Home » , » Τριετής αμνήστευση τώρα

Τριετής αμνήστευση τώρα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 | 2:14 π.μ.

Η προχθεσινή έκρηξη οργής των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού ανέδειξε την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στα ελληνικά κολαστήρια, ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες άγριας λιτότητας και καταστολής.

Οι αγώνες για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, πυροδοτούνται από το απάνθρωπο σύστημα εγκλεισμού και όχι από διάφορες ταινίες όπως θα ήθελε να μας πείσει ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι ελεγχόμενοι μαρκουτσοφόροι και κονδυλοφόροι των ΜΜΕ.

Παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε «ευαίσθητων» ή μη υπουργών, ο υπερπληθυσμός στις φυλακές αποτυπώνεται με ανθρώπους που κοιμούνται στα πατώματα κι έξω από τουαλέτες αφού τα κελιά κατασκευάστηκαν για πολύ λιγότερους «ένοικους».

Την ίδια ώρα, η μονόφθαλμη δικαιοσύνη μοιράζει χρόνια με το παραμικρό, ενώ κόβονται πολλές φορές αναιτιολόγητα, άδειες και αναστολές με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βρίσκονται εντός των τειχών.

Οι κρατούμενοι στις περισσότερες φυλακές, έχουν προχωρήσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες, σε πολύμορφες κινητοποιήσεις απέχοντας  από τα μεροκάματα και σε άλλες φυλακές αρνούνται την παροχή συσσιτίου.

Τα αιτήματα που προβάλλουν και φυσικά αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ και τον προερχόμενο από τη   υπουργό Δικαιοσύνης  Ρουπακιώτη περιλαμβάνουν εκτός από αποσυμφόρηση των φυλακών, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,  τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης από την κοινωνική υπηρεσία, καθώς και τη διασφάλιση στοιχειωδών όρων  αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως επαρκές συσσίτιο, θέρμανση και ζεστό νερό.  Επισημαίνεται ότι εδώ και μήνες στα πλαίσια των περικοπών έχει μειωθεί στο ελάχιστο το φαγητό με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τρόφιμα να λιμοκτονούν. Ζητούν ακόμη κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για τα είδη που αγοράζουν τα οποία ας σημειωθεί πληρώνουν στο πολλαπλάσιο της τιμής που πωλούνται στην πραγματικότητα.

Απαιτούν επίσης,  το όριο για την υφ΄ όρον απόλυση για τις ποινές κάθειρξης στα 3/7 από τα 3/5 που είναι τώρα, να αντιμετωπίζεται ως ποινή φυλάκισης αυτή που επιβάλλεται μέχρι 10 έτη ανεβάζοντας το όριο των 5 ετών, κατάργηση του  άρθρου 108 ΠΚ και  συγχώνευση της νέας ποινής με την προηγούμενη αναστολή.

 Στα αιτήματα που προβάλλουν οι κρατούμενοι περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η κατάργηση των τρομονόμων, η μετατροπή  των ισοβίων σε  12 και 4 χρόνια ( μεροκάματα ) από 16 και 4 ( μεροκάματα ) που είναι σήμερα και η μείωση του ανώτατου όριου έκτισης ποινής στα 20 έτη με επέκταση του μέτρου και για τις ποινές ναρκωτικών, καθώς και σειρά μέτρων για την τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος αντιμετώπισης των τοξικοεξαρτημένων.

Προσυπογράφουμε τα αιτήματα που προβάλλουν οι κρατούμενοι και απαιτούμε παράλληλα την άμεση καθιέρωση της τριετούς αμνήστευσης ως ριζικού μέτρου προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός στα κολαστήρια των φυλακών

                              Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger