Home » » «Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου»

«Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 25 Απριλίου 2015 | 4:40 μ.μ.

Πηγή: "Κουτί της Πανδώρας"

Ο αποκαλούμενος και «ροτβάιλερ του Δαρβίνου» εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και μίλησε ενώπιον πολυπληθούς κοινού το βράδυ της Παρασκευής στον πολυχώρο Hub.

Ο ίδιος ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν τα Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρον, προκειμένου να συζητήσει με το κοινό για την εκκοσμίκευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα αλλά και θέματα που αφορούν την θεωρία της εξέλιξης και τον ίδιο.

Το βασικό του μήνυμά του ήταν πως η θρησκεία είναι μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό, στα ατομικά δικαιώματα και στην πρόοδο. Στη συζήτηση για μια ακόμη φορά υποστήριξε πως δεν υπάρχει Θεός και πως η πίστη είναι μια ψευδαίσθηση.

    Οι αποψινές του ατάκες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Δεν χρειάζεται η πίστη στον Θεό, για να είναι κανείς ηθικός.

Η ζωή αναδύθηκε μόνη της στη Γη και πιθανότατα υπάρχει και αλλού στο σύμπαν.

Ο δαρβινισμός αποτελεί την καλύτερη εξήγηση για την εξέλιξη στη φύση, αλλά οι κοινωνίες επουδενί δεν πρέπει να είναι δαρβινικές.

Πολλοί αρχηγοί κρατών είναι άθεοι, αλλά το κρύβουν.

Η λιτότητα ενθαρρύνει τη θρησκεία, επειδή όταν κανείς χάνει την πίστη του στην ανθρωπότητα, στρέφεται στο υπερφυσικό. Αντίθετα, όσο ισχυρότερο είναι το κράτος πρόνοιας, τόσο εξασθενεί το θρησκευτικό συναίσθημα.

Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια θρησκεία και ασφαλώς ο Χριστός- αν όντως υπήρξε ιστορικό πρόσωπο- ούτε γεννήθηκε από μία παρθένο, ούτε έκανε θαύματα, ούτε αναστήθηκε.

Ολες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής.

Οι νόμοι και οι καταδίκες για βλασφημία των θείων είναι γελοίοι. Εξίσου γελοίο είναι ότι πολλά θρησκευτικά δόγματα, όπως η Ορθοδοξία και ο Καθολικισμός, απαγορεύουν τη χειροτονία γυναικών ως ιερέων και επισκόπων.

Τίποτε δεν δικαιολογεί τις αρνητικές απόψεις της θρησκείας για τους ομοφυλόφιλους.

Το κράτος πρέπει να είναι πλήρως εκκοσμικευμένο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας.

Η θρησκεία σταδιακά υποχωρεί και ο αθεϊσμός κερδίζει έδαφος.

Η ορθολογική σκέψη αναπόφευκτα οδηγεί στον αθεϊσμό.

Το διαδίκτυο βοηθά στη διάδοση των ορθολογιστικών και αθεϊστικών ιδεών.

Τα ζώα αξίζουν καλύτερη μεταχείριση.

Μη σκέφτεστε τον θάνατο, ζήστε το παρόν και να είστε αισιόδοξοι στη ζωή σας κι ας μην υπάρχει άλλη.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

26 Απριλίου 2015 στις 11:30 π.μ.

Η αθεϊα ειναι η αλλη πλευρα του ιδιου νομισματος, που λεγεται θρησκεια. Το να επιχειρηματολογεις για την μη υπαρξη θεου , ειναι συμπηρωματικο της επιχειρηματολογιας για το οτι υπαρχει θεος : πολλα "επιχειρηματα" ταυτιζονται.
Το ζητημα της αναγκης του ανθρωπου να πιστευει σε καποιο θεο ειναι το ζητουμενο, τοσο ως ειδος , οσο και ως ατομικη και κοινωνικη κατασταση. Και πριν καποιος πει την γνωστη φραση του Μαρξ "η θρησκεια ειναι το οπιο του λαου" ,απλως θα το παραπεμψω στις ακριβως παραπανω γραμμες του ιδιου κειμενου που λενε το εξης:"η Θρησκεια ειναι η εκφραση της ανθρωπινης καχεξιας αλλα και η διαμαρτυρία απεναντι σ αυτην την καχεξια". Αλλωστε δεν ειναι σωστο να εξισωνουμε τα συμπερασματα της φυσικης επιστημης - ποσο μαλλον της βιολογιας εστω και εξελικτικης - , με την ερευνα , την κριτικη σταση και την αναλυση που κανει ο επιστημονικος σοσιαλισμος οπως τον εισηγηθηκε ο Κ.Μαρξ.
Η προταση ειναι η εξης: αδιαφορουμε αν υπαρχει ή οχι θεος γιατι μας ενδιαφερει ο ανθρωπος στις γενικες και ειδικες εκφανσεις της κοινωνικης του υπαρξης.

Ανώνυμος
26 Απριλίου 2015 στις 2:50 μ.μ.

Σωστότατος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger