Home » , , » Μαυραγορίτες της κατοχής και "Ριχάρδοι" της εποχής μας.

Μαυραγορίτες της κατοχής και "Ριχάρδοι" της εποχής μας.

Από giorgis , Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 | 10:40 π.μ.


Του Γ.Γ.

Είναι γνωστό ότι τους κλασικούς μαυραγορίτες της κατοχής, στα χρόνια μας αντικατέστησαν ανάλογης ποιότητας άτομα που ονομάστηκαν "ενεχυροδανειστές".
Τότε ο κόσμος πήγαινε σε άθλια στέκια, και έδινε κάθε ασημικό και οικογενειακό κειμήλιο που είχε στους μαυραγορίτες για να πάρει κάτι –αμφιβόλου ποιότητας- να φάει.
Στην περίοδο της μνημονικής - ταξικής επιβολής, κάτι ανάλογο γίνεται αλλά σε νόμιμα "μαγαζιά", σε με μητρώο και φωτεινές επιγραφές.

Υπάρχουν όπως κάποια κοινά χαρακτηριστικά των τότε μαυραγοριτών, με τους σημερινούς κερδοσκόπους απατεώνες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την πείνα και την εξαθλίωση τεράστιων λαϊκών μαζών απέκτησαν τεράστιες περιουσίες αγοράζοντας κινητά αντικείμενα αξίας (κοσμήματα,χρυσαφικά….) μέχρι ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα …) στο 10%-25% της πραγματικής τους αξίας.

Οι τότε μαυραγορίτες συνεργαζόταν με τις δυνάμεις κατοχής της χώρας μας, και έκαναν μια χαρά την δουλειά τους, ενώ μετά την απελευθέρωση, είχαν όλη την "κατανόηση" του αστικού κράτους που προέκυψε και δεν είχαν καμιά συνέπεια για τα οικονομικά τους εγκλήματα.
Σήμερα, είναι κοινό μυστικό ότι οι "ενεχυροδανειστές" δεν είναι παρά τοκογλύφοι και απατεώνες -αν υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις θα είναι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα- και αν δεν είχαν την προστασία -δίνοντας φυσικά και το ανάλογο αντίτιμο- "κρατικών λειτουργών", δεν θα μπορούσαν να ληστέψουν την όποια περιουσία είχε απομείνει σε ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων.
Οσο για την δικαστική περιπέτεια -θα μιλήσουμε παρακάτω γ' αυτή- που φέρεται να αντιμετωπίζουν ορισμένοι απ' αυτούς, προεξοφλούμε ότι θα την περάσουν με "ελάχιστες" μέχρι καθόλου "απώλειες".    

Στα πρόσφατα χρόνια της βάρβαρης καπιταλιστικής επίθεσης, όπου η δυστυχία και η μιζέρια καταπλάκωνε όλα τα λαϊκά στρώματα, πάνω από 3.000 "μαγαζιά" εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα.
Η μόνη διαφορά που έχουν, τα τομάρια οι ιδιοκτήτες τους, απ' τους μαυραγορίτες της κατοχής, ήταν ότι αυτοί δρουν στο "φως της ημέρας" και απόλυτα νόμιμα.
Με άδειες από το επίσημο κράτος, και απόλυτη κάλυψη της δραστηριότητας τους από τα ΜΜΕ, τα οποία "μπουκώνουν" με διαφημίσεις στις "προβάλλουν το ανθρωπιστικό τους έργο".

Τα καθάρματα της κατοχής πλούτισαν εκμεταλλευόμενα την πείνα και την δυστυχία που είχε φέρει η υποδούλωση της Ελλάδας. 
Οι "αντικαταστάτες" τους θησαύρισαν βρίσκοντας την ευκαιρία από την μιζέρια και εξαθλίωση του λαού μας, συνέπεια των εφαρμοζόμενων βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών

Τώρα τι έγινε και έσπασε το δίκτυο συγκάλυψης δεν γνωρίζουμε, αφού σύμφωνα με την σημερινή ειδησεογραφία συνελήφθησαν 55 άτομα σύγχρονοι μαυραγορίτες.
Τα καθεστωτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της κακουργηματικής λαθρεμπορίας. 
Έχουν κατασχεθεί ποσότητες χρυσού και ασημιού, καθώς και όπλα, κλοπιμαία, μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος χρυσαφικών.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο γνωστός  Ριχάρδος Μυλωνάς ιδιοκτήτης δικτύου ενεχυροδανειστηρίων σε Αθήνα και επαρχία.

Υπάρχει όμως και μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στους πρώην και νυν μαυραγορίτες. Την εποχή της κατοχής, οι ΕΛΑΣίτες τους περνούσαν από λαϊκό δικαστήριο και τους κρεμούσαν σε δημόσιους χώρους για παραδειγματισμό.
Σήμερα η αστική "δικαιοσύνη" αν δεν τους αποδώσει στην κοινωνία πεντακαθαρήδηδες, ή αν δεν παραπέμψει την υπόθεση τους στις δικαστικές καλένδες, θα τους επιβάλλει μια ποινή για τα μάτια του κόσμου. Πιθανόν να δικαστούν και σε κάποια πολυετή κάθειρξη αλλά με .... αναστολή.
Δεν είναι δα και καθαρίστριες να βρεθούν στην φυλακή!   
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger