Home » » 58 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη

58 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη

Από giorgis , Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 | 2:24 μ.μ.


Σήμερα συμπληρώνονται 58 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, στις 30 Μάρτη του 1952.

«Η κυβέρνηση του Πλαστήρα, το παλάτι, το στρατιωτικό και παραστρατιωτικό κατεστημένο, τα «κεντροαριστερά» και τα «κεντροδεξιά» όργανα της αμερικανοδουλείας, εκτέλεσαν τον Μπελογιάννη για έναν και μόνο λόγο: Επειδή ήταν κομμουνιστής», υπογράμιζε σε μια ανάρτηση μας η συντρόφισα Α.Π σε ένα κείμενο της που αναφερόταν στην μεθόδευση της δολοφονίας του Νίκου Μπελογιάννη.

Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Δ. Μπάτσης, Ν. Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης στάθηκαν όρθιοι στο Γουδή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των μονορχοφασιτών, αρνούμενοι να τους δέσουν τα μάτια. Πλήρωσαν με την ζωή τους το ταξικό μίσος του μετεμφυλιοπολεμικού αστικού καθεστώτος στην Ελλάδα.

(Δυο αποσπάσματα από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη, στην πρώτη δίκη, το Νοέμβρη του 1951)

«Την ευθύνη για το ότι η ελληνική γη είναι σπαρμένη με τάφους και ερείπια, τη φέρουν μόνο οι ξένοι ιμπεριαλιστές και οι Ελληνες υπηρέτες τους».

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα».

Είναι ευκαιρία να ξαναπαρακολουθήσουμε σε σκηνοθεσία του Νίκου Τζήμα την ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλο».
Πρωταγωνιστούν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Φοίβος Γκικόπουλος, ενώ το σενάριο είναι του Τάσου Λέρτα και της Πότης Παρασκευόπουλου.

Κατεβάστε την ταινία:

Μέρος 1

Μέρος 2

Μέρος 3

Μέρος 4

Μέρος 5

Μέρος 6

Μέρος 7



Aφιέρωμα της τηλεόρασης του 902 στην εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger