Home » , » Μια γεύση αντικομμουνισμού: Σφαγές αμάχων στα περίχωρα του Κιλκίς τον Νοέμβριο του 1946

Μια γεύση αντικομμουνισμού: Σφαγές αμάχων στα περίχωρα του Κιλκίς τον Νοέμβριο του 1946

Από giorgis , Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 | 5:00 π.μ.

Η υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας και η παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ έδωσαν έναυσμα για κύμα συλλήψεων και τρομοκρατίας εναντίον των οπαδών του ΕΑΜ

Πηγή: Του Ανδρέα Αθανασιάδη, Εκπαιδευτικού ερευνητή τοπικής ιστορίας - Hot Doc History

Πέντε χιλιόμετρα έξω από το Κιλκίς υπάρχει -δηλαδή υπήρχε έως προχθές- ένα μικρό προσφυγικό χωριό. Λέγεται Ξηρόβρυση. Οι κάτοικοί του ήταν, από τότε που εγκαταστάθηκαν στον τόπο, βενιζελικοί και τα τελευταία χρόνια έγιναν δημοκρατικοί. Είχαν στον καιρό της άλλης κατοχής κρατήσει ψηλά το όνομα του Ελληνα, γράψει μια εφημερίδα της Θεσσαλονίκης. Αντρες, γυναίκες και παιδιά είχαν δοθεί στον εθνικό αγώνα. Από τις αρχές του κράτους (του ίδιου του μεταδεκεμβριανού κράτους) δεν καταδιωκόταν κανείς τους για κανένα λόγο. Σ’ αυτό το χωριό έπεσε προχτές σαν πανούκλα η μοναρχική συμμορία του Λαζίκ και του Μπουντουβάκη.

Κ. Καραγιώργης, «Ξηρόβρυση», «Ριζοσπάστης», 26.11.1946

Οι κάτοικοι του ανωτέρω χωρίου [Ξηρόβρυση] είναι άπαντες κομμουνισταί οι πλείστοι των οποίων μετέχοντες συμμοριών εν δράσει, υπέστησαν μερικήν καταστροφήν από εξαγριωθέντας εθνικόφρονας κατοίκους των γειτονικών χωρίων, λόγω των πολλών εγκλημάτων άτινα διέπραξαν οι συμμορίται και οι κομμουνισταί.

«Ελευθερία», 20.3.1947

Μετά τη Βάρκιζα, γράφει ο Γ.Θ. Μαυρογορδάτος, και τον επακόλουθο αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, ένα κύμα συλλήψεων και τρομοκρατίας σάρωνε την Ελλάδα και ιδίως την επαρχία. Σύμφωνα με τον ίδιο, φορείς της τρομοκρατίας ήταν άτακτες ομάδες φανατικών βασιλοφρόνων, που συμμετείχαν σε δράση κατά των μελών και υποστηρικτών του ΕΑΜ και γενικότερα εναντίον δημοκρατικών πολιτών.
Παράλληλη υπήρξε και η δράση ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger