Home » , » Κρύο ανέκδοτο του Σίλα, ότι τα σύνορα τη Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.

Κρύο ανέκδοτο του Σίλα, ότι τα σύνορα τη Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 | 8:19 μ.μ.

Μετά την σημερινή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και την στιγμή που η Γερμανία έχει πάρει, υποτίθεται, την πρωτοβουλία  για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου (γι' αυτό βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μαας, για να συναντηθεί με κυβερνητικούς παράγοντες και τον Ελληνα πρωθυπουργό), ακούγεται σαν κρύο ανέκδοτο του Σίλα ότι τα σύνορα τη Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.

Τίποτα καλό δεν προμηνύεται αν αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας έστειλε 17 πολεμικά πλοία που έχουν αποκλείσει την θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Μεγίστης με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά σκάφη και τα γεωτρύπανά μας». 
Και την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση εκδίδει NAVTEX, με την οποία δεσμεύει μεγάλο εύρος θαλάσσιου χώρου στην ανατολική Μεσόγειο -από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου για σεισμικές έρευνες-, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ισως επίσης να μην είναι πιο πιο κατάλληλη ώρα να δημοσιεύονται απόψεις όπως αυτή που υπάρχει σε τουιτάρισμα του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: "Η Άγκυρα ασκεί πίεση σε σημείο που έχει πλεονεκτήματα σε τυχόν μακρά αντιπαράθεση. Δοκιμάζει ελληνικές αντοχές. Η Ελλάδα πληρώνει ενδοτισμό ΝΔ, κακή συμφωνία με Ιταλία, σπάσιμο συμμαχίας με Γαλλία, αδιαφορία για άμυνα Κύπρου, μη κατανόηση τουρκικής επιθετικότητας και διεθνών αλλαγών".

Πρέπει να έχει βάση η διπλωματική εκτίμηση ότι  ο Ερντογάν, "τεστάρει" τις "αντοχές της "Ελλάδας" και οι εξελίξεις θα καθοριστούν αν τελικά το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο, ORUÇ REİS, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά εισέλθει στην επίμαχη περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προδιαγράφουν και το τι θα ακολουθήσει. 


***

Το ρεπορτάζ από της ιστοσελίδας tvxs αναφέρει:

Navtex για έρευνες στο Αιγαίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, 21 Ιουλίου η Τουρκία. Συγκεκριμένα οι τουρκικές έρευνες στο Αιγαίο από το ORUÇ REİS θα γίνουν στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην ανατολική Μεσόγειο.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στον τουρκικό στόλο και μάλιστα δημοσιεύματα αναφέρουν πως τουρκικά πλοία βρίσκονται περιμετρικά έξω από το Καστελόριζο, τη Ρόδο, ενώ πλέουν και στη Σάμο και τη Μυτιληνη. 

Από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα γεγονότα, ενώ από το Μαξίμου αναφέρεται πως «παρακολουθούν τις εξελίξεις και υπάρχει ετοιμότητα».  «Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger