Home » , , » Η Μάχη της Ηλεκτρικής

Η Μάχη της Ηλεκτρικής

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 | 5:12 μ.μ.

Πηγή: Νίκος Μπογιόπουλος - enikos.gr

Υστερα από 1.264 μέρες φασιστικής σκλαβιάς, στις 12 Οκτώβρη 1944, η Αθήνα απελευθερώνεται από τους ναζί κατακτητές που υποχωρούν κάτω από τα συνεχή χτυπήματα των τμημάτων του ΕΛΑΣ.

Ενώ όμως στην Αθήνα ο λαός πανηγυρίζει για την απελευθέρωση, στον Πειραιά η μάχη για την σωτηρία της πατρίδας συνεχίζεται. Οι Γερμανοί σκοπεύουν πριν αποχωρήσουν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στην υποδομή του τόπου. Βασικός τους στόχος είναι να τινάξουν στον αέρα την «Ηλεκτρική» στο Κερατσίνι.

Το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής» ήταν η σημαντική ενεργειακή μονάδα της χώρας που τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αν καταστρεφόταν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το μόνο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, οι ζημιές και τα θύματα θα ήταν ανυπολόγιστα. Η Αθήνα και ο Πειραιάς για πολλούς μήνες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Για μεγάλο διάστημα δε θα δούλευαν τα εργοστάσια και θα υπολειτουργούσε το λιμάνι. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και τα τραμ που εκτελούσαν τη γραμμή Αθήνας – Πειραιά θα παροπλίζονταν.

Η μάχη για την σωτηρία της Ηλεκτρικής ήταν ζωτικής σημασίας. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ Πειραιά που απαρτιζόταν από το 6ο Σύνταγμα με τέσσερα τάγματα, με καπετάνιο τον κομμουνιστή ηγέτη Νίκανδρο Κεπέση, ήταν σε πλήρη επιφυλακή. Η υπεράσπιση του εργοστασίου από τον ΕΛΑΣ καταγράφηκε στην ιστορία ως η θρυλική «Μάχη της Ηλεκτρικής».

Ας δούμε ένα σύντομο χρονικό, όπως παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου:

«Στο Κερατσίνι οι μαχητές του ΕΛΑΣ παρέμεναν σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί αποχωρώντας είχαν την εντολή να καταστρέψουν όλες τις μεγάλες - και όχι μόνο- βιομηχανικές μονάδες σε όλο το μήκος της βιομηχανικής ζώνης, καθώς και τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Ήδη από το πρωί της 12ης Οκτωβρίου ο Πειραιάς, ο οποίος ήταν από άκρη σε άκρη υπονομευμένος, συνταράχτηκε από τις απανωτές εκρήξεις των ανατινάξεων των κτηρίων του Τελωνείου, του Λιμεναρχείου, των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ κ.ά., ενώ οι μαχητές του ΕΛΑΣ έδιναν σκληρές μάχες με τους αποχωρούντες Γερμανούς(…).

Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου η γερμανική φρουρά του εργοστασίου της “Ηλεκτρικής”, η οποία αποτελείτο από σαράντα άνδρες, είχε απομονώσει όλους τους εργαζομένους της προηγούμενης βάρδιας (περίπου 300 άτομα) στους θαλάμους και είχε υπονομεύσει με καλωδιώσεις ανατίναξης τις τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών που υπήρχαν στο εργοστάσιο δύο-τρεις μήνες πριν, τοποθετημένα κάτω από τις τουρμπίνες ηλεκτροπαραγωγής (…). Αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις του 1ου τάγματος του ΕΛΑΣ και κατέλαβαν θέσεις μάχης γύρω από την “Ηλεκτρική”. Επικοινώνησαν με το Νίκανδρο Κεπέση, καπετάνιο του 6ου Ανεξάρτητου Συντάγματος, και το διοικητή Σωτήρη Κύβελο, και ζήτησαν οδηγίες. Ο Βαρυτιμίδης άρχισε διαπραγματεύσεις μέσω μιας εργαζόμενης στο εργοστάσιο με το διοικητή της φρουράς, εγγυώμενος την ασφαλή αποχώρηση των Γερμανών, εφόσον δεν ανατίναζαν τις εγκαταστάσεις και εφόσον βέβαια απελευθέρωναν τους αιχμαλώτους. Και ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν, ξαφνικά εμφανίστηκε μια ομάδα τριάντα περίπου Γερμανών ποδηλατιστών, προερχόμενων από το εργοστάσιο ΚΟΠΗ -που μόλις είχε καταληφθεί από τον ΕΛΑΣ- οι οποίοι πυροβολώντας κατευθύνονταν από την οδό Αναπαύσεως προς την «Ηλεκτρική». Ο ΕΛΑΣ απάντησε στα πυρά και η συμπλοκή γενικεύτηκε. Οι ποδηλατιστές (…) αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τους όρους του ΕΛΑΣ και να ελευθερώσουν τους εργαζόμενους, ώστε να αποχωρήσουν οι ίδιοι με ασφάλεια (…).

Παρ' όλα αυτά επειδή υπήρχε ο φόβος να επιστρέψουν οι Γερμανοί και να προσπαθήσουν να ανατινάξουν το εργοστάσιο, και με δεδομένο ότι οι δυνάμεις του εχθρού δρούσαν ακόμη στην περιοχή του Περάματος, αποφασίστηκε οι αντιστασιακές ομάδες να τεθούν σε επιφυλακή (…).

Τα χαράματα της 13ης Οκτωβρίου η περιοχή συγκλονίστηκε από τη δυνατή έκρηξη που προκλήθηκε από την ανατίναξη των εγκαταστάσεων της Shell στο Πέραμα. Αμέσως εκδηλώθηκε γενική κινητοποίηση των κατοίκων, οι οποίοι έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα αποκλείοντας την περιοχή, ενώ το 2ο τάγμα του ΕΛΑΣ της Κοκκινιάς τοποθετήθηκε στο νεκροταφείο, προκειμένου να εμποδίσει πιθανές μετακινήσεις άλλων γερμανικών δυνάμεων.

Στις 6.45 εμφανίστηκε το γερμανικό απόσπασμα που είχε ανατινάξει τη Shell και το οποίο είχε λάβει τη διαταγή να καταστρέψει τα εργοστάσια του Αγίου Γεωργίου και του Νέου Φαλήρου, όπως ομολόγησε αργότερα ο επικεφαλής Γερμανός Χανς Λίντερμαν που συνελήφθη αιχμάλωτος. Το απόσπασμα ανήκε στο ειδικό επί των ανατινάξεων τμήμα του Μηχανικού των Es Es. Αποτελείτο από 56 άνδρες βαριά οπλισμένους με αυτόματα και τέσσερα μηχανοκίνητα πολυβόλα (…) μόλις οι Γερμανοί πλησίασαν την πύλη του εργοστασίου, ο σκοπευτής Χρήστος Φερούσης πυροβόλησε μέσα από το εργοστάσιο τον οδηγό του πρώτου οχήματος, υποχρεώνοντας τη φάλαγγα να ακινητοποιηθεί κοντά στο γεφυράκι. Αμέσως μια χειροβομβίδα ανατίναξε ένα από τα γερμανικά οχήματα. Αιφνιδιασμένοι οι Γερμανοί δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά από μια απόσταση περίπου εξήντα - εκατό μέτρων, που προερχόταν από όλες τις κατευθύνσεις (…).

Aρχισε έτσι η επίθεση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, του οποίου ο υποτυπώδης οπλισμός αποτελείτο από λίγα ταλαιπωρημένα και αναξιόπιστα ιταλικά όπλα, μερικά περίστροφα και αρκετές χειροβομβίδες, στις οποίες ουσιαστικά στήριξαν όλη την επιχείρηση. Οι Γερμανοί προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, γεγονός που ανάγκασε τον Βαρυτιμίδη και το Μωυσιάδη να ζητήσουν ενισχύσεις από τις εφεδρικές δυνάμεις της Κοκκινιάς. Πράγματι, ο κομματικός υπεύθυνος του Κερατσινίου Μίχος, μετά από συνεννόηση με τον αντίστοιχο υπεύθυνο της Κοκκινιάς, Παράσχο, επιβιβάστηκαν σε τρεις πυροσβεστικές αντλίες και έσπευσαν στον τόπο της συμπλοκής.

Έπειτα από σκληρή μάχη που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, άρχισε η σταδιακή παράδοση των Γερμανών, οι οποίοι ήδη μετρούσαν εννέα νεκρούς και δεκαέξι τραυματίες (…). Είκοσι περίπου συνελήφθησαν αιχμάλωτοι μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Λίντερμαν.

Το εργοστάσιο της “Ηλεκτρικής”, μια σημαντική ενεργειακή μονάδα της χώρας που τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, είχε διασωθεί. Επιπλέον, η εξουδετέρωση του αποσπάσματος ανατινάξεων των Ες Ες απέτρεψε τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις υποδομής, καθοριστικές για την οικονομία της Ελλάδας.

Στο πεδίο της τιμής, όμως, 11 πατριώτες είχαν σκοτωθεί και άλλοι 8 ήταν τραυματίες. Την ημέρα που ολόκληρη η Ελλάδα πανηγύριζε, το ηρωικό Κερατσίνι κήδευε τους νεκρούς της μάχης της “Ηλεκτρικής” στον περίβολο του εργοστασίου, υπό την επιβλητική παρουσία ενόπλων τμημάτων του ΕΛΑΣ. Πένθος από τη μια και χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από την άλλη, να καλούν τον κόσμο στη μεγαλειώδη παρέλαση της Νίκης που γίνεται υπό ασταμάτητη βροχή. Το σύνθημα που κυριαρχούσε παντού ήταν “ΕΛΑΣ – Λαοκρατία”».

***

Αυτή ήταν η τελευταία μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς στο λεκανοπέδιο. Η μάχη για την σωτηρία της Ηλεκτρικής. Για να μην στερηθεί ο λαός και ο τόπος το αγαθό του ρεύματος. Γιατί ακόμα και την ώρα που αποχωρούσαν από την Ελλάδα, αυτήν ήταν που είχαν βάλει στο μάτι οι Γερμανοί: Την «Ηλεκτρική».

Ορισμένοι – γιατί υπάρχουν και τέτοιοι - μπορεί να ρωτήσουν: «Και τι σημασία έχουν όλα αυτά μετά από 70 χρόνια;».

Απάντηση: Εμ, δεν έχουν;…
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
10 Ιουλίου 2014 - 5:29 μ.μ.

Η MRB κάνει γκάλοπ. Τουλάχιστο έτσι νομίζει. Είναι από εκείνες τις αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, όσο αξιόπιστοι ήταν οι παπάδες - γιατροί το Μεσαίωνα, που για την πανούκλα συνιστούσαν... εξομολόγηση και προσευχή!
Οι δημοκόποι θέλουν να μας κάνουν να γελάσουμε. Δε φθάνει που εξευτελισθήκαν στις τελευταίες εκλογές, αφού παρουσίαζαν 0,2% τη διαφορά και μπροστά τη νέα δημοπρασία στις βουλευτικές, αρχίζουν τώρα τις κρυάδες. Κάνουν όμως καλό: Καύσωνα έχουμε, το κρύο μας είναι απαραίτητο.
Πού ρώτησαν την δημοσκόπηση; Μα στην παραλία. Εκεί που βουτούσαν, είδαν ένα κοπάδι ψάρια. Τέλος πάντων, ας μη γίνομαι κακός. Το ενδιαφέρον αυτού του παραμυθιού είναι ότι έχει δράκο: Το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Για πρώτη φορά ακόμα κι οι ίδιοι οι δημοσκόποι παραδέχονται ότι ο κόσμος ΔΕΝ θέλει ξεπούλημα. Κάτι είναι κι αυτό. Ας είναι καλά το δημοψήφισμα για το νερό στις δημοτικές.
Τι λέει λοιπόν:
"Σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συγκεκριμένα στην ερώτηση ότι «η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει μέρος της ΔΕΗ και να δημιουργήσει την λεγομένη «Μικρή ΔΕΗ». Εσείς προσωπικά συμφωνείτε η διαφωνείτε με αυτήν την ιδιωτικοποίηση;» το 37,7% απαντάει «σίγουρα διαφωνώ», το 12,4% απαντάει «μάλλον διαφωνώ», το 6,6% απαντάει «σίγουρα συμφωνώ» και το 28% απαντάει «μάλλον συμφωνώ». Η απάντηση «ΔΞ/ΔΑ» συγκέντρωσε 15,2%."
Εμείς όλοι το ξέρουμε, ότι όχι μόνο οι μισοί αλλά πολλοί παραπάνω θέλουν να παραμείνει στα χέρια του κράτους ένας κοινωφελής οργανισμός, παρόλα τα προβλήματα, τα οποία δημιούργησαν επίτηδες οι πολιτικοί, που ξεπουλάνε τώρα τα φιλέτα. Αλλά για τους δημοσκόπους αυτό είναι κάτι "νέο".
Τα τελευταία χρόνια μας είχαν γανώσει τ αυτιά, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε για όλα, ότι ο κόσμος γουστάρει να πουλάνε κοινωνικά αγαθά και ότι θέλει να μένει διψασμένος με σβηστή τη λάμπα πετρελαίου (λόγω ακρίβειας) για συμπαράσταση στο βρώμυλο γαλάζιο κηφήνα, που δε θεωρεί αγαθό το φως. Ούτε το μυαλό του είναι απαραίτητο - το έχει αποδείξει άλλωστε-. Να υποθέσω ότι άναψαν το φανάρι του Ταμήλου και είδαν την πραγματικότητα;
Είναι επίσης φανερό ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να μην περάσει κανένα είδους δημοψηφίσματος από κανένα κόμμα το οποίο θα ήταν μια συντριπτική ήττα για τους δοσίλογους. mitsos175.

to_eam_mas_didaskei
10 Ιουλίου 2014 - 7:06 μ.μ.

Σήμερα η νέα μάχη της ηλεκτρικής που είναι η μάχη της διάσωσης της ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί ένα νέο ΕΑΜ που θα σταματήσει τη βαρβαρότητα του μνημονίου.Θα ενώσει όλες τις αριστερές προοδευτικές,ριοζσπαστικές και δημοκρατικές δυνάμεις αυτού του τόπου για την ανασύνταξη και για την ανασυγκρότηση του κινήματος και του λαού.

Ανώνυμος
11 Ιουλίου 2014 - 5:33 μ.μ.

@ 7:06 μ.μ
Συμφωνώ απόλυτα. Και θα ενώσει το λαό ώστε να μη δεχτεί καμιά ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και να καταργήσει όλους τους νόμους που βοηθάνε στην ιδιωτικοποίησή της. Με το καλό ή με το άγριο. Κι όχι μόνο να εναντιωθεί στη "μικρή ΔΕΗ" και μετά να έρθει η άλλη κυβέρνηση και να κάνει μια άλλη ιδιωτικοποίηση. ΄Οπως το ΕΑΜ ιδρύθηκε απ'τ ο ΚΚΕ για να λευτερώσει όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο την Αθήνα έτσι κι εμείς πρέπει να αντιταχτούμε σ' όλα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης κι όχι μόνο στη "μικρή ΔΕΗ". Τέρμα τα πασαλείματα, τα ψίχουλα και το μικρότερο κακό. Τα θέλουμε όλα γιατί μας ανήκουν όλα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger