Home » , » Χωρίς να ξεχνάμε ποιος είναι ο εκδότης-δημοσιογράφος Α. Δελατόλλας, παραθέτουμε μια σωστή σημερινή επισήμανση του "Ποντικιού" για τον ρόλο των ΜΜΕ

Χωρίς να ξεχνάμε ποιος είναι ο εκδότης-δημοσιογράφος Α. Δελατόλλας, παραθέτουμε μια σωστή σημερινή επισήμανση του "Ποντικιού" για τον ρόλο των ΜΜΕ

Από giorgis , Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 | 10:03 π.μ.

Του Γ. Γ.

«Ελευθερία του Τύπου στην καπιταλιστική κοινωνία - αυτό σημαίνει να εμπορεύεσαι τον Τύπο και να ασκείς επίδραση πάνω στις λαϊκές μάζες. Ελευθερία του Τύπου - είναι η συντήρηση του Τύπου, πανίσχυρου μέσου επίδρασης πάνω στις λαϊκές μάζες, με έξοδα του κεφαλαίου».  

Λένιν, «Άπαντα», τόμος 37, σελ. 495-496

Θέλοντας να δείξει την δύναμη των ΜΜΕ, στην διαμόρφωση της λεγόμενης "μαζικής συνείδησης", από την εποχή του ραδιοφώνου ακόμα, ένας Αυστριακός εθιμογράφος έλεγε: «Δώστε μας τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόσμου και 100 ανθρώπους ικανούς στην προπαγάνδα και μέσα σε 2 μήνες θα έχουμε κάνει την Ελβετία κομμουνιστική και τους κατοίκους της Ονδούρας να βάφουν τα μαλλιά τους πράσινα».
Υπερβολικά τα λεγόμενα του φυσικά, αλλά μας δείχνουν ότι από τότε ακόμη και αστοί δημοσιολόγοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μιλήσουν ξεκάθαρα για τον ρόλο των ΜΜΕ, τα οποία ελέγχουν - όπως έγραφε και ο Μαρξ- αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες -την μια με το εμπάργκο της Ν.Δ στην ΕΡΤ, την άλλη με την καθημερινή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην Ν.Δ- είναι σκόπιμο να παραθέσουμε μια σωστή διατύπωση που υπάρχει σήμερα στο "Ποντίκι".

Αρχικά να σημειώσουμε όμως κάτι. Επειδή τυχαίνει να είμαστε παλιοί στο κουρμπέτι δεν μας διαφεύγει πώς ο εκδότης του "Ποντικιού" Αντώνης Δελατόλλας από ένας άσημος συντάκτης του "Εθνους" βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ένα έντυπο που έγραψε ιστορία επί Κώστα Παπαϊωάννου. 

Δεν αγνοούμε επίσης ότι ο Α. Δελατόλλας βρέθηκε να κατηγορείται με το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αφού είχε λάβει 500.000 ευρώ από την υπόδικο Πέτρο Κυριακίδη -γνωστό από το σκάνδαλο της Proton Bank- για πώληση, υποτίθεται ποσοστού της εφημερίδας «Το Ποντίκι». (Τελικά όταν έγινε γνωστή η περίπτωση του, επέστρεψε τα χρήματα και βάση του νόμου διαγράφηκε η κατηγορία που αντιμετώπιζε).
Δεν είμαστε επίσης εμείς που θα ελέγξουμε πώς απέκτησε την μεγάλη περιουσία που φέρεται να διαθέτει, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την υπερπολυτελή βίλα του στην Τήνο. (Μπορεί να πήρε κανένα δάνειο να την κατασκευάσει, όπως ο κουμπάρος του Θ. Ρουσόπουλος).
Ούτε θα τον ρωτήσουμε πόσο του στοίχισε η πολυδιαφημισμένη, αποτυχημένη απόπειρα του να γίνει εκδότης ημερήσιας εφημερίδας εκδίδοντας τις "6μέρες". (Κυκλοφόρησε το 2012, για λίγο ημερήσια, έγινε βδομαδιάτικη στην πορεία, και βουλιάζοντας κυκλοφοριακά έβαλε λουκέτο)

Σε κάθε περίπτωση πάντως -είναι και το συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτό το έντυπο- στο κύριο άρθρο σήμερα του "Ποντικιού" υπάρχει και μια σωστή διατύπωση.
Αφού αναφέρει μια σειρά κοινοτοπίες για τον ρόλο δημοσιογράφων και ΜΜΕ εστιάζεται και σε κάτι που σπάνια, ή μάλλον σχεδόν ποτέ δεν θα αναφέρουν τα άλλα αστικά ΜΜΕ: "Πέρα από τον άνθρωπο υποκειμενικό παράγοντα που μεσολαβεί μεταξύ του γεγονότος και του αναγνώστη-ακροατή-τηλεθεατή η είδηση είναι καταδικασμένη να υποστεί και την παραμόρφωση που επιβάλλει η οπτική γωνία, δηλαδή η γραμμή ή τα συμφέροντα του μέσου το οποίο την παρουσιάζει. Αυτό θέλουμε δεν θέλουμε είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναζητούμε, διεκδικούμε την θέση μας όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στο κύκλωμα της ενημέρωσης".

Με απλά λόγια μας λέει κάτι που είναι αλήθεια, και θα πρέπει να στερείσαι παντελώς αντίληψης για να μην το καταλαβαίνεις. Οτι δηλαδή όσοι εργάζονται σήμερα στα ΜΜΕ -εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων- η δουλειά τους δεν είναι να προσφέρουν ενημέρωση, αλλά προπαγάνδα στην κατεύθυνση που θα τους καθορίσει ο εργοδότης τους.

Ολα τα άλλα που ακούγονται για "λειτούργημα" που ασκούν οι δημοσιογράφοι κλπ είναι παραμύθια της Χαλιμάς.  

Υ.Γ: Ποτέ δεν μάθαμε τι ακριβώς συνέβη την φημολογούμενη μυστική συνάντηση Τσίπρα και Σταύρου Ψυχάρη. Τότε ανάμεσα στα πολλά που κυκλοφόρησαν ήταν κι αυτό που έγραψε ο Κώστας Βαξεβάνης. Παρουσιάζει τον τότε ισχυρό άντρα του ΔΟΛ να λέει απευθυνόμενος στον σημερινό πρωθυπουργό, περιγράφοντας την "ανεξαρτησία" των δημοσιογράφων:

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

1 Μαρτίου 2020 στις 3:21 μ.μ.

Κ.δελατολα να σταματησετε για ληγω να κανετε προπαγανδα η ελλαδα εχει πολεμο το εχετε καταλαβη η οχι πολεμο με εισβολης καταλαβενετε αν πανε για συμπαρασταση η συρηζοπασοκ για να ανοιξουν τα συνορα να περασουν η λαθρομεταναστες και να σταματησετε να τους ονομαζετε μεταναστες αυτη ειναι η προπαγανδα που κανετε εσυς μαζη με τον συρηζοπασοκ

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger