Home » » 1 χρόνος από τη δολοφονία του Ρώσου κομμουνιστή καπετάνιου, Αλεξέι Μοζγκοβόι (βίντεο).

1 χρόνος από τη δολοφονία του Ρώσου κομμουνιστή καπετάνιου, Αλεξέι Μοζγκοβόι (βίντεο).

Από askordoulakos , Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 | 11:28 μ.μ.





Ο κομμουνιστής, Αλεξέι Μοζγκοβόι, ήταν ο διοικητής-ηγέτης του τάγματος «Πρίσρακ» (στα ρωσικά, Призрак σημαίνει φάντασμα), το οποίο αποτελεί μια από τις πολλές μονάδες του  Λαικού Αντιφασιστικού Στρατού της Νοβορωσίας.

Από: solidarityantifascistukraine.wordpress.com

«Η ουσία έγκειται στο γεγονός ότι ο Μοζγκοβόι δεν ήταν απλώς ένας οπλαρχηγός, ένας πατριώτης, ένας ικανός και γενναίος πολέμαρχος. Ήταν αυτός που βρισκόταν πιο κοντά στον εργαζόμενο λαό, ήταν ο πιο κόκκινος από τους διοικητές. Στη δική του ταξιαρχία εντάχθηκαν κομμουνιστικά τμήματα και υψώθηκαν κόκκινες σημαίες με το σύνθημα: «Θάνατος στους φασίστες κατακτητές!». Αυτός είναι που υποδέχθηκε το διεθνές αντιφασιστικό φόρουμ, τη διεξαγωγή του οποίου απέρριψε η διοίκηση της Λ.Δ.Λ. […] Ως προς τις επιδιώξεις του και το πνεύμα του ήταν ένας αυθόρμητος κομμουνιστής. Ο λαός αποκαλεί τέτοιους ανθρώπους εξωκομματικούς κομμουνιστές.»

«Ο διοικητής Μοζγκοβόι εμφάνιζε πολλές από τις έξοχες αρετές ιστορικών φυσιογνωμιών της επανάστασης, όπως ο Τσε Γκεβάρα και ο Τομά Σανκαρά – μια βαθιά κατανόηση των προσδοκιών του λαού, ανεξάντλητη ακεραιότητα, σεμνότητα, ασυμβίβαστες αρχές, καθώς και την ικανότητα να συσπειρώνει το λαό για το σκοπό του. Και σαν και αυτούς, θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την απελευθέρωση σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Ο Μοζγκοβόι υποστήριζε έντονα την ευρεία αντιφασιστική ενότητα. Αλλά επέμενε ότι αυτή η ενότητα πρέπει να βασίζεται σε αρχές και όχι οππορτουνισμό ή σάπιες συμβιβαστικές λύσεις για χάρη της σκοπιμότητας.
Δεν φοβόταν να επικρίνει τις διπλωματικές διευθετήσεις ότι πίστευε ότι παρείχαν καταστροφικές παραχωρήσεις στη χούντα του Κιέβου και στο νατοϊκό ιμπεριαλισμό. Μιλούσε ανοιχτά ενάντια στην ύπουλη εισβολή των ολιγαρχών, οι οποίοι θέλουν να ανοικοδομήσουν το Ντονμπάς καθ’ εικόνα τους και όχι ως πραγματικές λαϊκές δημοκρατίες. Κάλεσε τους εργάτες και τους στρατιώτες της Ουκρανίας να στρέψουν τα όπλα προς την αντίθεση κατεύθυνση και να ενωθούν με το Ντονμπάς σε κοινή εξέγερση ενάντια στην ολιγαρχία και τον πόλεμο. Ο ίδιος πάλεψε ενάντια στην αδικία όπου και όποτε την είδε.
Ήταν ένας διεθνιστής που καταλάβαινε πως η αλληλεγγύη των λαών είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η νίκη.
Οι αρχές, η γενναιότητα και η ανιδιοτέλεια του Διοικητή Μοζγκοβόι και της Ταξιαρχίας Φάντασμα οφείλουν να παρακινήσουν κάθε ειλικρινή αντιφασίστα και αντιιμπεριαλιστή να ρωτήσει – πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να αποτινάξουμε τη μπότα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ από το σβέρκο του λαού της Νοβορωσίας;»


Οι λίγες αυτές γραμμές που γράφτηκαν από κομμουνιστές στη Ρωσία και τις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Αλεξέι Μοζγκοβόι, η οποία έλαβε χώρα πέρσι τέτοια μέρα σε ενέδρα έξω από το χωριό Μιχαήλοβκα, δίνουν σε αδρές γραμμές αλλά ικανοποιητικά την εικόνα του καπετάνιου. Μαζί με τον Αλεξέι Μοζγκοβόι δολοφονήθηκε και η τετραμελής συνοδεία του: η Άννα Ασέεβα-Σαμελιούκ, ο Αλεξέι Καλάστσιν, ο Αντρέι Ριάτζσκι και ο Αλεξάντερ Γιουρίεφ. Δολοφονήθηκαν επίσης δύο πολίτες που βρέθηκαν από ατυχή σύμπτωση στον τόπο της επίθεσης – ένα ζευγάρι, με τη γυναίκα μάλιστα να είναι έγκυος. Την ευθύνη ανέλαβαν, εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών, φασιστικά αποβράσματα του καθεστώτος του Κιέβου.
Είτε έπεσαν ως αθώα θύματα, είτε ως συνειδητοί μαχητές ενάντια στην αντεπανάσταση, όπως ο καπετάνιος Μοζγκοβόι, οι νεκροί μας θα αναπαυθούν όταν παραδώσουμε τον ιστορικό λογαριασμό στο φορέα της αντεπανάστασης αυτής. Και ο φορέας αυτός είναι κοινός – από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη μέχρι την Άπω Ανατολή, και από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Λατινική Αμερική.


Το τάγμα "Призрак"-εν μέσω πυρών παίρνει όρκο τιμής, να υπερασπίσει το λαό, μπροστά στη νεοναζιστική απειλή

Αλεξέι Μοζγκοβόι; Παρών!

Η αντιφασιστική αντίσταση συνεχίζεται, μέχρι την ανατροπή του σιχαμερού καθεστώτος του Κιέβου και την απελευθέρωση όλης της Ουκρανίας από το ζυγό των φασιστών και του δυτικού ιμπεριαλισμού. Όπως είχε δηλώσει και ο σύντροφος Αλεξέι Μαρκόφ: «η καλύτερη τιμή στη μνήμη του διοικητή μας θα είναι να κυματίσει το λάβαρο της Ταξιαρχίας μας στο Λισιτσάνσκ και στο Χάρκοβο και στο Κίεβο».



 Συνάντηση του Αλεξέι Μοζγκοβόι με την ελληνική αποστολή από το 2ο Διεθνές Αντιφασιστικό Καραβάνι Αλληλεγγύης στον λαό του Ντονμπάς (6-10 Μάη 2015).



                                                                      Το έμβλημα του  τάγματος  "Призрак"

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

3 Ιουνίου 2016 στις 7:01 π.μ.

Τωρα οι ελληνικες αποστολες της ``αριστερης``κυβερνησης δεν πανε
πια στις αποσχιστισες λαικες δημοκρατιες της Ουκρανιας αλλα στα
χοιροστασια των Μπαντειρα και λοιπων ναζιστων του Κιεβου Τετοια
``προοδευτικα`` βηματα εκανε η Ελλαδα με την αναδειξη της συμ
μοριας των Συριζεων

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger