
Σε όλον τον κόσμο, βιβλία και έργα τέχνης απαγορεύονταν πάντα για διαφόρους λόγους. Όμως, η διαφορά ανάμεσα στις απαγορεύσεις του σήμερα και του χθες είναι πως εκείνες δεν ήταν απόλυτα εκτελεστές. Οι εκδότες μπορούσαν απλώς να αποσύρουν ένα απαγορευμένο βιβλίο από την κυκλοφορία. Ή να αρνηθούν να το κάνουν. Και πάντως δεν το κατέβαζαν από το ράφι της βιβλιοθήκης του σπιτιού σου.
Το επεισόδιο με το Αmazon θέτει ένα φοβερό προηγούμενο, λέει ο δημοσιογράφος Μάντζου. Η εταιρεία έσβησε βιβλία που κυκλοφορούν και σε έντυπη μορφή. Όμως, στο μέλλον μας που προμηνύεται χωρίς χαρτί- όταν πια όλα τα βιβλία θα υπάρχουν μόνο σαν ηλεκτρονικά αρχεία σε κομπιούτερ- όποιος έχει τη δυνατότητα και την εξουσία θα μπορεί να σβήνει τις λέξεις διά παντός. Κι είναι αυτή μια εξουσία που δεν πρέπει να την αποκτήσει κανένας.
Ρούσσος Βρανάς – «ΝΕΑ»
+ σχόλια + 2 σχόλια
Γίαυτό φίλοι κρατήστε τα βιβλία σας. Τι θα πει 'το κατεβασα στο i-pod', 'αγόρασα το e-book'. Χαρτί, μελάνι και η γνώση ότι ο Orwell επιβιώνει τουλάχιστον στο ράφι σου. Και από κει μπορεί να πάει όπου τον στείλεις.
Η απόλυτη ειρωνεία !
Ας πρόσεχαν όσοι αγόρασαν DRM προϊόντα και υπηρεσίες .
Όπου DRM δες το σχετικό άρθρο της wikipedia .
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management
Εξίσου "τρομακτική" είναι και η EULA της microsoft .
Χρησιμοποιείτε ελεύθερο λογισμικό και DRM-free προϊόντα .
Δημοσίευση σχολίου