Home » , » Κάποιες επισημάνσεις για το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών

Κάποιες επισημάνσεις για το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 | 6:45 μ.μ.

Του Σεϊτ Αλντογάν - Δημοσιογράφου

Κάποιες κύριες επισημάνσεις για το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών.
Το ότι επέλεξε ο Ερντογάν να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μάλιστα με τόση σύντομη προεκλογική περίοδο, δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Κι αυτό γιατί η Τουρκία οδηγήθηκε σε εκλογές ενώ ισχύει στρατιωτικός νόμος και η χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιούλη 2015 κυβερνάται, με προεδρικά διατάγματα.

Το καθεστώς της Αγκυρας έχει φιμώσει κάθε ουσιαστική φωνή αντιπολίτευσης. Τα πάντα ελέγχονται από το κυβερνητικό κόμμα. Ολοι οι κρατικοί μηχανισμοί, οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ΜΜΕ -σε ποσοστό πάνω από 90%- είχαν στρατευτεί προεκλογικά για να υποστηρίξουν τον Ερντογάν, 
Την ίδια στιγμή ο ίδιος δεν δίστασε να δημιουργήσει μια ακραία πόλωση παρουσιαζόμενος σαν ηγέτης, κηρύσσοντας τον παντουρκισμό και πανισλαμισμό. Χρησιμοποίησε ακραίες εθνικιστικές κορώνες και κολάκευσε όσο ποτέ στο παρελθόν τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους.
Αλλο χαρακτηριστικό της προεκλογικούς περιόδου ήταν οι υποσχέσεις που έδωσε αφειδώς στο εκλογικό σώμα και τα ρουσφέτια που έκανε, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Παράλληλα ο Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιαστεί σαν θύμα των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποτίθεται ότι θέλουν να δημιουργήσουν οικονομική ασφυξία στην κυβέρνηση του, εμφανιζόμενος σαν ο μόνος ικανός που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια επίθεση, επιδιδόμενος ταυτόχρονα σε ένα κρεσέντο εθνικισμού.

Κύριος αντίπαλος σ' αυτές τις εκλογές του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ήταν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, ειδικά στα προπύργια του HDP στην νοτιοανατολική Τουρκία, Σε όλη την προεκλογική περίοδο και κατά την ημέρα των εκλογών συνέβησαν σημεία και τέρατα.

Σχεδόν σε όλα τα εκλογικά κέντρα του Κουρδιστάν, χωροφύλακες και μισθοφόροι απαγόρευσαν την παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων του HDP. 

Σε πάρα πολλές περιοχές ειδικά στις επαρχίες Σανλιούρφα και Σουρούτς πριν ακόμα ξεκινήσει η ψηφοφορία είχαν εντοπιστεί κάλπες να περιέχουν εκατοντάδες ψηφοδέλτια του κυβερνητικού κόμματος, ενώ σε άλλα εκλογικά κέντρα εντοπίστηκαν μισθοφόροι να κουβαλάνε τσουβάλια με ψηφοδέλτια του ΑΚΡ τα οποία καταμετρήθηκαν σαν έγκυρα.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με την βία, τρομοκρατία και νοθεία που υπήρχε σε όλη την χώρα έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα για το ΑΚΡ αν και το ποσοστό του παρουσιάζεται μειωμένο πάνω από 7% (Στις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη 2015 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε λάβει 49,49% και χτες πήρε 42,41%).
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ανακοινώθηκαν από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) όπως θα έπρεπε, αλλά από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Ανατολή!

Να υπογραμίσουμε επίσης την έξαρση του εθνικισμού στην οποία επιδόθηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο το κυβερνητικό κόμμα, τις απειλές που εκτόξευσε στον Κουρδικό πληθυσμό,  ενώ μόλις μια βδομάδα πριν από τις εκλογές, το καθεστώς της Αγκυρας προχώρησε σε ανελέητο βομβαρδισμό στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να θεωρείτε μεγάλη επιτυχία το ότι κάτω από τις συνθήκες που έγιναν οι χθεσινές εκλογές το HDP κατόρθωσε να αναδειχθεί τρίτο κόμμα λαμβάνοντας 11,5% και 67 έδρες. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,4% παίρνει 293 έδρες - η Τουρκική βουλή έχει 600- και θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών, οι οποίοι συγκέντρωσαν 11,2%  και 49 έδρες για να μπορεί να νομοθετεί.

Σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Εργασίας τονίζει μεταξύ άλλων: "Τα προβλήματα των εργατών και εργαζομένων θα εξακολουθούν να υπάρχουν και να εντείνονται. Και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια πιο επιθετική πολιτική προς τα λαϊκά στρώματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε τους αγώνες μας ενάντια στην δικτατορία".
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger