Home » , » 7 Γενάρη 1919. Έλληνες στρατιώτες, ενάντια στη Σοβιετική Ένωση

7 Γενάρη 1919. Έλληνες στρατιώτες, ενάντια στη Σοβιετική Ένωση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 | 7:48 π.μ.

Γράφει η Αργυρώ Κραββαρίτη

 Στις 7 Γεναρη 1919 Έλληνες στρατιώτες αποβιβάζονται στην Οδησσό, στα πλαίσια της εκστρατείας των Η.Π.Α. και της Αντάντ  ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Στις 7 Γενάρη 1919, αποβιβάζονται με εντολή του Βενιζέλου στην Οδησσό οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες, στα πλαίσια της ελληνικής συμμετοχής στην πολεμική εκστρατεία των Η.Π.Α., Αντάντ και Ιαπωνίας εναντίον της νεαράς τότε Οκτωβριανής Επανάστασης.
Ο Νικόλαος Πλαστήρας που είχε προθυμοποιηθεί οικειοθελώς να πάρει μέρος στην αντισοβιετική εκστρατεία υποστήριζε ότι «από τη συμμετοχή μας στην εκστρατεία έχουμε να ωφεληθούμε πολύ και ότι ο δρόμος για τη Θράκη και τη Μικρά Ασία περνάει από την Ρωσία»  Η στρατιωτική επέμβαση των καπιταλιστικών χωρών ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία και η Ελλάδα, 1918 – 1920 Κώστας Αυγητίδης. σελ.128

«Η άποψη ότι το Γενάρη του 1919 πάρθηκε η απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση να παρει μέρος στην κατάπνιξη της σοβιετικής εξουσίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στοχεύει σε προσπάθεια δικαίωσης της συμμετοχής της Ελλάδας στη στρατιωτική σταυροφορία.

Γεγονός είναι ότι ο ελληνικός πολεμικός στόλος μαζί με τον αγγλογαλλικό εισέβαλε στη Μαύρη Θάλασσα και ανέλαβε πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στις παραθαλάσσιες σοβιετικές πόλεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη του 1918. Ο στόλος αυτός απέπλευσε χωρίς την απόφαση της ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger