Home » , » Ευτυχώς που μας σώζουν

Ευτυχώς που μας σώζουν

Από ciaoant1 , Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 | 11:12 π.μ.

Από τις εκδηλώσεις της χούντας: Το καθεστώς υπόσχεται "γαλήνη" (επίσης υπόσχεται και "έργα", αλλά ούτε καν αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα, οπότε το σημερινό καθεστώς υπόσχεται απλά "γαλήνη"). Μην αμφισβητείς το ρήμαγμα σου, είναι 'για το καλό σου'

Λιτότητα 17 δισ ευρώ φέρνει το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, με νέους φόρους και περικοπές μισθών - Κατατέθηκε εν κρυπτώ την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή
Το νέο Πρόγραμμα, το οποίο o Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποκαλύπτει τα εισπρακτικά σχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο σε εκκρεμότητα βρίσκεται νέο πακέτο μέτρων ύψους 13,74 δις. ευρώ για την τριετία 2013 -2015, το οποίο μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο. Τα χρόνια που θα έρθουν από το 2012 και μετά θα είναι άκρως οδυνηρά για τους Έλληνες. Το 2013 τους περιμένει μία νέα δέσμη μέτρων ύψους 1,767 δισ. ευρώ η οποία θα αυξηθεί στα 4,954 δισ. ευρώ το 2014 για να φτάσει στα 7,023 δισ. το 2015! Την ίδια στιγμή, η υπερφορολόγηση του 2012 θα οδηγήσει σε πλεόνασμα 3,489 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, όμως σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο:

«Φωτιά» παίρνουν οι φόροι στο εισόδημα οι οποίοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,4 δισ. ευρώ έως το 2015. Από τα 20,6 δισ. ευρώ φέτος θα απογειωθούν στα 24 δισ. ευρώ το 2015.

Οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μειώνονται κατά 3,7 δισ. ευρώ. Το κονδύλι της κοινωνικής ασφάλισης καταλήγει στα 13,73 δισ. ευρώ το 2015 από 17,48 δισ. ευρώ φέτος.

«Τσεκούρι» πέφτει και στις λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες περιορίζονται στα 13,7 δισ. ευρώ το 2015 από 17,48 δισ. ευρώ το 2011.

Οι δαπάνες για τους τόκους προβλέπεται να μειωθούν στα 13,2 δισ. ευρώ από 16,38 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα πληρώσει φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός. Τούτο όμως προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων ( PSI+) που θα «κουρέψει» κατά 50% το χρέος των 206 δισ. ευρώ που διατηρούν σ το χαρτοφυλάκιο τους τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ανταλλαγή ομολόγων προκαλεί μείωση του χρέους στα 309,3 δις. το 2012, 314,9 δις. το 2013, 306,7 δις. το 2014 και 285,8 δις. το 2015 ή 125,6% του ΑΕΠ. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η μείωση του κρατικούς χρέους από το 2015 και μέχρι το 2020 θα μόλις κατά είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 με την εφαρμογή του PSI.

H κυβέρνηση αδυνατεί να χειριστεί τα ελλείμματα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που παραμένουν σχεδόν σταθερά από το 2012 και μετά. Συγκεκριμένα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 572 εκατ. το 2012, 453 εκατ. το 2013, 396 εκατ. το 2014 και 388 εκατ. το 2015. 

Φορολογία φυσικών προσώπων: +29%, επιχειρήσεων: -22%!
Πολλές δεκαετίες πίσω γυρίζει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου.

Μάρτυρας η προβλεπόμενη αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το 2012 κατά 29% σε σχέση με το 2011 (από 8,3 δισ. ευρώ σε 10,7 δισ.) την ίδια στιγμή που τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι εταιρείες, μειώνουν την συμμετοχή τους στα δημόσια έσοδα κατά 22% (από 2,8 δισ. ευρώ σε 2,2 δισ.). Να σημειωθεί πως οι εταιρείες μείωσαν την συμμετοχή τους στα φορολογικά έσοδα και το 2011 σε σχέση με το 2010, κατά 13%.

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι τα μόνα κονδύλια που δεν συρρικνώνονται στον προϋπολογισμό του 2012 είναι αυτά που σχετίζονται με την καταστολή. Για παράδειγμα το 2012 οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ αυξάνονται κατά 16,8% (100 εκ. ευρώ), για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 67% (1 δισ.) και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (λέμε τώρα…) κατά 4,4% (2,2 δισ. ευρώ).

Παρότι όμως τα δημόσια έσοδα όλο και περισσότερο προέρχονται από την μεριά των δυνάμεων της εργασίας, όλο και λιγότερο κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών. Προς επίρρωση, η μείωση κατά 672 εκ. ευρώ ή 3,3% των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις (19,4 δισ. ευρώ από 20,1 δισ.) όταν μάλιστα και το 2011 είχε μειωθεί το αντίστοιχο κονδύλι σε σχέση με το 2010 κατά 1,1%. Η κάθετη μείωση των δαπανών για μισθούς οφείλεται στην απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και την μαζική αξιοποίηση ευέλικτων μορφών εργασίας στο δημόσιο. Προς επίρρωση επίσης και η σημαντική μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία που το 2012 θα φθάσουν τα 15,08 δισ. μειωμένες κατά 9% σε σχέση με φέτος, μειωμένες ακόμη και σε σχέση με το 2010.

Παρότι τα παραπάνω μεγέθη και η εξέλιξή τους στον χρόνο είναι πέρα για πέρα αντιπροσωπευτικά της πορείας των πραγμάτων, η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδύνατη, λόγω της εκρηκτικής και ανεξέλεγκτης δυναμικής που έχει προσλάβει η οικονομική κρίση. Ακόμη όμως και να ανατραπεί ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να τεθεί υπό συζήτηση η χρόνια και κλιμακούμενη προσπάθεια της αστικής τάξης να αλλάξει την ταξική ισορροπία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ένα μαχητικό εργατικό κίνημα το οποίο άμεσα πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του το αίτημα να μην ψηφισθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και να ανατραπεί εκ βάθρων η αντεργατική επίθεση.

Τα ελληνικά μετρητά «πλημμυρίζουν το Λονδίνο»
Για εκατοντάδες εύπορους Έλληνες που αγοράζουν μανιωδώς διαμερίσματα στο Λονδίνο μέσης αξίας 3,25 εκατομμυρίων ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μιλάει ο P. Ijzendoorn σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει στις οικονομικές της στήλες η σημερινή De Morgen υπό τον τίτλο «Τα ελληνικά μετρητά πλημμυρίζουν το Λονδίνο» και υπέρτιτλο «Ζάμπλουτοι Πελοποννήσιοι επενδύουν μαζικά σε πανάκριβα ακίνητα στην βρετανική πρωτεύουσα».

Κοινή είναι η εκτίμηση – αναφέρει ο αρθρογράφος – ότι ο λόγος που οι Έλληνες επενδύουν σε ακίνητα δεν είναι μόνο η διασφάλιση των καταθέσεών τους αλλά και η ανησυχία ότι στο εγγύς μέλλον οι ελληνικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θα λειτουργήσουν περισσότερο αποτελεσματικά. 

Επενδυτές είμαστε ρε παιδιά, απλά δεν έχουμε έρθει καν για παραγωγικές επενδύσεις. Προς το παρόν, και μέχρι να ρημαχτούν οι εργάτες, εμείς απλά ερχόμαστε για να αρπάξουμε φτηνά ότι "ασημικά του κράτους" έχουν απομείνει και τίποτα άλλο...

«Κοράκια» πάνω από ελληνικές επιχειρήσεις
∆ιερευνητικές επαφές για την πώληση πακέτων µη εξυπηρετούµενων δανείων σε διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διαχείρισης ληξιπρόθεσµων χρεών έχουν πραγµατοποιήσει το τελευταίο διάστηµα ελληνικές τράπεζες. Η άνευ προηγουµένου κρίση που πλήττει την ελληνική οικονοµία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων funds, τα οποία βρίσκονται στο κατώφλι επιχειρήσεων µε προοπτικές ανασύνταξης που βρίσκονται στο «χείλος του γκρεµού» λόγω του υπερδανεισµού τους, αλλά και επισφαλών χορηγήσεων από τη λιανική τραπεζική που µπορεί να αποφέρουν κέρδη.

Το ενδιαφέρον κερδοσκοπικών κεφαλαίων που επενδύουν σε υπερχρεωµένες επιχειρήσεις έχει προκαλέσει η ελληνική περίπτωση, προµηνύοντας µια άνευ προηγουµένου αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη χώρα µας το επόµενο διάστηµα.

Πρώτα θα περάσουμε τα μέτρα ισοπέδωσης σας, και μετά βλέπουμε για εκλογές, καθώς είναι φανερό ότι για κάποιον "ακατανόητο" λόγο δε θα μας πολυψηφίσετε

Κάλπες τον Μάρτη και βλέπουμε
Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνονται όλο και πιο πολύ οι εκτιμήσεις ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, όπως είχαν συμφωνήσει αρχικώς τα κόμματα που συγκυβερνούν, αλλά θα μετατεθούν τουλάχιστον για τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνάγεται και από την ενημέρωση που έκανε χθες στο υπουργικό συμβούλιο τόσο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και για το «κούρεμα» του χρέους. 

Πορτογαλία: Η τρόικα ζητά την κατάργηση αργιών!
Σε 24ωρη απεργία «κατεβαίνουν» σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Η απεργία αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Πέραν των φορολογικών αυξήσεων για το 2012 και τη μείωση των δαπανών πρόνοιας, η τρόικα ζητεί από την Πορτογαλία να αυξηθούν οι ώρες εργασίες στη χώρα. Εκτός από το στόχο να δοθεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζομένους να εργάζονται για μισή ώρα παραπάνω την ημέρα χωρίς καταβολή υπερωριών, η κυβέρνηση συζητά με τα συνδικάτα και την εκκλησία την κατάργηση τεσσάρων από τις 14 δημόσιες αργίες. 

S&P: Αναβάθμιση της Ισλανδίας «κόντρα στο ρεύμα»
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς η ισλανδική οικονομία επιστρέφει σε πορεία ανάπτυξης, αναδυόμενη από την τραπεζική κατάρρευση και την μεγάλη οικονομική κρίση του 2008.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
25 Νοεμβρίου 2011 στις 11:50 π.μ.

Ο Καρατζαφέρης, O Ανδρουλάκης και η KOK-AIN: Για φανταστείτε να υπήρχε η ακραία άκρα Δεξιά, η φασιστική, η τρομοκρατική, η κουκουλοφόρος Αριστερά, η Αριστερά, η KOYMOYNIΣTIKH Αριστερά, Eγώ, Eσύ, ... στο δημοκρατικό τόξο με προγράμματα, θέσεις κτλ. Είναι μια πρόοδος !!!! ΠOΣO EXEI O TONOΣ KOK-AIN ;;; NA Πάρω θέλω !!!!
...---..-.-.-....--.----.-...----.-.-....-....-
Ανδρέας Γ. Παπανδρέ­ου: "Στις χώρες που βρίσκονται στο περιθώριο του παγκόσμιου καπιταλισμού, η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη ..... ‘φωνή του κυρίου της’". !!!!!! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !!!

Απόσπασμα απο άρθρο του Α.Π. με τον τίτλο "ο Ευρωκομουνισμός δεν είναι ο δρόμος για τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη" που αναρτήθηκε στην "Εξόρμηση" τον Μάρτη του 1977 (αρ. φ. 123).
O ΛΑΛΑKHΣ (Ανδρουλάκης): ".... εξημέρωσε δυνάμεις και της ακροδεξιάς.
Τις έβαλε στο σύστημα, τις έκανε .... χρήσιμες." AYTOΣ EINAI .... KOK-AIN !!

ΑΛΛΑ: "... η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη ..... ‘φωνή του κυρίου της’". H ... ‘φωνή του κυρίου": TORA FATE SKATA OLOI SAS !!!!

Ανώνυμος
25 Νοεμβρίου 2011 στις 8:18 μ.μ.

Καμία συνεργασία με την κατοχική κυβέρνηση. Ανατροπή του πολιτικού συστήματος τώρα. Πατριωτική κυβέρνηση, τιμωρία των ενόχων, άρνηση πληρωμής του επαχθούς χρέους και επιστροφή στη δραχμή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger