Home » , » Στο όνομα των ιδιωτικοποιήσεων

Στο όνομα των ιδιωτικοποιήσεων

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 | 12:31 μ.μ.

Γράφει ο Sergei Kirichuk, συντονιστής της οργάνωσης Borotba (αριστερή οργάνωση ''Αγώνας'')
Απόδοση : Θ.Κ.

''Ουκρανία σ'αγαπώ!''

Αυτό αναγραφόταν από τους νεοσύλλεκτους στις οβίδες του πυροβολικού που εκτοξεύτηκαν σε πόλη της περιοχής Donbass. Νέοι, υγιείς άνδρες, με πατριωτικό αίσθημα, από χωριά και από τις φτωχότερες οικογένειες των πόλεων πολεμούν για την Ουκρανία, για το δικό τους μέλλον...ή αυτό τουλάχιστον τους είπαν! Πιστεύουν ακράδαντα πως οι περιοχές στις οποίες ρίχνουν τις οβίδες είναι γεμάτες από τρομοκράτες και ''αυτονομιστές'', αλλά σίγουρα όχι από Ουκρανούς πολίτες όπως είναι και οι ίδιοι.

Ωστόσο, τον ένθερμο αυτό πατριωτισμό των νεοσύλλεκτων δεν φαίνεται να τον συμμερίζονται οι μητερές που τους περιμένουν να γυρίσουν πίσω, στο σπίτι. Δελτία ειδήσεων στην Ουκρανική τηλεόραση ανέφεραν πως περίπου 112 μητέρες νεοσύλλεκτων φαντάρων διαδήλωσαν κοντά στο
κτήριο της Προεδρικής διοίκησης στο Κίεβο. Βέβαια, η αναφορά σε αυτό το γεγονός δεν θα μπορούσε παρά να διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα, αφού μια εκτενέστερη παρουσίαση του θέματος θα ήταν επικίνδυνη. Αλλά και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, ακούγεται μια γυναίκα που αναρωτήθηκε κάτι το οποίο αντανακλά την ουσία της υπάρχουσας κατάστασης, δηλαδή της υποδούλωσης των νεοσύλλεκτων από τους πλούσιους ολιγάρχες: '' Τα ορυχεία, τα εργοστάσια και τα ποτάμια, όλα ιδιωτικοποιήθηκαν! Και τώρα; Πρέπει να κόψουμε τον λαιμό μας! Αλλά, για ποιο ακριβώς πράγμα; Αφού καταλήστεψαν δισεκατομμύρια, ας τα επενδύσουν και ας στρατολογήσουν δικούς τους ανθρώπους για να πολεμήσουν!''

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, που μόλις χθες ψήφισαν σίγουρα υπέρ των δεξιών-εθνικιστικών κομμάτων και των υποψηφίων του προέδρου, αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ την ταξική φύση του εμφυλίου πολέμου. '' Ή ακόμα καλύτερα, οι πλούσιοι να στείλουν τα δικά τους παιδιά στον πόλεμο!'' καταλήγει η μητέρα του νεοσύλλεκτου στρατιώτη, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο ευθεία αναφορά στους ολιγάρχες της Ουκρανίας.

Πράγματι, οι νέοι, πάντα καλοντυμένοι και σπουδαγμένοι υιοί των Ουκρανών μεγαλοαστών και αξιωματούχων, δεν φαίνεται να πολυβιάζονται να ενταχθούν στις τάξεις του στρατού. Ο Damir Akhmetov (26, γιος του πλουσιότερου ολιγάρχη της Ουκρανίας, του Rinat Akhmetov) , έγινε πρόσφατα διάσημος στα κοινωνικά δίκτυα, όταν δημοσίευσε φωτογραφία με το νέο του υπερπολυτελές αυτοκίνητο, υπερηφανευόμενος πως ότι έχει κατακτήσει στη ζωή του οφείλεται σε εκείνον προσωπικά! Ίσως, αυτός ο νεαρός να υπηρετούσε την πατρίδα του σκοτώνοντας μερικούς συμπατριώτες του, αν αυτή την περίοδο δεν ήταν τόσο απασχολημένος με τις συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου του πατέρα του. Επίσης, ο γιος του προέδρου Poroshenko, Olexiy Poroshenko (29) δεν φαίνεται να βιάζεται και αυτός για τον στρατό. Παρ'όλο το νεαρό της ηλίκιας του έχει ήδη δουλέψει σε σημαντικές θέσεις στην Ουκρανική πρεσβεία της Κίνας. Αξίζει να σημειωθεί πως η καριέρα του μεγάλου κληρονόμου του ''βασιλιά της σοκολάτας'' ως διπλωμάτης ξεκίνησε κατά την περίοδο της κυριαρχίας του δικτάτορα Yanukovich. Έτσι και ο Olexiy Poroshenko βρίσκει σημαντικότερα πράγματα να κάνει από την στρατιωτική του θητεία.

Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να απαρριθμήσει κανείς τους πλούσιους κληρονόμους που απέφυγαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους να θυσιαστούν για την πατρίδα τους. Τα παιδιά υπουργών και βουλευτών, που προωθούν τη λεγόμενη ''αντιτρομοκρατική επιχείρηση'' στα ανατολικά της χώρας, περνούν τον χρόνο τους στα καλύτερα θέρετρα του κόσμου, φροντίζοντας να δημοσιεύουν τις επιτυχίες τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ο αυτοθαυμασμός της ''χρυσής'' νεολαίας, που επιδεικνύει τις αγορές και τα ταξίδια της, ενώ την ίδια στιγμή οι συμπατριώτες τους σκοτώνονται  για τα κέρδη των επιχειρήσεων των γονιών τους. Στην χώρα άνθισε μια πρωτοφανής διαφθορά : Εκατομμύρια συλλέχθηκαν από εξαπατημένους πολίτες για την χρηματοδότηση του στρατού, εκατομμύρια διατέθηκαν για τον προϋπολογισμό του, αλλά αν και το ποσό που δαπανάται  υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που πραγματικά χρειάζεται, οι στρατιώτες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Αξιωματούχοι του Κιέβου και ''πονηροί'' επιχειρηματίες ονειρεύονται αυτός ο πόλεμος να κρατήσει για πάντα. Γι'αυτούς η προμήθεια σε όπλα, εξοπλισμό, καύσιμα και φαγητό στον στρατό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση. Όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, από αυτούς που οι πολιτικοί συγκαταβατικά ονομάζουν ''λαϊκός κόσμος'', αρχίζουν, ενστικτωδώς, να κατανοούν τη σωρεία ψεμάτων της άρχουσας τάξης, με τα οποία τους βομβαρδίζουν. Ωστόσο, η
άρχουσα τάξη δεν φαίνεται να θέλει να εγκαταλείψει τα σχέδια της. Ο πρωθυπουργός Yatsenyuk ανακοίνωσε ήδη το φιλόδοξο σχέδιο που αφορά τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων 20 χρόνων, την στιγμή που χιλιάδες νέοι προλετάριοι και χωρικοί σκοτώνονται στο μέτωπο στο όνομα της εθνικής ενότητας. Οι ολιγάρχες διχάζουν τη χώρα και ταυτόχρονα απολαμβάνουν και συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα πλούτη της πατρίδας μας.

   Φυσικά, οι ολιγάρχες θα πρέπει να απολογηθούν για την τερατώδη κλοπή του πλούτου της χώρας και ο καθένας μας πλέον είναι υπεύθυνος για το μέλλον του λαού. Αν οι Ουκρανοί συνεχίσουν να επιτρέπουν στους εαυτούς τους να οδηγούνται στα σφαγεία για χάρη των ιδιωτικοποιήσεων και των κερδών των ολιγαρχών, τότε η διάλυση της χώρας είναι αναπόφευκτη. Οι κάτοικοι των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας και του Κιέβου θα πρέπει με την σειρά τους να καταλάβουν πως αυτός ο πόλεμος δεν είναι πόλεμος εναντίον της περιοχής του Donbass αλλά είναι πόλεμος των ολιγαρχών ενάντια σε ολόκληρη την χώρα. 

ΠΗΓΗ : http://liva.com.ua/privatisation-name.html
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger