Home » , » Δυο βίντεο από την χθεσινή εκπομπή του Λαζόπουλου και μια τοποθέτηση σ' αυτόν τον καλλιτέχνη

Δυο βίντεο από την χθεσινή εκπομπή του Λαζόπουλου και μια τοποθέτηση σ' αυτόν τον καλλιτέχνη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 | 3:22 π.μ.

Ο Λαζόπουλος χωρίς αμφιβολία είναι ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης. Από την χθεσινή του εκπομπή, λοιπόν, παραθέτουμε δυο βίντεο. Τον εύστοχο σχολιασμό που έκανε για την παρέλαση της 28 Οκτωβρίου και αυτό που ασχολείται με τον ακροδεξιό γελωτοποιό Κ. Πρέκα.

Να συμπληρώσουμε, γιατί πιθανόν δεν το γνωρίζεται ότι ο Κ. Πρέκας πήρε μετάλλιο για να «τιμηθεί για την υπεράσπιση των εθνικών ιδεών» από τον « Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μαχητών και Φίλων της «Χ». Πρόκειται για έναν σύλλογο που αποτελείται από τους Χίτες και τους επιγόνους τους. (Οι Χίτες ήταν γερμανοντυμένα καθάρματα που εξοπλίστηκαν και συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές πολεμώντας το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ).

Για να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις να επαναλάβουμε κάποια πράγματα γ' αυτόν τον καλλιτέχνη. Όπως έλεγε ο Λένιν, «οι καπιταλιστές είναι ικανοί να σου πουλήσουν και το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσεις» αρκεί να κερδίζουν. Και ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης πουλάει γι’ αυτό έχει και την δυνατότητα να εκφράζετε αρκετές φορές με τρόπο «αντισυμβατικό» που δεν συναντάει κανείς συχνά στα αστικά ΜΜΕ. Ακόμα και αν δεν τον λογοκρίνουν ο ίδιος έχει την εξυπνάδα να αυτολογοκρίνεται και να γνωρίζει τα «επιτρεπτά» πλαίσια στα οποία θα κινηθεί η εκπομπή του.

Με δυο λόγια, οι εργοδότες του και φυσικά το αστικό κράτος δεν έχει κανένα πρόβλημα να ακούγονται και δημόσια αυτά που ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά. Δεν δημιουργεί σε κανέναν πρόβλημα δηλαδή ο Λαζόπουλος με το να αφήνει υπονοούμενα για «λαδιάρηδες» εθνοπατέρες, δεν προκαλεί κανέναν με το να καυτηριάζει την συμπεριφορά μπάτσων και κατασταλτικών μηχανισμών. Ολες οι γενικότερες πολιτικές τοποθετήσεις του –το ψυχαγωγικό μέρος της εκπομπής του είναι μια άλλη ιστορία που πέρα από κάποιες επιτυχημένες ατάκες του δεν θα λέγαμε ότι μας ενθουσιάζει, αλλά αυτό είναι κάτι το υποκειμενικό- δεν ξεφεύγουν ούτε κατά κεραία απ’ αυτά που θα έλεγε ένας «προοδευτικός» αστός πολιτικός αναλυτής. 

Σε όλες του τις τοποθετήσεις, ο Λάκης Λαζόπουλος, επικαλείται την θεσμολαγνεία σαν διέξοδο για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός από την καπιταλιστική επέλαση. Σύμφωνα λοιπόν με τον Λάκη δεν ευθύνεται ο καπιταλισμός, η πλουτοκρατία για όσα αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός, αλλά μόνο κάποιες μαριονέτες που συχνάζουν στο κοινοβούλιο. Τις αλλάζουμε με «νέους ανθρώπους στην πολιτική» και εξαλείφονται όλα τα προβλήματά μας. Διαλέξτε καλούς εθνονταβατζήδες δηλαδή, καθώς ψηφίζετε κάθε τέσσερα χρόνια.

Δεν θα συναντήσει δηλαδή κανείς τον Λαζόπουλο να αναφέρει ούτε μια φορά τις λέξεις: καπιταλισμός, εργατικό κίνημα, λαϊκοί αγώνες ….

Πολύ δύσκολα το σύστημα θα έβρισκε καλύτερο αμορτισέρ για να εκτονώνει την λαϊκή δυσαρέσκεια –έστω σε κάποιο βαθμό- απ’ τον "εθνικό μας διασκεδαστή".

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 9 σχόλια

Ανώνυμος
31 Οκτωβρίου 2012 στις 12:14 μ.μ.

Παραβλέποντας το αισθητικό/καλλιτεχνικό κομμάτι (που εν πολλοίς συμφωνώ με την τοποθέτησή σας), καθώς και την αστική προέλευση των σχολίων του Λαζόπουλου, θεωρώ πως υπερεκτιμάτε την αξία/χρησιμότητα της σάτιρας. Αιχμηρή ή καυστική, ανατρεπτική ή αποδομητική, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει το ρόλο του πολιτικού λόγου.
Ακόμα και η Ελληνοφρένεια, η οποία αποτελεί μια "σατιρική"(?) εκπομπή, όσο στρατευμένη και ξεκάθαρη κι αν είναι, όσο και να χρησιμοποιεί την ορολογία που αναφέρετε, δεν μπορεί (και δεν είναι ο ρόλος της) να "κατεβάσει" κόσμο στο πεζοδρόμιο, πόσο μάλλον να διαμορφώσει ταξικές συνειδήσεις. Αντίθετα έχει απήχηση σε αυτούς που "θέλουν" να την ακούσουν.
Ο Λαζόπουλος πράγματι δεν χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη ορολογία. Και πράγματι ο σχολιασμός του εντάσσεται στο πλαίσιο των θεσμών του αστικού συστήματος. Πολλές όμως τοποθετήσεις του καταδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, αναδεικνύουν τους λαϊκούς αγώνες, δίνουν βήμα στο εργατικό κίνημα.
Ο Λαζόπουλος δεν είναι κομμουνιστής. Ούτε χρησιμοποιεί κομμουνιστικό λόγο. Μην ξεχνάτε όμως και σε ποιους απευθύνεται…

Ανώνυμος
31 Οκτωβρίου 2012 στις 12:59 μ.μ.

Τα περί Λαζόπουλου υπερβολικά.Ρωτήστε τους ακροδεξιούς και τους δεξιούς γενικά, ή και τους πασόκους, να σας πουν για την άποψή τους για Λαζόπουλο.Τον σιχαίνονται. Τωρα είναι η ώρα για πλατιά αντιμνημονιακά-αντιωαζιστικά μέτωπα. Κι όχι να ψειρίζουμε τη μαιμού. Σε αστική κανάλα βγαίνει, τι περιμένατε.Τη Ρόζα Λούξεμπουργκ; Το ερώτημα είναι: καλύτερα που υπάρχει η εκπομπή αυτή ή να μην υπήρχε καθόλου;

Ανώνυμος
31 Οκτωβρίου 2012 στις 4:03 μ.μ.

Ο ρόλος του ακριβώς αυτός που λες είναι. Σε θύματα απευθύνεται και όχι σε αποφασισμένους, με συνείδηση και αγωνιστές ανθρώπους και τους λέει όσα θέλουν ν' ακούσουν για να βγάλουν τ' απωθημένα τους, με τα αφεντικά φυσικά δεν τα βάζει ποτέ. Όπου αφεντικά όρα η κυρα Γιάννα Αγγελοπούκου στην οποία ανήκει εξ ολοκλήρου Ο Λαζόπουλος (όπως και ο Τσίπρας στον οποίο έκανε και κάνει αβάντα), ο Μπόμπολας, ο Κοπελούζος, ο Μυτιληναίος, ο Κόκκαλης κλπ. Σατιρίζει τον Γιωργάκη, τον Καραμανλή και κάτι ξοφλημένα παρτάλια.

Ανώνυμος
31 Οκτωβρίου 2012 στις 4:04 μ.μ.

Ήμαρτον ρε φίλε, σε λίγο θα μας πεις ότι ο Λαζόπουλος είναι υπεύθυνος και για την οικονομική κρίση. Τέτοιος φανατισμό και σκοταδισμό ούτε πο Ριζοσπάστης.

Ανώνυμος
31 Οκτωβρίου 2012 στις 7:11 μ.μ.

Το άρθρο κάνει ένα μεγάλο λάθος.Η σάτυρα δεν υποκαθιστά την πολιτική και δεν μπορεί ούτε πρέπει να παίζει τον ρόλο της.Παραπονείται ο συντάκτης γιατί δεν αναφέρει τον όρο καπιταλισμός κλπ.Δηλαδή αν τον έλεγε με τ'ονομά του θα τον ανέτρεπε;Και άλλοι έχουν συνεχώς την λέξη καπιταλισμός στο στόμα αλλά κάνουν ότι μπορούν να τον βοηθήσουν στα δύσκολα.Προσωπικά δεν είναι του γούστου μου ο Λαζόπουλος,αλλα να βρίσκουμε,όπως ο 4:03,αφορμή μέσω του Λαζόπουλου να χτυπήσουμε τον Τσίπρα,καταντάει γελοιότητα.Μάλλον ο φανατισμός και ο σκοταδισμός τους δεν γνωρίζει όρια.Κάποτε είχαν αφορίσει το ρεμπέτικο σαν λούμπεν,τώρα τα έβαλαν σαν κόμμα,με την σάτυρα ,αφου δεν εξυπηρετεί τα μικροκομματικά τους συμφέροντα.Έλεος!

Ανώνυμος
31 Οκτωβρίου 2012 στις 9:12 μ.μ.

Ελα μωρέ τωρα ο εκκεντρικός Λαζοπουλος το παιζει επαναστάτης μπολσεβίκος εν έτι 2012
απο εναν σύγχρονο άνθρωπο περιμένεις μια ανανεωτική αποψη μια αριστερά του
σήμερα, ρεαλιστική και Ευρωπαϊκή που να στέκεται απέναντι απο την τρόικα εσωτερικού και
να διεκδικεί ...την εξουσία..

απο καουτσκι

Ανώνυμος
1 Νοεμβρίου 2012 στις 12:43 μ.μ.

Πες μου ένα ανέκδοτο, αστείο,κλπ που να έχει μέσα τη λέξη "καπιταλισμός".

Υπάρχει;

3 Νοεμβρίου 2012 στις 12:21 μ.μ.

Ουτε μια φορα κυριε Λαζοπουλε δε χρησιμοποιησατε τη λεξη καπιταλισμος κινημα εργατικοι αγωνες μ λεννινισμου και προλεταριακου διεθνισμου και του πλεριου αληθινου προτσες .....ντροπη σας ειστε κακος παναστατης απο δευτερα με το κηδεμονα σας κι αν συνεχιστε ετσι σας βλεπω με τη ρετσινια του ναθεωρητη....τι πινεις ρε μεγαλλλλλλεεεεεεεε ;

3 Νοεμβρίου 2012 στις 4:35 μ.μ.

Μας εχετε πρηξει με.. τις ηλιθιες αναλυσεις σας Μέ τον βλακωδη δηθεν αριστερισμο σας ( παιδικη αρρωστια του κομουνισμου..στα παλιαμας τα παπουτσια) Με την ανικανοτητα και την αλλοιθωρη δηθεν διεισδυτικη ματτττια σας , με την αναποτελεσματικοτητα σας,,,με την μπουρζουαδικη νοοτροπίασας μας εχετε φλομωσει στην παραμυθα και στοπεριμενε στις ηθικολογιες του χειριστου καλβινικου ειδους ..και μας το παιζετε κι απο πανω και Καρδιναλιοι κουνωντας με νουθεσια το δαχτυλο οπως ο μεγας δαλάϊ Λαμα ο μεγας τσιπρος ντε ( στις 3 κουβεντες που λεει οι 4 ειναι ανοησίες του κερατά ) ταδες ηλιθιε λαε στάλεγα εγω ,,,ειστε χωμεννοι στις κλιματισμενες γραφειαρες σας τα παιρνετε απ τον κρατικο κορβανα για να μας πουλατε φουμαρα και ηλιθιες αναλυσεις επιπεδου νηπιαγωγείου ,,,και πρεπει να σάς χρωστάμε και την χαρη ,,,μεγαλοι μας εφεντες ,,,,ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑς

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger