Home » , , » Τούτες τις μέρες το 1955 στην Τασκένδη

Τούτες τις μέρες το 1955 στην Τασκένδη

Από giorgis , Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 | 1:58 π.μ.

Του Γ.Γ.

09/09/1955 Συγκρούσεις ξεσπούν στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.

Ριζοσπάστης 9/9/2018

Αυτές τις μέρες του Σεπτέμβρη του 1955 ξεσπούν πολύ βίαιες συγκρούσεις στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για όσους/ες ενδιαφέρονται για την ιστορία του ντόπιου κομμουνιστικού κινήματος θα πρότεινα να διαβάσουν το κείμενο που υπογράφει ο Μήτσος Πέτσας.
Ενας πρωτοπόρος εργάτης και κομμουνιστής, που τον χάσαμε πολύ νέο, μόλις στα 49 του, το 2005, από έμφραγμα.

Ο Μήτσος ήταν οικοδόμος, απ’ τους πιο «έξω καρδιά» συντρόφους που έχω γνωρίσει. Είχε γεννηθεί στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Τον ενδιέφερε πολύ η ιστορία και το κείμενο του  έχει δημοσιευτεί στο τεύχος 3 της Μαρξιστικής, Λενινιστικής Επιθεώρησης –ΜΑΛΕΠ- (Ηταν θεωρητικό περιοδικό της Σ.Α.Κ.Ε -Συνεπής Αριστερή Κίνηση Ελλάδας- Μιας οργάνωσης που υπήρξε πρόδρομος της σημερινής "ΚΟΝΤΡΑ"), τον Γενάρη 1991.

Διαβάστε

Η ηρωική πάλη των κομμουνιστών της Τασκένδης
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger