Home » , , » ΔΕΝ εκδίδεται η HAZAL SECER στην Τουρκία. - Η Αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα είναι πάντα το όπλο των αγωνιστών!

ΔΕΝ εκδίδεται η HAZAL SECER στην Τουρκία. - Η Αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα είναι πάντα το όπλο των αγωνιστών!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 | 4:00 μ.μ.

Της Αλέκας Ζορμπαλά

Με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών απορρίφθηκε το αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης και ΔΕΝ εκδίδεται η HAZAL SECER στην Τουρκία.

Η Τουρκία κατηγορεί την Hazal, για Συγκρότηση και Διοίκηση Τρομοκρατικής Οργάνωσης από το 2007 και πριν, όταν ήταν δηλ. 10 χρονών ή και μικρότερη, ίσως 5, 6,7..

Είναι μια νίκη, που δίνει κουράγιο στην ίδια, στους συντρόφους και υπερασπιστές τους για τις επόμενες δικαστικές μάχες, που εντός των επομένων ημερών, θα ξεκινήσουν για τις κατηγορίες, που τους αποδίδει το Ελληνικό Κράτος στη βάση του κατάπτυστου άρθρου 187Α.

Η Αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα είναι πάντα το όπλο των αγωνιστών!

***
Παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ που υπογράφει η Μαρία Δήμα στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

 Δεν εκδίδεται στην Τουρκία η Χαλάζ Σεκέρ

Δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία η 21χρονη Τουρκάλα Χαλάζ Σεκέρ, αφού το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε σήμερα το σχετικό αίτημα των αρχών της γειτονικής χώρας.

Η νεαρή Τουρκάλα συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο με άλλους 8 ομοεθνείς της κουρδικής καταγωγής για τρομοκρατία κλπ., λίγο πριν από την άφιξη  του Ερντογάν στην Αθήνα .

Η Έλληνες δικαστές αρνήθηκαν την έκδοση της καθώς έκριναν ότι δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη ενώ ενδέχεται να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις, σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς της αγώνες.

Μάλιστα το Συμβούλιο μπήκε στην ουσία των κατηγοριών που της αποδίδονται από την Τουρκική Δικαιοσύνη, κρίνοντας ότι όχι απλά δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις αλλά ούτε καν αδικοπραξίες  (σ.σ. της αποδίδεται συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και ανάρτηση πανό).

Μετά την απόφαση, την οποία υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα περίπου 40-50 αλληλέγγυοι στην αίθουσα, η 21χρονη οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή γιατί κρατείται και για αδικήματα στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για 4ο από τους 9 κρατούμενους, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση πάντως φάνηκε ο τρόπος με τον οποίο σχηματίζονται τα κατηγορητήρια και λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης, το οποίο κλήθηκαν να κρίνουν οι Έλληνες δικαστές, η 21χρονη (γεννηθείσα 15-5-1997 στην Τουρκία) κατηγορείται για "συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007", δηλαδή από ηλικία 10 ετών!

Σε αυτό το γεγονός στάθηκε η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, η οποία με μία αγόρευση – φωτιά για το Τουρκικό καθεστώς πρότεινε στους δικαστές να απορρίψουν το αίτημα.

Όπως είπε αν ο εκζητούμενος θεωρήσει ως προσχηματικό τον χαρακτήρα του αιτήματος τότε το Συμβούλιο μπορεί κατ' εξαίρεση να κρίνει και τις κατηγορίες, αντί μόνο για το αν θα έχει δίκαιη δίκη, ή αν θα υποστεί βασανιστήρια.

Έτσι, αφού τόνισε ότι το ένταλμα εκδόθηκε στις 25/12/2017, είπε ότι βασίζεται στο ότι η 21χρονη συμμετείχε σε κάποιες συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2015-16 και ότι είχε αναρτήσει κάποιο πανό.

Προς επίρρωση μάλιστα της κατηγορίας περί τρομοκρατίας, η Τουρκική Δικαιοσύνη προβάλλει 3 μαρτυρίες (οι 2 "απόκρυφων μαρτύρων" όπως χαρακτηρίζονται στα έγγραφα), που ούτε αυτές όμως προσθέτουν κάτι συγκεκριμένο.

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι αποδίδεται μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007 όταν η εκζητούμενη ήταν 10 ετών», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, σημειώνοντας με νόημα ότι μπορεί να κατηγορηθεί και για το προηγούμενο διάστημα: «Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία των 7 ή και των 6 ετών διεύθυνε τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε η κ. Σταθέα, η οποία χαρακτήρισε τα στοιχεία αόριστα και ασαφή και την κατηγορία έωλη.

Εξέφρασε επίσης την απόλυτη βεβαιότητά της ότι προσβάλλεται ο κανόνας της ειδικότητας, ότι δηλαδή η 21χρονη, αν εκδοθεί, θα δικαστεί και για άλλες πράξεις που προς το παρόν δεν είναι γνωστές.

«Όλα είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου. Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Οι γονείς μου υπέφεραν. Συνέλαβαν ακόμη και τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας χωρίς να έχει κάνει κάτι», είπε η  ίδια η Halaz Secer, ενώπιον των ελλήνων δικαστών αρνούμενη της κατηγορία.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι στα λιγοστά χρόνια της έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές στη χώρα της και έχει κρατηθεί από λίγους μήνες κάθε φορά. Την πρώτη, όπως είπε, της έσπασαν το πόδι και τα πλευρά, χωρίς να την πάνε καν στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ιαθούν τα τραύματά της σε μακρό χρόνο μέσα στη φυλακή. Τη δεύτερη οι αστυνομικοί της προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι καθώς της το χτύπησαν πάνω στο τζάμι του περιπολικού. Την τρίτη, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της, της έσπασαν το χέρι, ενώ έχει χρόνιο άσθμα καθώς της είχαν ρίξει δακρυγόνο στο πρόσωπο εξ επαφής: «Αν εκδοθώ δεν θα έχω δίκαιη δίκη. Θα υποστώ βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Θα κρατηθώ σε κελιά απομόνωσης», τόνισε.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger