Home » , » Μια ιστορία από το παρελθόν που αφορά την ανοησία της αγέλης

Μια ιστορία από το παρελθόν που αφορά την ανοησία της αγέλης

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 | 1:52 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

Οι Φιλιάτες είναι μια όμορφη ιστορική κωμόπολη του νομού Θεσπρωτίας 17 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα.
Εκεί είχαμε ένα πείραμα όσον αφορά την ανοησία της αγέλης το 1814.

Θα αντιγράψω ένα απόσπασμα από την Εγκυκλοπαίδεια.

“Ο Φρανσουά Πουκεβίλ στο έργο του «Ταξίδι στην Ελλάδα», κάνει αναφορά στους Φιλιάτες και μας πληροφορεί ότι η κωμόπολη ήταν χτισμένη σε ένα ευρύ οροπέδιο και το 1814, υπήρχαν περίπου 420 σπίτια, τρία τζαμιά, δημόσια λουτρά και μεγάλες στέρνες για τη συλλογή του βρόχινου νερού.

Την εποχή της επίσκεψης του Γάλλου περιηγητή, η Ήπειρος μαστιζόταν από την πανώλη.
Ο Πουκεβίλ συγκέντρωσε τους κατοίκους και προσπάθησε να τους προειδοποιήσει και τους επισήμανε ότι η πανώλη θα χτυπούσε πολύ σύντομα την ακμάζουσα κωμόπολη και έπρεπε να λάβουν άμεσα κάποια προληπτικά μέτρα και να κατασκευάσουν ένα λαζαρέτο (χώρος για καραντίνα επισκεπτών).

Ο δερβίσης της πόλης διαφώνησε με τα όσα είπε ο Πουκεβίλ και με οργισμένο και περιφρονητικό ύφος ζήτησε από τους κατοίκους να αγνοήσουν τα λόγια του χριστιανού διότι ήταν αντίθετα με τις αρχές της μουσουλμανικής θρησκείας.
Ο δερβίσης τόνισε ότι αν η πανώλη χτυπήσει την μικρή πόλη, αυτό θα σημαίνει ότι ήταν θέλημα Θεού και οι πιστοί δεν πρέπει να αντιταχθούν στο πεπρωμένο. Ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την πανώλη ως μία από τις «πόρτες του Παραδείσου» και οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν το δερβίση”.

Οι πλούσιοι, κυρίως οι έμποροι, γιατί αυτοί ήταν στη συγκέντρωση, δεν είχαν καμία διάθεση να ξοδέψουν χρήματα. Ήταν προφανώς υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και πολύ θρήσκοι αφού με το θέλημα του Θεού κερδοσκοπούσαν εις βάρος των άλλων.

“Ένα μήνα μετά την ομιλία του Πουκεβίλ, εμφανίστηκε η πανώλη και σε λιγότερο από μια εβδομάδα είχε εξαπλωθεί σε όλα τα μέρη της πόλης. Ολόκληρες οικογένειες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια ημέρα και οι ζωντανοί δεν επαρκούσαν για να θάψουν τους νεκρούς, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν στα έρημα σπίτια
.Το αποτέλεσμα ήταν, από τα μέσα Φεβρουαρίου του 1814 ως τον Ιούνιο του ίδιου έτους, να επιζήσουν μόνο 130 από τους 2.800 κατοίκους των Φιλιατών και αυτοί σε άθλια κατάσταση”.


Ποσοστό απωλειών 95,36% ή 2.670 κάτοικοι. Οι 130 θα είχαν όμως ανοσία. Ή όχι;

“Μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στη μικρή κωμόπολη, ο Αλή Πασάς έδωσε εντολή, σε όσους επέζησαν, να μην εγκαταλείψουν τους Φιλιάτες και τους απείλησε με θάνατο στην περίπτωση που θα παραβίαζαν την εντολή του”.

Η ανοησία της αγέλης προκαλείται από οικονομικούς λόγους. Από έλλειψη κονδυλίων για τα απαραίτητα στην Υγεία. Κάθε φορά που υπάρχουν άλλες προτεραιότητες θα έχουμε το αντίστοιχο τίμημα σε ζωές.
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!
ΠΡΟΛΗΨΗ!!!

Το όνομα του Πουκεβίλ δόθηκε σε οδούς σε αρκετές Ελληνικές πόλεις (Γιάννενα, Πάτρα, Αθήνα...)
Αλήθεια, ο δερβίσης τι να απέγινε; Να τη γλύτωσε από την επιδημία; Πήγε στον Παράδεισο μαζί με τους άλλους ανόητους της αγέλης;

Εκείνοι που δεν έφταιγαν, ήταν όσοι δεν έπαιρναν αποφάσεις. Οι φτωχοί. Που πέθαναν μαζί με τους πλούσιους.

Α! και τα χειροκροτήματα όπως και άλλα επικοινωνιακά κόλπα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βοηθούν. Κάθε άλλο...
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

26 Μαρτίου 2020 στις 2:52 μ.μ.

Ακριβώς έτσι είναι Μήτσο! Μέχρι κεραίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger