Home » , , » Σαν σήμερα το 1976 πεθαίνει ο «Μεγάλος Τιμονιέρης»

Σαν σήμερα το 1976 πεθαίνει ο «Μεγάλος Τιμονιέρης»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 | 2:27 μ.μ.

"Πολιτική ισχύς είναι αυτό που φυτρώνει από την κάννη ενός όπλου".

Μάο Τσε Τουνγκ, 26/12/1893 – 9/9/1976

Σαν σήμερα στις 9 Σεπτέμβρη του 1976 πέθανε στο Πεκίνο και σε ηλικία 82 ετών μια απ΄ τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 2ου αιώνα. Ο Μάο Τσε Τουνγκ ο επονομαζόμενος από τους συντρόφους του «Μεγάλος Τιμονιέρης».

Πέρα από συμφωνίες, διαφωνίες, ενστάσεις, κριτικές, πολεμικές, λατρείες, κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι ο Μάο υπήρξε ο θεωρητικός ηγέτης ενός ρεύματος στο κομμουνιστικό κίνημα, του "μαοϊσμού" από την 1η του Οκτώβρη του 1949 που ανακήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δηλώνοντας ότι ο κινεζικός λαός «σηκώθηκε όρθιος και στέκει στα πόδια του». (Διαβάστε περισσότερα)

Δεν θα κάνουμε αναφορά στην βιογραφία του Μάο, Ούτε το πως στην Κίνα την χώρα της πολιτιστικής επανάστασης του Μάο σήμερα ο άκρατος και χυδαίος νεοφιλελευθερισμός δείχνει πλέον το πιο σκληρό του πρόσωπο.

Θα αρκεστούμε κάνοντας παραπομπές σε δυο περασμένες αναρτήσεις μας. Η πρώτη είναι ένα κείμενο του Δημήτρη Γρηγορόπουλου που δημοσιεύτηκε στο "Πριν", με τίτλο "55 χρόνια από την Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα" και η δεύτερη η τοποθέτηση στο ίδιο θέμα από τον σ. Νίκο από Βόλο.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger