Home » » Γκίλαντ Ατζμον

Γκίλαντ Ατζμον

Από giorgis , Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008 | 5:28 π.μ.


Ο Γκίλαντ Ατζμον είναι ένας ισραηλινός μουσικός της τζαζ, από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί αρνούμενος το Σιωνισμό και υπερασπιζόμενος τον Παλαιστινιακό Αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Δηλώνοντας «εβραιόφωνος παλαιστίνιος» και δημιουργός που αφιερώνει το έργο του στη διερεύνηση της πολιτικής πραγματικότητας.

Ο Γκίλαντ Ατζμον είναι ταυτόχρονα ένας γνήσιος τζάζμαν του σήμερα: Στα άλμπουμ του Exile (Εξορία) και Musik, Re-arranging the 20th century (ΜουσιΚή, Ξανα-ενορχηστρώνοντας τον 20ό αιώνα), που έχει κυκλοφορήσει με το σχήμα Orient House Ensemble αλλά και με τις συνεργασίες σπουδαίων μουσικών, ο Ατζμον ελίσσεται διαρκώς ανάμεσα στις ανατολικές και δυτικές μουσικές φόρμες, αποδομεί εθνικιστικής χρήσης εβραϊκές μελωδίες, ενσωματώνει παλαιστινιακές και άλλες μουσικές παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο, επανερμηνεύει κλασικές μελωδίες και δημιουργεί ένα εκρηκτικό μουσικό υβρίδιο που προσπερνά επιδεικτικά τις μόδες που ακούν στις ταμπέλες ethnic, world, fusion, κλπ.

Ο Ατζμον, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική. Είναι αυτό που θα λέγαμε διανοούμενος, με όλη τη σημασία της λέξης. Συγγραφέας βιβλίων, αρθρογράφος, ενεργός πολιτικά, αφιερωμένος στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και στον αγώνα των λαών της Ανατολής για την απελευθέρωσή τους, μετατρέπει κάθε εμφάνισή του σε ένα πολιτιστικό-πολιτικό γεγονός.

Παραθέτουμε αποσπάσματα δηλώσεων του

"Σιωνισμός είναι η πεποίθηση πως ο εβραϊκός λαός έχει δικαίωμα να έχει τη δική του γη. Τί σημαίνει αυτό; Πρόκειται για μια ακραία εθνικιστική πεποίθηση. Ομως, οι Εβραίοι δεν είναι έθνος! Τί σημαίνει να είσαι Ελληνας; Σημαίνει ότι γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Ελλάδα. Το αντίστοιχο αν είσαι Αμερικανός. Οι Εβραίοι, όμως ζουν σε ολόκληρο τον κόσμο! Πρόκειται λοιπόν για έναν μη εθνικό εθνικισμό, ένα παράξενο φαινόμενο, πίσω από το οποίο κρύβεται μια αντίληψη ρατσιστική. Οι Εβραίοι πρέπει να κατοικούν στη «Χώρα των Εβραίων»: εθνικισμός. Οι Εβραίοι ζουν παντού: αποικιοκρατία! Οι Εβραίοι προσπαθούν να αποικήσουν τη χώρα των Παλαιστίνιων. Μπορώ να συμβιώσω με τον εθνικισμό, τον ελληνικό, το γερμανικό, οποιονδήποτε, ο πατριωτισμός είναι ίσως μια εύλογη ανθρώπινη τάση.

Ο ρατσισμός, όμως, είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ο σιωνισμός είναι και εθνικιστικός, και ρατσιστικός, και αποικιοκρατικός και θρησκευτικά φονταμενταλιστικός. Οι λεγόμενοι αριστεροί σιωνιστές λένε: δεν πιστεύουμε στο Θεό. Ωραία. Λένε, ωστόσο, πως θέλουν το δικό τους εθνικό κράτος. Ας πούμε ότι το δεχόμαστε. Πού; Στην Παλαιστίνη! Μα γιατί στην Παλαιστίνη; Επειδή είναι γραμμένο στη Βιβλο! Αφού δεν είστε θρησκευόμενοι! Ναι, αλλά η Βίβλος είναι το βιβλίο μας. Νομίζω, λοιπόν ότι οι σιωνιστές, είναι κάτι πέρα από θρησκευόμενοι, είναι Ευαγγελιστές γιατί δεν επιτρέπουν άλλες ερμηνείες της Βίβλου. Ενώ οι θρησκευόμενοι θεωρούν τη Βίβλο ένα πνευματικό βιβλίο, οι σιωνιστές τη θεωρούν νομικό έγγραφο! Οι διαφορές μεταξύ αριστερών και δεξιών σιωνιστών είναι στην πραγματικότητα αμελητέες.

Προσωπικά, υποστηρίζω όλες τις μορφές της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Ο σιωνισμός στοχεύει στη δημογραφική καταστροφή και είναι ζήτημα χρόνου το να απομείνουν στην περιοχή μόνο Εβραίοι. Οι Ισραηλινοί υπογράφουν συμφωνία όχι γιατί θέλουν ειρήνη, αλλά για να τους δοθούν άλλα είκοσι χρόνια περιθώριο στο δημογραφικό παζάρι. Το ζήτημα, όμως, είναι τί συμβαίνει όταν άνθρωποι ζουν υπό το καθεστώς της χείριστης μορφής καταπίεσης.

Οντας πρώην Ισραηλινός, είδα τί κάνουν σ’ αυτούς τους ανθρώπους ώστε να φτάνουν στο σημείο να οργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Αυτό θα έπρεπε να αναρωτηθούν οι Ισραηλινοί κι αυτό είναι που ποτέ δε θα αναρωτηθούν".
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger