Home » » Εικόνες από ένα εφιαλτικό μέλλον

Εικόνες από ένα εφιαλτικό μέλλον

Από giorgis , Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009 | 5:54 μ.μ.

Το Αmazon έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για την απόφασή του να σβήσει μερικά ψηφιακά βιβλία από αυτά που παρέχει στους πελάτες του. Την περασμένη εβδομάδα, όταν οι χρήστες αυτής της υπηρεσίας κοίταξαν τις οθόνες τους ανακάλυψαν ξαφνικά πως αυτός ο διαδικτυακός εκδοτικός οίκος είχε σβήσει με τηλεχειρισμό τα βιβλία του Όργουελ «1984» και «Φάρμα των ζώων». Με τη δικαιολογία πως δεν είχαν καταβληθεί τα πνευματικά δικαιώματα. Όμως, οι αντιδράσεις των πελατών που είχαν αγοράσει τα βιβλία ήταν τόσο έντονες, που η εταιρεία υποσχέθηκε πως δεν θα ξανασβήσει ποτέ βιβλία. ..
Σε όλον τον κόσμο, βιβλία και έργα τέχνης απαγορεύονταν πάντα για διαφόρους λόγους. Όμως, η διαφορά ανάμεσα στις απαγορεύσεις του σήμερα και του χθες είναι πως εκείνες δεν ήταν απόλυτα εκτελεστές. Οι εκδότες μπορούσαν απλώς να αποσύρουν ένα απαγορευμένο βιβλίο από την κυκλοφορία. Ή να αρνηθούν να το κάνουν. Και πάντως δεν το κατέβαζαν από το ράφι της βιβλιοθήκης του σπιτιού σου.

Το επεισόδιο με το Αmazon θέτει ένα φοβερό προηγούμενο, λέει ο δημοσιογράφος Μάντζου. Η εταιρεία έσβησε βιβλία που κυκλοφορούν και σε έντυπη μορφή. Όμως, στο μέλλον μας που προμηνύεται χωρίς χαρτί- όταν πια όλα τα βιβλία θα υπάρχουν μόνο σαν ηλεκτρονικά αρχεία σε κομπιούτερ- όποιος έχει τη δυνατότητα και την εξουσία θα μπορεί να σβήνει τις λέξεις διά παντός. Κι είναι αυτή μια εξουσία που δεν πρέπει να την αποκτήσει κανένας.

Ρούσσος Βρανάς – «ΝΕΑ»
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

24 Ιουλίου 2009 στις 11:45 π.μ.

Γίαυτό φίλοι κρατήστε τα βιβλία σας. Τι θα πει 'το κατεβασα στο i-pod', 'αγόρασα το e-book'. Χαρτί, μελάνι και η γνώση ότι ο Orwell επιβιώνει τουλάχιστον στο ράφι σου. Και από κει μπορεί να πάει όπου τον στείλεις.

tuz
24 Ιουλίου 2009 στις 12:46 μ.μ.

Η απόλυτη ειρωνεία !

Ας πρόσεχαν όσοι αγόρασαν DRM προϊόντα και υπηρεσίες .
Όπου DRM δες το σχετικό άρθρο της wikipedia .

http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management

Εξίσου "τρομακτική" είναι και η EULA της microsoft .

Χρησιμοποιείτε ελεύθερο λογισμικό και DRM-free προϊόντα .

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger