Home » , , » Σαν σήμερα το 1820 γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ενγκελς

Σαν σήμερα το 1820 γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ενγκελς

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 | 3:01 π.μ.

Σαν σήμερα στις 28/11/1820 έρχεται στην ζωή μια κορυφαία μορφή του παγκόσμιου επαναστατικού εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο Φρίντριχ Ένγκελ. Μαζί με τον Κ. Μαρξ θεμελίωσε την κοσμοθεωρία του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού, τον επιστημονικό σοσιαλισμό.

 Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, και στα έργα του διέλυσε τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Ο Ενγκελς απέδειξε ότι κάθε φιλοσοφία –υλισμός, ιδεαλισμός- έχει ταξικό χαρακτήρα γιατί υπερασπίζεται συμφέροντα καθορισμένων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων, προσδιορίζοντας ότι  το βασικό  πρόβλημα κάθε φιλοσοφίας είναι η σχέση μεταξύ του «είναι» (φύσης - ύπαρξης) και της νόησης (συνείδησης - πνεύματος - ιδέας). 

Ο Ενγκελς συνδύασε τη θεωρητική δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη του προλεταριάτου, πάλεψε για την οργάνωση και την ενότητα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Αναλυτικά  γι΄αυτόν τον θεμελιωτή του επιστημονικού κομμουνισμού μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του «Ριζοσπάστη που τιτλοφορείτε: «ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ: «Τεράστια η συμβολή του στην επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης».


Εμείς θα παραθέσουμε κάποιες συνδέσεις από το μπλοκ μας « ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ | Ντοκουμέντα του επαναστατικού κινήματος» με θεωρητικά κείμενα του Φρίντριχ Ενγκελς.

Για την θεωρία της βίας - Αποσπάσματα από το έργο του «ΑντιΝτίρινγκ»

Ο Ένγκελς για τα οδοφράγματα

Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger