Home » » Η Ιταλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Ιταλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 | 7:12 π.μ.

Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια η Ιταλία εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Μουσολίνι ήθελε να εξασφαλίσει ένα μέρος από τη λεία, στη συνέχεια υποτάχθηκε και οδήγησε τις στρατιές του στην ήττα. Στο κείμενο που ακολουθεί, γραμμένο από έναν γερμανό ιστορικό και δημοσιογράφο εξειδικευμένο σε ζητήματα που αφορούν στον ιταλικό φασισμό και νεοφασισμό, δίνεται συμπυκνωμένα η πορεία των γεγονότων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που σχετίζονται με τη φασιστική Ιταλία (ΠΓ).

του Gerhard Feldbauer

Την είσοδο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη πλευρά της χιτλεροφασιστικής Γερμανίας την γνωστοποίησε ο Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Mussolini) στις 10 Ιουνίου 1940 στη Ρώμη σ΄ ένα μαζικό συλλαλητήριο. Από το μπαλκόνι τουPalazzo Venezia, την έδρα της κυβέρνησής του, κραύγασε την κήρυξη του πολέμου κατά της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας: «Λαέ της Ιταλίας! Στα όπλα! Θα σπάσουμε τις αλυσίδες της εδαφικής και στρατιωτικής τάξης που μας στραγγαλίζουν μέσα στη θάλασσά μας, γιατί ένας λαός 45 εκατομμυρίων δεν είναι πραγματικά ελεύθερος όταν δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ωκεανό».

Ένα χρόνο πριν, στις 22 Μαΐου 1939, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ (Joachim von Ribbentrop) και κόμης Γκαλεάτσο Τσιάνο (Galeazzo Ciano), παρουσία του Χίτλερ (Hitler) είχαν υπογράψει στο Βερολίνο το «Χαλύβδινο Σύμφωνο», το λεγόμενο «Γερμανο-Ιταλικό Σύμφωνο Φιλίας και Συμμαχίας» με αυτόματη οριστικοποίηση που προσανατολιζόταν στην αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ τους –ανεξάρτητα από τις αιτίες- άμεσα μετά το ξεκίνημα των επιθετικών ενεργειών. Εκείνη την εποχή ο Μουσολίνι είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να αποφευχθούν οπωσδήποτε οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ευρώπη μέχρι το 1943 επειδή η Ιταλία δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό. Σ΄ αυτό το ζήτημα ο «Ντούτσε» υποστήριξε ότι η Ιταλία ήδη σχεδόν εδώ και δυο δεκαετίες διεξήγαγε εξουθενωτικούς κατακτητικούς πολέμους: Από το 1922 έως το ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger