Home » , , » Βαλεντίνο Βλαντιμίροβνα Τερεσκόβα: «Γλάρος» στο διάστημα

Βαλεντίνο Βλαντιμίροβνα Τερεσκόβα: «Γλάρος» στο διάστημα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 | 9:05 μ.μ.

Του Θανάση Καραμπάτσου - Hot Report

Ηταν η πρώτη (και πρώτη μη ένστολος) που πέταξε στο διάστημα (το πρώτο θηλυκό ήταν η σκυλίτσα Λάικα με το τραγικό τέλος). Γράφτηκε ότι ήταν καλύτερη στους χειρισμούς του «Βοστόκ 6» από άντρα κοσμοναύτη που είχε εκτοξευτεί μερικά 24ωρα πριν.
Αποστολή της ήταν να κάνει δοκιμές και να συλλέξει στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στην τριήμερη διαστημική πτήση.

Η Βαλεντίνα Βλαντιμίροβνα Τερεσκόβα επιλέχτηκε για την αποστολή ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφιες. Η ζωή της καθορίστηκε από αυτή την επιλογή και το διαστημικό ταξίδι.
Γόνος εργατικής οικογένειας, εγκατέλειψε νωρίτερα το σχολείο για να εργαστεί σε υφαντουργείο. Παρ’ όλα αυτά συνέχισε τις σπουδές της δ' αλληλογραφίας αλλά το ενδιαφέρον της για την πτώση με αλεξίπτωτο ήταν το διαβατήριο για να περάσει στην προεπιλογή του προγράμματος κοσμοναυτών.

Ηταν το 1961.O Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε σε διαστημική πτήση. Μια διαστημική κίνηση στη σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου για το ποιο σύστημα είναι καλύτερο.
Το επίτευγμα της ΕΣΣΔ κατατρόπωνε την ευδαιμονία του καπιταλισμού προκαλώντας θόρυβο στις ΗΠΑ.

Η σοβιετική ηγεσία είχε τα ηνία και επιδίωκε να τα κρατήσει γερά. Η κομσομόλα εργάτρια Τερεσκόβα τότε είχε κάνει αίτηση στο πρόγραμμα και τελικά βρέθηκε στην πεντάδα εκείνων των γυναικών που έβγαιναν στη στρατόσφαιρα.
 Η ταξική θέση της και καταγωγή (πάγια, θα έλεγε κανείς, κριτήρια επιλογής στελεχών από τα λενινιστικά κόμματα) συν ότι ο πατέρας της ήταν ήρωας του μεγάλου πατριωτικού πολέμου έδεσαν με τα σωματικά κριτήρια που είχαν τεθεί και το 1962 βρέθηκε να εκπαιδεύεται σκληρά για το διαστημικό ταξίδι.

Ολα έδειχναν να λειτουργούν υπέρ της. Μια γυναίκα, αυτήν τη φορά, στο διάστημα ήταν ο κύριος στόχος της σοβιετικής προπαγάνδας στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου - η γυναίκα άλλαξε στάτους μετά τον πόλεμο, όπου είχαν χαθεί πολλοί άντρες: χειραφετήθηκε, εργαζόταν σε εργοστάσια, σιγά σιγά άρχισε να κάνει καριέρα, αλλά στις χώρες του λεγάμενου υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν ένα βήμα πιο πάνω, θεωρητικά υπήρχε ισότητα.
Τελικά έγινε μια δίδυμη πτήση με απόφαση του Χρουστσόφ: ένα ζευγάρι κοσμοναυτών σε διάστημα δύο ημερών. Στις 16 Ιουνίου 1963 η Τερεσκόβα εκτοξεύτηκε με επιτυχία και ολοκλήρωσε 48 περιφορές γύρω από τη Γη συμπληρώνοντας 71 ώρες.

Το 1969 η πρωτοπόρα ομάδα των γυναικών κοσμοναυτών διαλύθηκε - η NASA είχε πατήσει στο φεγγάρι, υπερφαλαγγίζοντας το πρόγραμμα της ΕΣΣΑ.
Η ζωή του «Γλάρου», όπως ήταν ο κωδικός κλήσης της, καθορίστηκε απόλυτα από την πτήση και την υπέρμετρη προβολή της από τη σοβιετική ηγεσία. Πήρε διδακτορικό στη μηχανολογία, έγινε επίτιμη διδάκτορας στο Εδιμβούργο, παντρεύτηκε τον κοσμοναύτη Αντριάν Νικολάγεφ -όπως λέγεται, κατ’ επιθυμία του Χρουστσόφ το 1963- και ο γάμος διαλύθηκε το 1982.

Η Τερεσκόβα είχε τιμηθεί ως ηρωίδα και διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Σοβιέτ, του προεδρείου του σώματος αυτού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΣΕ, υπηρέτησε ως πρέσβειρα καλής θέλησης, ήταν μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Ειρήνη, πρόεδρος της Σοβιετικής Επιτροπής Γυναικών και αντιπρόσωπος της ΕΣΣΔ σε συνέδριο του ΟΗΕ.
Εκανε άλλον ένα γάμο αλλά έμεινε χήρα το 1999. Ακόμη τη θυμούνται -αν και έχασε τα αξιώματα της σοβιετικής περιόδου-στη Ρωσία του Πούτιν, με το κόμμα του οποίου είναι βουλευτής στη Δούμα.  
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger