Home » , » Εκθεση για την ιστορία του ΚΚΕ

Εκθεση για την ιστορία του ΚΚΕ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 2 Απριλίου 2018 | 3:18 μ.μ.


Μια έκθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λειτουργεί στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό. Γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και περιλαμβάνει κάρτες και αντικείμενα που φιλοτέχνησαν κομμουνιστές στις φυλακές και εξορίες, ιστορικά ντοκουμέντα από την δράση του ΚΚΕ, έργα κομμουνιστών εικαστικών δημιουργών., ακόμα και όλμοι καθώς και υπολείμματα βόμβας ναπάλμ που έπεσε στον Γράμμο.

Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζει το βιολί των φυλακών Αβέρωφ που κατασκευάστηκε από τους κρατουμένους το 1952 και με το οποίο συνόδευαν μουσικά με επαναστατικά τραγούδια τους συντρόφους τους μελλοθάνατους που οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν τα παπούτσια με κρύπτη στα οποία ο πατέρας της πρώην γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, Νίκος Δρόσος μετέφερε τα παράνομα σημειώματα του κομματικού μηχανισμού του ΚΚΕ, το πυροβόλο του Γιώργη Τζομπανάκη ενός απ’ τους τελευταίους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην Κρήτη, γραφομηχανές που χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ την εποχή της παρανομίας του κ.α.

Μεταξύ των εκθεμάτων ιδιαίτερη θέση έχουν ο πομποδέκτης με τον οποίο λάμβανε στρατιωτικά σήματα ο ΔΣΕ, η πένα του Θέμου Κορνάρου και η έκδοση "Με τα παιδιά της θύελλας", που γράφτηκε το 1956 στην εξορία και περιγράφει το δράμα των λαϊκών αγωνιστών στα χιτλερικού τύπου στρατόπεδα της μετεμφυλιακής Ελλάδας, χειρόγραφα του Γιάννη Ρίτσου. 
Την έκθεση συμπληρώνουν δεκάδες δημιουργίες, από κεντήματα, υδατογραφίες και χειροποίητες ευχετήριες κάρτες μέχρι παρτιτούρες, σκηνογραφίες, σκίτσα, ξυλόγλυπτα και άλλα αντικείμενα φτιαγμένα από κρατούμενους και εξόριστους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ υπάρχει στην ιστοσελίδα 902.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger