Αν δεν κάνουμε λάθος (που μάλλον δεν κάνουμε) η συνδικαλιστική παράταξη «Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής» (ΜΕΤΑ) πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Απ’ αυτή την άποψη έχει ενδιαφέρον το κείμενο του γραμματέα του, Γιώργου Χαρίση, που ενώ δείχνει να διαφοροποιείται από την κυβέρνηση σε σχέση με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στο ΠΑΜΕ ζητώντας από τον κόσμο της εργασίας «να αποδοκιμάσει την οπορτουνιστική τακτική του ΠΑΜΕ και την χωρίς αρχές συμμαχία του με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ».
Παραθέτουμε το σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα αυτής της παράταξης:
Παραθέτουμε το σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα αυτής της παράταξης:
«Μνημόνιο συνεργασίας» Παναγόπουλου (ΠΑΣΚΕ) – ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ
Το «πανεργατικό» συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μάρτη στην Αθήνα, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που σχεδιάζει να καταθέσει την επόμενη περίοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως ήταν αναμενόμενο δεν είχε καμία ιδιαίτερη μαζικότητα και συμμετοχή και αποτελεί την καλύτερη προσφορά που μπορούν να κάνουν στην κυβέρνηση οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και η προδοτική ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ και του Παναγόπουλου στη ΓΣΕΕ.
Το τραγικό όμως και εξίσου επιζήμιο για το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα είναι ότι αυτά τα σχέδια της ΠΑΣΚΕ και της ομάδας του Παναγόπουλου διευκολύνονται από τη στάση του ΠΑΜΕ, το οποίο έχει επιλέξει την πλήρη αδρανοποίηση και απαξίωση των συνδικάτων, για να μπορεί να εμφανίζεται το ίδιο ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της εργατικής τάξης!
ΠΑΜΕ και Παναγόπουλος βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό κινήσεων, ξεκινώντας βέβαια από διαφορετικές αφετηρίες, καταλήγουν όμως στο ίδιο αποτέλεσμα που είναι οι ελεγχόμενοι “αγώνες” χωρίς ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια, αποσπασματικοί και χωρίς κανένα σχέδιο συντονισμού και κλιμάκωσης με προοπτική νίκης.
Μετά την πετυχημένη γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου, μαζί οδήγησαν βεβιασμένα και χωρίς καμιά προετοιμασία σε μια αποτυχημένη και άσκοπη απεργία την 3η του Δεκέμβρη.
Το ΠΑΜΕ, επίσης, ενώ υπερψήφισε το πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Γενάρη και δήλωσε ότι θα συμμετάσχει, δύο μέρες πριν από την πραγματοποίησή του, ανακοίνωσε ξεχωριστό συλλαλητήριο για τις 23 Γενάρη, αποδυναμώνοντας σε μια κρίσιμη στιγμή την ανάγκη της συγκρότησης ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου για την αποτροπή των μνημονιακών σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Η μεγάλη πανεργατική απεργία στις 4 του Φλεβάρη, που πήρε παλλαϊκά χαρακτηριστικά με τη συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημονικών φορέων, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων, η οποία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, δεν ενόχλησε φαίνεται μόνο την ίδια και τους δανειστές.
Το γεγονός αυτό θορύβησε και τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που είτε ενδιαφέρονται να μην αμφισβητηθούν οι «καρέκλες» τους (ΠΑΣΚΕ), είτε να μην πάρουν τα πράγματα ανεξέλεγκτη γι' αυτούς τροπή (ΠΑΜΕ), και έτσι επέλεξαν τη σταδιακή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το ίδιο βέβαια έκανε το ΚΚΕ και ο Μπούτας στους αγρότες.
Συμφώνησαν από κοινού ΠΑΣΚΕ-ΠΑΜΕ ότι το επόμενο αγωνιστικό απεργιακό βήμα θα γίνει όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή, σε χρόνο δηλ. που οι αγρότες θα έχουν επιστρέψει στα χωράφια τους, προεξοφλώντας εκ των προτέρων τη ψήφισή του. Καλλιεργούν παράλληλα ένα κλίμα αναμονής, δίνοντας πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση και περιορίζοντας τις κινητοποιήσεις σε ένα επίπεδο μιας απλής διαμαρτυρίας, χωρίς να δίνεται συνέχεια και προοπτική νίκης στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, που αποτελεί και βασικό παράγοντα που μπορεί να εμπνεύσει, να συνεγείρει και να ενεργοποιήσει την μεγαλύτερη μερίδα των εργαζόμενων και του ελληνικού λαού.
Οι ίδιοι (ΠΑΣΚΕ-ΠΑΜΕ) αποφάσισαν, αντί νέας γενικής απεργίας στα τέλη του Φλεβάρη-αρχές Μάρτη, με τη δυνατότητα συμμετοχής και των αγροτών, όπως πρότειναν οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, το συλλαλητήριο στις 9 Μάρτη και τη 48ωρη απεργία όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή. Το πιο τραγελαφικό όμως είναι ότι αυτοί που το αποφάσισαν δεν εργάστηκαν για την επιτυχία του και κυρίως δεν συμμετείχαν ούτε οι ίδιοι. Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη και απείχε από το συλλαλητήριο στις 9 Μάρτη, που είχε πρωτοστατήσει για να αποφασιστεί στη ΓΣΕΕ!
Η καλλιέργεια ηττοπαθών και συμβιβαστικών αντιλήψεων, ότι όλα δηλ. είναι λίγο - πολύ προδιαγεγραμμένα, δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός μαζικού και δυναμικού λαϊκού κινήματος, που είναι αναγκαίο σήμερα, για να μπει ένα τέλος στα βάσανα του ελληνικού λαού και στην ταπείνωση της χώρας μας.
Η προδοτική στάση της ΠΑΣΚΕ και του Παναγόπουλου στη ΓΣΕΕ και η συμβιβαστική τακτική της ΔΑΚΕ πρέπει να απομονωθούν από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Ταυτόχρονα πρέπει να αποδοκιμαστεί η οπορτουνιστική τακτική του ΠΑΜΕ και η χωρίς αρχές συμμαχία του με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ.
Σήμερα, ενόψει και του συνεδρίου της ΓΣΕΕ που θα γίνει στις 17-19/3/2016, απαιτείται η συγκρότηση ενός αγωνιστικού ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα του ιδιωτικού τομέα. Θα αποτελείται από ταξικές ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία και αγωνιστές συνδικαλιστές, που σε συντονισμό με τα συνδικάτα των εργαζομένων του δημοσίου, τη νεολαία και τα άλλα, πληττόμενα από τα μνημόνια, κοινωνικά στρώματα, για να ηγηθεί του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Η ανατροπή των σχεδιασμών κυβέρνησης και δανειστών για να γίνει, θα πρέπει όλοι οι αγώνες – κι αυτός του ασφαλιστικού- να συνδεθούν με τον αγώνα για την απαλλαγή της χώρας μας απ’ την επιτροπεία, τη σύγκρουση με τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές και τη ρήξη με την ευρωζώνη και την Ε/Ε.
* Δήλωση του Γιώργου Χαρίση, γραμματέα του ΜΕΤΑ για το συλλαλητήριο της 9ης Μάρτη 2015.
+ σχόλια + 7 σχόλια
Το ΜΕΤΑ ουσιαστικά εκφράζει πλέον τη ΛΑΕ.
"Αν δεν κάνουμε λάθος ... η συνδικαλιστική παράταξη «Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής» (ΜΕΤΑ) πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ."
ειναι σιγουρα ετσι για την παραταξη αυτη; (που ειλικρινα δεν γνωριζα). παραθετω:
1 απο ισκρα http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23153:meta-asfalistiko&catid=45:sindikalismos&Itemid=282
2 http://www.ergasianet.gr/menu-anakoinoseis/meta-kladikes/19609-meta100316-16009a
Ιδρύθηκε σαν παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Απ' ότι το ψάξαμε λίγο τώρα προφανώς στην πορεία διαχώρισε την θέση της και μάλλον έχει δίκιο ο Πάνος που γράφει ότι τώρα εκφράζει την ΛΑΕ
@ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Αν εκφράζουν τη ΛΑΕ ο διευθυντής προσωπικού του Σκλαβενίτη που ηταν και σύνεδρος στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο οικονομικός υποδιευθυντής του Βερόπουλου τότε ΠΑΣΟ . Μεχρι το Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα ειναι ενα σώμα μια ψυχη μετα θα δείξει ...Οπότε μην τους αθωώνεις Βαθύ , το να κατηγορεί έστω και η ΛΑΕ το ΠΑΜΕ για κολεγια με την ΠΑΣΚΕ ειναι τουλάχιστον γραφικό αρκεί να δείξει καποιος φωτογραφια με το Στρατούλη να απολαμβάνει την ρητορική ικανότητα του Παναγοπουλου και θα καταλάβει
Το ΜΕΤΑ ιδρύθηκε αρχικά σαν παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο 2015, το ΜΕΤΑ παρέμεινε για κάποιο καιρό ενιαίο με ΣΥΡΙΖΑίους και ΛΑΕτζήδες μέσα. Ωστόσο, σύντομα άρχισαν να σπάνε σχήματα σε διάφορες περιοχές και κλάδους στην Ελλάδα ενώ και εντός της ΛΑΕ και του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μάχη για το τι γραμμή έπρεπε να ακολουθηθεί. Αλλού έγιναν αυτόνομα σχήματα, αλλού είναι αυτόνομα ημι-συνεργαζόμενα, αλλού εντάχθηκαν στις Παρεμβάσεις, αλλού οι ΛΑΕ συνεργάστηκαν με Παρεμβάσεις, κτλ: γενικά είναι μπερδεμένη κατάσταση γιατί όλα αυτά έγιναν πολύ ξαφνικά. Είναι πιο εύκολη η διάσπαση σε κεντρικό επίπεδο αλλά τοπικά υπάρχουν σχέσεις φιλικές δεκαετιών, άνθρωποι στη μέση, θέσεις που δεν "σπάνε", κτλ. Μέσα σε όλα, υπάρχει και μια λυσσαλέα μάχη για να κερδηθούν οι ταλαντευόμενοι άνθρωποι και σχήματα.
Τέλοσπάντων, προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εικόνα, αλλά φαίνεται ότι η ΛΑΕ παίρνει το πάνω χέρι στο Δημόσιο (όχι σε όλο) και ο ΣΥΡΙΖΑ το πάνω χέρι στον Ιδιωτικό. Θα φανεί σίγουρα σε λίγους μήνες: Συνέδριο ΓΣΕΕ την άλλη βδομάδα, Συνέδριο ΑΔΕΔΥ τον Νοέμβρη 2016, Υπηρεσιακές Εκλογές σε όλη την Εκπαίδευση τον Νοέμβρη 2016, Συνέδρια ΟΛΜΕ-ΔΟΕ τον Ιούνη του 2017.
Κάποια στιγμή τον Γενάρη, υπήρξε πρωτοβουλία από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορους ανένταχτους για διάσπαση του ΜΕΤΑ και δημιουργία νέας παράταξης. Συγκλήθηκε ένα πρώτο μάζεμα συνδικαλιστών τέλη του γενάρη που αποφάσισε τη δημιουργία της "Συμμαχίας" και εξέλεξε όργανα. Το πρώτο Συντονιστικό της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ είναι τούτο εδώ:
http://www.protovoulia-symmaxia.gr/about-version-1-2-2-2/
Στην πρώτη του συνεδρίαση, το Συντονιστικό της Συμμαχίας εξέλεξε 9μελή Εκτελεστική Γραμματεία και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
http://www.protovoulia-symmaxia.gr/2about-version-1-2-3/
Η "σφοδρή επίθεση" γίνεται για να κρύψουν τις πομπές τους τα οπορτούνια.
Φυσικά οι διαχείριση του Β.Κ δεν αντιλήφτηκε την απάντηση, για μια ακόμη φορά!
Παλιός και νέος κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός «δίνει ρέστα» αλλοίωσης συσχετισμών (VIDEO)
http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/91399/palios-kai-neos-kyvernitikos-kai-ergodotikos-syndikalismos-dinei-resta
Δημοσίευση σχολίου