Δεν είχαμε τοποθετηθεί για το χθεσινό κάλεσμα της συγκέντρωσης που είχαν καλέσει κάποιοι μπλόγκερς. Επειδή για μας ήταν αναμενόμενη η κατάληξη που θα είχε ας επαναλάβουμε κάποια πράγματα για τον ρόλο και την δυναμική των blog.
Σύμφωνα με τις έρευνες στην μπλογκόσφαιρα κάνουν πιάτσα οι πιο δυναμικές ηλικίες 18-44 χρονών. Το καπιταλιστικό σύστημα επιδιώκει να έχει τον εργάτη να δουλεύει σαν ρομπότ, χωρίς καμιά ουσιαστική επαφή με τους συναδέλφους του, και μετά να κάθεται με τις ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του έχοντας την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχει σε κοινωνικές, ακόμα, κάποιες φορές, και σε κινηματικές δραστηριότητες. Και σε ένα βαθμό το έχει καταφέρει. Όπως διαβάζουμε σε ένα τηλεγράφημα του Reuters : « Σύμφωνα με την μελέτη, του πανεπιστημίου Swinburne της Μελβούρνης μετά από συστηματική χρήση των blogs επί δυο μήνες, οι χρήστες τους αισθάνονται λιγότερη μοναξιά, περισσότερο ενσωματωμένοι στην κοινωνία και βελτιώνονται οι σχέσεις τους τόσο στην καθημερινή τους επαφή, όσο και με αυτούς που επικοινωνούν ηλεκτρονικά.».
Τον ίδιο ενθουσιασμό εκδήλωσε και η «Αυγή»: «Το ίντερνετ δημιουργεί ένα νέο πεδίο δημιουργικότητας, έκφρασης και συντονισμού ενεργειών σε όλα τα πεδία με ορατά ήδη αποτελέσματα στην οικονομία, την κοινωνία, την επικοινωνία και αναπόφευκτα την πολιτική…Το καλοκαίρι, blogs και κινητά λειτούργησαν καταλυτικά στην οργάνωση της πρώτης πραγματικά αυθόρμητης και ακηδεμόνευτης πολιτικά διαδήλωσης που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια». Μαλακίες.
Σίγουρα το Ιντερνέτ είναι ένα καλό εργαλείο αν το αξιοποιείς σωστά. Αυτό είναι δεδομένο, δεν το συζητάμε.
Πέρα απ’ αυτό όμως μπορείς να κάνεις χαβαλέ με τα ξεκατινιάσματα που κάνουν μέσα απ’ τα blog τους τα τσιράκια του Τριανταφυλλόπουλου και του Αναστασιάδη, ακόμα και να γελάς με τα ρασοτραβήγματα που έχουν κάποιοι παπάδες μέσα απ’ τα ιστολόγια τους. Μέχρι εκεί όμως. Είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος/α έχει την εντύπωση ότι απέκτησε κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα περιοριζόμενος να γράφει τις σκέψεις ρου σε ένα blog.
Οσο για την κινητοποίηση των bloggers του Σεπτέμβρη που επικαλούνται κάποιοι, εκεί σκόπιμα ξεχνάν κάτι βασικό. Ηταν η εποχή που η οργή του κόσμου ξεχείλιζε απ’ την ανικανότητα των κρατικών μηχανισμών που σαν συνέπεια είχε να χαθούν δεκάδες ζωές και να καεί η μισή Ελλάδα απ’ τις πυρκαγιές.
Στην κατεύθυνση της εκτόνωσης του κόσμου επιστρατεύτηκαν τα ΜΜΕ και με την βοήθεια μερικών μπλόγκερς οργάνωσαν ένα περίπατο –«βουβή διαμαρτυρία» τον ονόμασαν- προβάλλοντας «οικολογικές ευαισθησίες» αφήνοντας εντελώς στο απυρόβλητο τα συμφέροντα της κυρίαρχης πολιτικής και της συνέπειες τους.
Και κάτι τελευταίο, Ασχετα τι επιδιώξεις έχει ο κυβερνητικός θίασος για την «φίμωση» των blog,κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο, -λόγω της φύσης του μέσου- να το πετύχουν νομοθετικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί. Σ’ αυτό το θέμα θα επανέλθουμε.
Δημοσίευση σχολίου