Home » , » Πιέσεις παντού για να μην πάνε τα καράβια στην πολύπαθη Γάζα

Πιέσεις παντού για να μην πάνε τα καράβια στην πολύπαθη Γάζα

Από giorgis , Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011 | 4:54 μ.μ.

Αγοράστηκε για να συμμετάσχει στη δεύτερη αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας- Παραμένουμε άνθρωποι (Freedom Flotilla-Stay Human) προς την αποκλεισμένη Γάζα, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε. Το σκάφος JULIANO που έφερε μέχρι πρότινος σημαία Σιέρα Λεόνε και πρότινος «απέκτησε» σημαία αμερικανική (!), παραμένει εγκλωβισμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Μετά τα προβλήματα που συνάντησε στα λιμάνια που πήγε, τώρα έληξε και η άσφάλειά του! Την ίδια στιγμή, μια επιστολή από... Ισραήλ, εξηγεί τι έχει διαδραματιστεί στο παρασκήνιο...

Δεν ήταν μόνο η πρωτοφανής απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που απαγόρευε σε όλα τα πλοία υπό όλες τις σημαίες να πλεύσουν προς τη Γάζα σβήνοντας μονοκοντυλιά κάθε ιστορία ελευθεροπλοΐας στην Ελλάδα.

Δεν ήταν ούτε τα προβλήματα που συνάντησε το σκάφος ακόμη και κατά την προσπάθεια ανεφοδιασμού του, πχ. στα Χανιά. Ήταν –και ελάχιστοι το πίστευαν όταν το επικαλεστήκαμε- ότι το Ισραήλ παρενέβη στη Σιέρα Λεόνε ώστε να... «πάρει τη σημαία της πίσω», αφήνοντας το σκάφος... ξεκρέμαστο στους συνεχείς ελέγχους του ελληνικού Λιμενικού.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου έχει μείνει ήδη καθηλωμένο 15 μέρες χωρίς σημαία. Προχθές, το Σάββατο 30 Ιουλίου, το JULIANO εντάχθηκε στο αμερικάνικο νηολόγιο. Κι εκεί που –επιτέλους- θα ήταν ελεύθερο να πλεύσει ελεύθερο ξανά στη θάλασσα, ακόμη ένα πρόβλημα δυσκολεύει την Πρωτοβουλία της Freedom Flotilla.
Σας μεταφέρω το μήνυμα του πανεπιστημιακού Τάκη Πολίτη, μέλους της Πρωτοβουλίας, που προσπαθεί να αποδεσμεύσει το πλοίο:
«Όποιος/α όμως νομίζει ότι επιτέλους τα διαδικαστικά εμπόδια τέλειωσαν και το πλοίο μπορεί να αποπλεύσει, απατάται, και μάλιστα οικτρά.
Την Πέμπτη 28/7 πληροφορηθήκαμε ότι έχει ακυρωθεί -μάλιστα από τις 4 Ιουλίου!!!- και η ασφάλεια του Juliano.  Η Αιγαίον Ασφαλιστική τελικά υπέκυψε στις πιέσεις. Χωρίς ασφάλεια, το πλοίο προφανώς δεν μπορεί να αποπλεύσει».

Κι επειδή πάλι θα μας πουν υπερβολικούς, σας παραθέτουμε την επιστολή των Ισραηλινών δικηγόρων που προειδοποιούν την ασφαλιστική ότι θα έχει κυρώσεις αν αφήσει το Juliano να ταξιδέψει. Η επιστολή, πέρα από την προπαγανδιστική της προσπάθεια και τα ψέματα που επικαλείται, είναι χαρακτηριστική ως προς το μένος που δείχνουν οι Ισραηλινοί για τη flotilla, αλλά και για τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν όπου μπορούσαν για να την ανακόψουν (από κυβερνήσεις σαν την ελληνική μέχρι... βαρκάρηδες καταδέχτηκαν να βάλουν στο απεχθές τους «κόλπο»).

Η επιστολή, οι κόκκινες σημειώσεις με τις απειλές και τις "προειδοποιήσεις" δικές μου.

Συνεχίζει ο Τάκης Πολίτης: «Δευτέρα 1/8 μας τελειώνει ο χρόνος –που παρέχεται σε όλα τα πλοία με σημαία τρίτης χώρας και Έλληνα καπετάνιο, όπως το Juliano- ελεύθερης μετακίνησης στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο διεθυντής του τελωνείου Ηρακλείου που είναι ο κατά το νόμο αρμόδιος για την τυχόν τακτοποίηση του θέματος, μας δηλώνει να αποτανθούμε στο Υπουργείο! Από την Τρίτη
2/8, εφόσον συνεχίσουμε να βισκόμαστε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε πρόστιμα»!

Τα σχόλια είναι περιττά για την υποτέλεια και το μπουλντόκ της Μεσογείου. Θα μείνω σε ένα μόνο θετικό: ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΑΣ ΝΑ ΧΟΥΝ!


Πηγή
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger