Home » » Το Πεντάγωνο στοχοποιεί δημοσιογράφους (βίντεο).

Το Πεντάγωνο στοχοποιεί δημοσιογράφους (βίντεο).

Από askordoulakos , Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 | 10:10 μ.μ.



Tου Κώστα Μπετινάκη

Το Πεντάγωνο κυκλοφόρησε ένα βιβλίο οδηγιών για το «Νόμο του πολέμου», αναφέροντας λεπτομερώς αποδεκτούς τρόπους για τη δολοφονία του εχθρού!
Το εγχειρίδιο αναφέρει επίσης ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να φέρουν την ένδειξη «μη προνομιούχοι εμπόλεμοι», ένας σκοτεινός όρος που αντικατέστησε το «μαχητής του εχθρού».
Το εγχειρίδιο των 1.176 σελίδων «Νόμος του Υπουργείου Άμυνας του Εγχειρίδιου Πολέμου», εξηγεί ότι πυροβολισμός, έκρηξη, βομβαρδισμός, μαχαιριά, ή κόψιμο του εχθρού, είναι αποδεκτοί τρόποι για να γίνει η δουλειά, αλλά η χρήση δηλητηρίου, ή ασφυξιογόνα αέρια δεν επιτρέπονται… (σ.σ. μας δουλεύουν αυτοί;)
Αιφνιδιαστικές επιθέσεις και θανάτωση στρατευμάτων που υποχωρούν, έχουν επίσης πάρει το πράσινο φως.
Αλλά το μακροσκελές εγχειρίδιο δεν μιλά μόνο για το πρωτόκολλο για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Έχει επίσης ένα εκτεταμένο τμήμα για τους δημοσιογράφους – συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι μπορούν να χαρακτηριστούν τρομοκράτες.

«Σε γενικές γραμμές, οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι μπορούν να είναι μέλη των ενόπλων δυνάμεων, πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να συνοδεύουν τις ένοπλες δυνάμεις, ή παράνομοι μαχητές», αναφέρει το εγχειρίδιο. Ο όρος «μη προνομιούχος εμπόλεμος» αντικαθιστά τον όρο της εποχής Μπους «παράνομος εχθρικός μαχητής». Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει αυτό, ο καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Chris Chambers, δήλωσε ότι δεν ξέρει, «επειδή η Συνθληκη της Γενεύης, άλλες αρχές του διεθνούς δικαίου, ακόμη και η νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών – τα ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν μιλήσει για αυτό – δεν έχουν αυτό το πράγμα σχετικά με τους «μη προνομιούχους εμπόλεμους». Αυτό σημαίνει ότι οι ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν επισήμως αναγνωριστεί από το στρατό και συνδέονται με μια μονάδα, θα ευνοούνται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι πριν. «Τους δίνει άδεια να επιτεθούν, ή ακόμη και να σκοτώσουν δημοσιογράφους που δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα, αλλά δεν είναι από την άλλη πλευρά», είπε ο Chambers. Ακόμη και ο ορισμός της κυβέρνησης Obama του «μαχητής του εχθρού» ήταν ασαφής αρκετά, βασικά εννοώντας κάθε αρσενικό σε στρατιωτική ηλικία που «τυχαίνει να είναι εκεί», πρόσθεσε.



Το εγχειρίδιο ασχολείται επίσης με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει απαγόρευση από το δίκαιο του πολέμου σχετικά με τη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών». Αυτά τα όπλα μπορούν να προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα οπλικά συστήματα. Αναφέρει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χαρακτηριστούν ως στρατιωτικά αεροσκάφη αν χρησιμοποιηθούν από το στρατό μιας χώρας. Το βιβλίο περιλαμβάνει έναν πρόλογο από τον Γενικό Σύμβουλο του Υπουργείου Άμυνας, Στίβεν Πρέστον, ο οποίος αναφέρει ότι «ο νόμος του πολέμου είναι μέρος αυτού που είμαστε». Συνεχίζει λέγοντας ότι το εγχειρίδιο θα «μας βοηθήσει να θυμηθούμε τα σκληρά διδάγματα από το παρελθόν». Το εγχειρίδιο είναι ο πρώτος -όλα σε ένα- νομικός οδηγός του Πενταγώνου για τους τέσσερις στρατιωτικούς κλάδους. 
Προηγουμένως, κάθε τομέας έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη του δικού τους οδηγού για την εμπλοκή, ο οποίος υποθετικά δεν είχε στην λίστα δημοσιογράφους ως πιθανούς προδότες. Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες ένας δημοσιογράφος μπορεί να κηρυχθεί «μη προνομιούχος εμπόλεμος», αλλά ο Chambers λέει πως είναι βέβαιος ότι «το νομικό τμήμα τους το εξετάζει, όπως και η Εθνική Λέσχη Τύπου και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δημοσιογράφων».

Πηγή: Ζougla.gr



Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger