Η Παγίδα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 | 3:46 μ.μ.

Από την Επιτροπή για την αποφυλάκιση του Δ. Κουφοντίνα, λάβαμε και παραθέτουμε:

Η Παγίδα

Επανερχόμαστε σήμερα, με δεύτερη ανακοίνωση μετά την απόφαση του «ανώτατου ειδικού δικαστηρίου» σύμφωνα με την οποία η απόρριψη της προσφυγής του Δημήτρη Κουφοντίνα κατά της μεταγωγής του στον Δομοκό, με την αιτιολογία της μη αρμοδιότητας του δικαστηρίου, δεν ήταν σύννομη – "με την αιτιολογία της μη αρμοδιότητας", απλώς και μόνο, να τονίσουμε αρχικά.

Να επισημάνουμε στη συνέχεια αυτό που είπαμε και στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, ότι δηλαδή ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη προσφυγή των συνηγόρων του Δημήτρη Κουφοντίνα η οποία έγινε δεκτή αφορούσε σε γενικές γραμμές το ζήτημα της αρνησιδικίας, δεν ήταν δυνατόν να μην έχει μία κάποιου είδους θετική έκβαση, αφού αν ο κρατικός δικαστικός θεσμός αναγνωρίσει ότι μερικές υποθέσεις δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του – από τη στιγμή που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα κανενός δικαστηρίου του- ή ότι έστω μία υπόθεση δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, τότε είναι σαν να ακυρώνει τον εαυτό του: ο θεσμός δεν είναι απρόσβλητος, η ισχύς του δεν είναι καθολική, κάτι το οποίο αυτομάτως θα τον ακύρωνε ως κρατικό θεσμό αφού η ουσία του κράτους είναι ο ολοκληρωτισμός.

Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση ότι δεν έπρεπε να γίνει η προσφυγή. Παρότι το ουσιαστικό ζήτημα που είναι η αποφυλάκιση είναι πολιτικό, καλώς έγινε η προσφυγή, και το ότι ήταν αναμενόμενο -αναπόφευκτο, μάλλον- να κερδηθεί, δεν αναιρεί το ότι καλώς έγινε, αντιθέτως μάλιστα.

Μόνο που δεν κρίθηκε κάτι επί της ουσίας.

Δεν κρίθηκε το ίδιο το αίτημα για τον παράτυπο χαρακτήρα της μεταγωγής στον Δομοκό, παρά μόνο το αίτημα να… κριθεί δικαστικά το θέμα της μεταγωγής. Γι’ αυτό κάνουμε λόγο για καφκική δικαστική περιπέτεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Αλλά ως «Επιτροπή για την αποφυλάκισή του Δ. Κουφοντίνα», μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες μεγάλο μέρος του αστικού, ακόμη και του κυβερνητικού, τύπου – εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα που ουδέποτε υποστήριξαν το αίτημα αποφυλάκισης του Δ. Κουφοντίνα, που τον αντιμετωπίζουν εχθρικά και δεν θεώρησαν καν πως έπρεπε να γίνει μία προσπάθεια να βρεθεί μια λύση κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας του ακόμη και όταν ο απεργός βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, και που έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν απροκάλυπτα ως φερέφωνα του κράτους και της οικογένειας που κυβερνά, σπεύδουν τώρα να δημοσιεύσουν την είδηση, και κάποιες φορές με άρθρα στους τίτλους των οποίων γίνεται λόγος για «δικαίωση» του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Θέλουμε λοιπόν να προειδοποιήσουμε πως εδώ υπάρχει ξεκάθαρα μία παγίδα.

Η παγίδα είναι να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόσφατη εξέλιξη ως επιχείρημα του τύπου «όταν το αίτημα ευσταθεί, τότε γίνεται δεκτό… άρα όταν απορρίπτεται σημαίνει ότι δεν ευσταθεί». Με άλλα λόγια, αν -κάτι το οποίο απευχόμαστε αλλά και γνωρίζουμε συγχρόνως ότι είναι και το πιθανότερο να συμβεί – ανακοινωθεί επισήμως το επόμενο διάστημα ότι απορρίφθηκε και από το Εφετείο το αίτημα αποφυλάκισης, να μην βγουν τα ίδια κρατικά φερέφωνα να υποστηρίξουν ότι "τα δικαστήρια κάνουν καλά τη δουλειά τους… αφού όταν πράγματι ευσταθεί ένα αίτημα το κάνουν δεκτό, ασχέτως αν πρόκειται για τον Δημήτρη Κουφοντίνα", και κυρίως να μην πείσουν τον κόσμο γι’ αυτό. Υπενθυμίζουμε ότι σχετικά με την προσφυγή στο Εφετείο μετά την πρωτόδικη αρνητική απόφαση για την αποφυλάκιση, που είναι και το σημαντικό θέμα το οποίο θα έπρεπε να μας απασχολεί, έχει δημοσιοποιηθεί η αρνητική εισήγηση από τον εισαγγελέα εφετών Λαμίας ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά έκτοτε το θέμα τείνει να «θαφτεί».

Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι «δικαίωση» ο Δημήτρης Κουφοντίνας όπως και όλοι/όλες οι πολιτικοί/κές κρατούμενοι/νες, δεν ζητούν και δεν περιμένουν από κανένα αστικό δικαστήριο. Άλλη είναι γι’ αυτούς/αυτές η δικαίωση, και την έχουν ήδη κερδίσει – αλλά σε αυτό το θέμα σκοπεύαμε ούτως ή άλλως να αναφερθούμε εκτενέστερα, και θα το κάνουμε,  στο «απολογιστικό» μας κείμενο, στο τέλος της χρονιάς.

Το αίτημα είναι ξεκάθαρο, και είναι αυτό της αποφυλάκισης, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες ενέργειες για την -κατά το δυνατόν καλύτερη- αποκατάσταση της υγείας του επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα, που έχει υποστεί βαριά βλάβη με υπαιτιότητα του κράτους, της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κατά το διάστημα της μακράς και σκληρής απεργίας πείνας γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου.

Επιτροπή για την αποφυλάκιση του Δ. Κουφοντίνα

12/12/22

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger