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων, παρέμβαση στην εκδήλωση για τη Μαθητεία στα Χανιά

Υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων, παρέμβαση στην εκδήλωση για τη Μαθητεία στα Χανιά

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 | 5:06 μ.μ.

Υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων, παρέμβαση εκπαιδευτικών και γονέων στην εκδήλωση για τη Μαθητεία στα Χανιά – Τι είπαν στον Υπουργό Παιδείας 

 


Με διαμαρτυρίες από καθηγητές αλλά και γονείς η ημερίδα για την Πιλοτική Τάξη Μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης που πραγματοποιεί η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σήμερα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Δ. Μπαξεβανάκης ο οποίος δέχτηκε τα πυρά των συγκεντρωμένων.

Οι διαδηλωτές ανήρτησαν πανό ενώ πήραν το λόγο και τάχθηκαν ενάντια στο θεσμό της μαθητείας θέτοντας το ερώτημα αν αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα για την τεράστια ανεργία που απασχολεί τους νέους και την κοινωνία.

Όπως είπε στην παρέμβασή του ο κ. Λιόντος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, "τα μνημόνια, οι κόφτες, η οικονομική κρίση είναι αυτή που κλείνει επιχειρήσεις, που βάζει λουκέτο, που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και αναγκάζει τον κόσμο ακόμα και όταν έχει και υψηλά προσόντα να μεταναστεύει, και αυτοί που δεν έχουν ή έχουν λιγότερα να βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη της ανεργίας και της δουλειάς".

Πέραν του πρόεδρου της ΕΛΜΕ Χανίων, παρέμβαση έκαναν η Λιάνα Σαρχάνη, γεωπόνος και καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου, ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΠΑΛ Βρυσών κ. Παντελής Καπαρουδάκης αλλά και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βρυσών Βασίλης Φαρασάκης.

Η Λιάνα Σαρχάνη, γεωπόνος και καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου, μέλος της "Παρέμβασης Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή" καταγγέλλει το κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ
Χαρακτηριστικό είναι ότι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές που βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων χειροκροτούσαν θερμά τους διαδηλωτές στο τέλος της κάθες παρέμβασης που έγινε.

Πάντως, οι παρεμβάσεις δεν διακόπηκαν από τους διοργανωτές της ημερίδας, οι οποίοι μάλιστα τους κάλεσαν να μιλήσουν και από μικροφώνου.

Ο Δημήτρης Δαμασκηνός μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων είπε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας:

Με κάλεσμα και της ΕΛΜΕ συγκεντρωθήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε για τη φιέστα του Υπουργείου που προσπαθεί να πλασάρει τη μαθητεία, δηλαδή, τη φτηνή εργασία των νέων προς όφελος της εργοδοσίας χωρίς προοπτική που οδηγεί και στη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης, των ΕΠΑΛ. Μεταφέρει τους τομείς και τις ειδικότητες μετά το Λύκειο και ουσιαστικά προσφέρει αυτή την εκπαίδευση στους ιδιώτες. Γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι. Εμείς θέλουμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους τους μαθητές σε ένα δημόσιο σχολείο που θα δίνει κατοχύρωση στο επάγγελμα.


Ο Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων είπε:

Θεωρούμε ότι η μαθητεία είναι ένας τρόπος προσαρμογής της εκπαίδευσης στα συμφέροντα της αγοράς και των επιχειρηματιών υπονομεύοντας το μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, ανατρέποντας το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου και φυσικά έτσι καταστρατηγώντας βασικές εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Με αυτή την έννοια λοιπόν η μαθητεία η οποία πλασάρεται από το Υπουργείο δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μία φτηνή ευέλικτη εργασία των 300 ευρώ για τις επιχειρήσεις, κάτι για το οποίο ως ΕΛΜΕ Χανίων και εκπαιδευτικό κίνημα δεν είμαστε απλά αντίθετοι, το αντιπαλεύουμε.
Η Λιάνα Σερχάνη, γεωπόνος, καθηγήτρια ΕΠΑΛ. Ελ. Βενιζέλου δήλωσε:
Με τη μαθητεία και τις συμπτύξεις και τις καταργήσεις των ειδικοτήτων, βιώσαμε τον Σεπτέμβρη την κατάργηση της ειδικότητας της Ζωικής Παραγωγής στο σχολείο μας. Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι η μόνη που διδάσκεται σε όλη την Κρήτη, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νομό παρά μόνο στα Χανιά και στο ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου. Και αυτό συμβαίνει στην Κρήτη,  όπου οι βασικές πυλώνες της οικονομίας του νησιού είναι ο αγροτικός τομέας, ο πρωτογενής τομέας, ο κτηνοτροφικός τομέας και ο τουρισμός. Μάλλον η κυβέρνηση και οι πολιτικές της δείχνουν ότι έχουν άλλες βλέψεις για την Κρήτη αυτή τη στιγμή.

Ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων είπε:
Είμαστε εδώ κατ’ αρχήν για το ΕΠΑΛ Βρυσών, για τα τμήματα που έχουν κλείσει. Εμείς λέμε ότι του χρόνου θα κλείσουν όλα τα τμήματα. Και φέτος με μεγάλη κατεργαρία κλείσανε τα τμήματα, πρώτα ηλεκτρονικά και δε μπορούσανε να γίνουνε εγγραφές, και με αυτό τον τρόιπο κλείσανε τα δύο τμήματα. Του χρόνου όμως θα τα κλείσουνε όλα. Τα σχολεία υπάρχουν, υπάρχουν καθηγητές, υπάρχουν τα μέσα που χρειάζονται τα παιδιά για να γίνει η διδασκαλία τους αλλά τα κλείνουνε γιατί είναι η πολιτική τους τέτοια που πρέπει να κλείνουνε τμήματα και να συγκεντρώνουν τα παιδιά όλα στις μεγάλες πόλεις για να μπορούνε να μην έχουνε απαιτήσεις αργότερα, για να μην έχουνε την κανονική εκπαίδευση, για να μην έχουν απαιτήσεις να διεκδικούνε το δίκιο τους. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Και ο σύλλογος γονέων του ΕΠΑΛ Βρυσών στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει.
Μετά το τέλος της παρέμβασης η ημερίδα συνεχίστηκε κανονικά.


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger