Home » , » Victor Jara: «Επανάσταση δεν γίνεται χωρίς τραγούδια»

Victor Jara: «Επανάσταση δεν γίνεται χωρίς τραγούδια»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 | 1:06 μ.μ.

Μπορεί στα τέλη της δεκαετίας του ’60 οι ΗΠΑ να ξόδευαν εκατομμύρια δολάρια σε μια άγρια προπαγάνδα με σκοπό να αποτρέψουν την εκλογική νίκη του Αλιέντε στην Χιλή, αυτός όμως είχε στο πλευρό ένα δυνατότερο όπλο: τα τραγούδια.
Θα είναι η πρώτη φορά που μέσα από μια εκλογική διαδικασία αναδείχθηκε αριστερή κυβέρνηση στη Νότιο Αμερική αλλά θα είναι και η πρώτη φορά που ένα πολιτιστικό κίνημα είχε τόσο άμεση επίδραση στην πολιτική ιστορία της εποχής του. Μια από τις πιο τρανταχτές φωνές αυτού του κινήματος ήταν αυτή του Βίκτορ Χάρα.

Ο Χάρα πήγε το «τραγούδι διαμαρτυρίας» σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, το προβίβασε σε «επαναστατικό τραγούδι» και κατάφερε μέσα από αυτό να προκαλέσει μια ριζική αλλαγή στην κοινωνία. To «nueva cancion» (νέο τραγούδι), ήταν ένα νέο είδος μουσικής, που άρχισε να ξεπροβάλλει τη δεκαετία του ’50 στη Χιλή για να γιγαντωθεί σε ολόκληρο κίνημα στα τέλη του ’60 περιλαμβάνοντας κάθε μορφή λαϊκής τέχνης και πολιτισμικών παραδόσεων της χώρας. Οι νέοι τραγουδοποιοί, προτάσσοντας τον κοινωνικό-πολιτικό στίχο και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου κόσμου, έδωσαν μια νέα δυναμική στην παραδοσιακή μουσική της Χιλής. Τα τραγούδια τους ήταν πολιτικά όπλα, ήταν μια άμεση απάντηση στον ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger